UK ETA FAQ

Generelle ETA-vanlige spørsmål

Hva er ETA for Storbritannia?

United Kingdom Electronic Travel Authorization (UK ETA) er et nytt digitalt reisetillatelsessystem som gir den britiske regjeringen mer kontroll og tilsyn med enkeltpersoner som kommer inn i landet, noe som gjør det lettere å identifisere potensielle sikkerhetsrisikoer. ETA er en del av et bredere regjeringsinitiativ for å digitalisere grensene ettersom det erstatter Storbritannias system med visumfritak.

ETA er ikke en type visum. Det er et elektronisk dokument for utlendinger som ikke trenger visum for å reise inn i Storbritannia for korttidsopphold, for eksempel for turisme, besøk av familie og venner, forretninger og kortkursstudier. Visumfritatte statsborgere på transitt i Storbritannia må også få en ETA uansett om de går gjennom britisk grensekontroll.

Hvorfor lanserer regjeringen det britiske elektroniske reiseautorisasjonssystemet?

ETA er et viktig initiativ i den britiske regjeringens Nationality and Borders Act 2022 . Lovverket slår fast at personer som for tiden nyter visumfri tilgang til Storbritannia, må få en reisetillatelse før de får lov til å komme til landet. Nedenfor er fordelene ved å ha systemet på plass:

 • For nøyaktig å logge og spore reisende som kommer inn og ut av England, Wales, Skottland og Nord-Irland på en hvilken som helst havn eller flyplass
 • For å forhåndskontrollere reisende som anses som en trussel mot nasjonal sikkerhet før de ankommer Storbritannia
 • For å samle inn og beholde informasjon og reiseatferd for besøkende i Storbritannia
 • For å gi en ekstra inntektsstrøm for myndighetene ved å belaste reisende et søknadsgebyr

Når lanseres ETA i Storbritannia?

ETA-systemet er nå operativt for innbyggere i Qatar. De må søke om en ETA for reiser til Storbritannia på eller etter 15. november 2023.

Fra 1. februar 2024 kan statsborgere fra Jordan, Bahrain, Kuwait, Oman, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) søke om en britisk ETA. ETA vil være obligatorisk for deres reiser til Storbritannia på og etter 22. februar 2024.

Når vil EU-borgere være pålagt å søke via ETA-ordningen?

Det britiske innenrikskontoret vil snart kunngjøre hvilke nasjonaliteter, inkludert EU-borgere, som vil dra nytte av ETA-ordningen. Det vil være nok tid til å sikre at alle som trenger en ETA blir gjort oppmerksomme på endringene i god tid.

Når bør vi forvente full utrulling av ETA?

ETA-ordningen vil fortsette å bli implementert gradvis, på nasjonalitetsbasis, i 2024. Innenrikskontoret vil gi en oppdatering om hvilken nasjonalitet som neste gang vil kunne søke om en ETA og når den vil bli håndhevet.

Den britiske regjeringen forventer at alle reisende som ikke trenger visum for korte besøk til Storbritannia vil kunne søke og motta sin britiske ETA innen utgangen av 2024.

Hvor mange reisende vil bruke det britiske ETA-systemet?

Den britiske regjeringen forventer at over 30 millioner reisende bruker det britiske ETA-systemet årlig. Besøkende fra USA, Frankrike, Tyskland, Spania og Nederland har det høyeste antallet personer som kommer inn i Storbritannia.

Hvem må søke om en UK ETA?

UK ETA er for reisende som ikke trenger visum for korte opphold, eller mindre enn seks måneder, for formål som turisme, besøk av familie og venner, forretninger, studier eller transitt.

Hvilke passinnehavere kan reise til Storbritannia uten visum?

Visumfritatte utlendinger, eller reisende som ikke trenger visum for å besøke Storbritannia, er statsborgere i land innenfor EU (unntatt Irland), USA (USA), Canada, Australia, New Zealand og andre. Statsborgere fra følgende land må søke om en britisk ETA:

Hvem trenger ikke å søke om en UK ETA?

En person trenger ikke en ETA hvis noe av følgende gjelder:

 • Du er britisk statsborger eller statsborger og innehar et britisk pass eller statsborgerpass fra British Overseas Territory.
 • Du er irsk statsborger og har et irsk pass.
 • Du er lovlig bosatt i Irland, ikke påkrevd å få visum for å reise inn i Storbritannia, og kommer inn i Storbritannia fra Irland, Guernsey, Jersey eller Isle of Man. Du må tilfredsstille alle tre betingelsene for å bli fritatt fra å trenge en ETA.
 • Du har en immigrasjonsstatus for Storbritannia.
 • Du har et britisk visum som er gyldig for besøk, arbeid, studier eller andre formål.

Trenger spedbarn, barn eller tenåringer en ETA?

Ja. Alle reisende som ikke trenger visum for å besøke Storbritannia må ha en egen og godkjent ETA for å komme inn i landet, uavhengig av alder.

Personer som har status som forhåndsoppgjort EU eller bosetting, trenger ikke en ETA for å komme inn i Storbritannia. Er dette riktig?

Ja. Reisende med en gyldig britisk immigrasjonsstatus, inkludert de som har bosatt eller forhåndsoppgjort status under EUSS (European Union Settlement Scheme), vil ikke være pålagt å fremvise en ETA når de reiser til Storbritannia.

Hvilke steder i Storbritannia krever en ETA for å besøke?

ETA er gyldig for reiser til Storbritannia. Etter å ha ankommet et hvilket som helst inngangspunkt og gått gjennom britisk grensekontroll, kan innehaveren bevege seg fritt mellom sine konstituerende land: England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

Den britiske ETA gir imidlertid ikke den reisende adgang til Irland, et eget og uavhengig land. Den er heller ikke gyldig i andre europeiske land.

Trenger jeg en ny ETA hver gang jeg besøker Storbritannia?

Nei. En ETA er gyldig i to år fra utstedelsesdatoen eller til passet den er knyttet til utløper, avhengig av hva som kommer først. Reisende må søke om en ny ETA hvis passet deres utløper før to år.

I løpet av den toårige gyldighetsperioden til din ETA kan du reise til Storbritannia flere ganger så lenge du besøker for mindre enn seks måneder om gangen.

Vil jeg bli nektet innreise til Storbritannia uten en godkjent ETA?

Uten påkrevd ETA kan du ikke gå ombord på transportøren (dvs. fly, skip eller tog) og reise til Storbritannia. Personer som reiser til Storbritannia men fortsatt venter på en avgjørelse om ETA-søknaden vil også bli avvist.

Den britiske regjeringen bruker Advance Passenger Information (API) for å sjekke og varsle transportører om en persons reisetillatelser. Transportører kan verifisere om en person har riktig tillatelse til å reisedokumenter før de bringer dem til Storbritannia.

Flyselskaper, maritime selskaper og jernbaneoperatører kan bare tillate ombordstigning til reisende med en ETA, eller de kan være ansvarlige for et straffegebyr. På samme måte kan en reisende som bevisst reiser til Storbritannia uten en påkrevd ETA, bli anklaget for straffbare forhold .

Kan jeg studere i Storbritannia hvis jeg har en UK ETA?

Ja. Visumfritatte statsborgere med en ETA kan delta på kortkursstudier i 180 dager eller seks måneder. For mer utvidede studieprogram må du få studentvisum.

Kan jeg jobbe i Storbritannia hvis jeg har en UK ETA?

Nei. Du må søke om arbeidsvisum for å jobbe i noen av Storbritannias fire konstituerende land. Du kan imidlertid bruke din ETA til å delta på forretningskonferanser eller møter og gjøre andre tillatte aktiviteter under Business Visit-visumet.

Trenger jeg også en ETA hvis jeg har et britisk visum?

Nei. Du trenger ikke en ETA hvis du allerede har et britisk visum eller immigrasjonsstatus.

Ligner UK ETA på visum eller oppholdstillatelse?

Nei. Et britisk visum tillater utlendinger å reise inn og oppholde seg i landet for transitt, turisme, studier, arbeid og andre formål innen en spesifisert gyldighetsperiode, vanligvis seks måneder eller lenger. En britisk oppholdstillatelse lar borgere fra andre land bo og jobbe i Storbritannia på ubestemt tid.

En ETA lar enkeltpersoner reise til Storbritannia. Det tillater enkeltpersoner å komme inn i landet. Personer med en ETA vil fortsatt være gjenstand for immigrasjons- og identitetskontroll ved grensen. De vil fortsatt måtte gå gjennom en elektronisk passport (eGate), hvis tilgjengelig, eller se en grensestyrkeoffiser.

Hva er forskjellen mellom ETA og et besøksvisum i Storbritannia?

En ETA gir kun tillatelse til å reise til Storbritannia. Det gir ikke innehaveren rett til å reise inn i landet. Det garanterer ikke adgang til England, Wales, Skottland eller Nord-Irland.

Reisende med en ETA må fortsatt søke tillatelse for å komme inn i Storbritannia ved grensen. Dette gjøres ved å gå gjennom en elektronisk passport (eGate), hvis tilgjengelig, eller se en britisk grensestyrkeoffiser.

En ETA kreves for ikke-visum statsborgere som ikke har visum eller har annen britisk immigrasjonsstatus i Storbritannia, inkludert transittpassasjerer.

På den annen side lar et britisk standard besøksvisum enkeltpersoner komme inn og forbli i Storbritannia i seks måneder eller mindre for turisme, besøke familie og venner, korttidsstudier, tillatte forretningsaktiviteter og transitt.

Er UK ETA det samme som en elektronisk visumfritak (EVW)?

UK ETA er et nytt digitalt reisetillatelsessystem som henvender seg til alle reisende som ikke trenger visum for å reise til Storbritannia. Det vil erstatte elektronisk visumfritak (EVW) som borgere fra visse arabiske land må få før de reiser til Storbritannia. En ETA er billigere enn en EVW.

Statsborgere fra Bahrain, Kuwait, Oman, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia krever en EVW for reiser til Storbritannia før 22. februar 2024.

Fra 1. februar 2024 kan statsborgere i Bahrain, Kuwait, Oman, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia søke om en ETA for reiser på og etter 22. februar 2024.

Hvor lenge er ETA gyldig?

En godkjent UK ETA vil være gyldig i to år fra utstedelsesdatoen eller til passets utløpsdato, avhengig av hva som kommer først. Hvis passet ditt britiske ETA er knyttet til utløper før to år, må du søke på nytt om en ny ETA.

Hva er forskjellen mellom ETA og ETIAS?

UK ETA er atskilt fra EU ETIAS.

ETA er Storbritannias nye digitale reisetillatelsessystem for visumfrie statsborgere som besøker landet i mindre enn seks måneder for turisme, besøk til familie og venner, forretninger, studier eller transitt.

European Travel Information and Authorization System (ETIAS) er et elektronisk dokument som ligner på UK ETA. Innen midten av 2025 må utenlandske statsborgere som ikke trenger visum for å reise inn i Schengen-området få en ETIAS. Dette inkluderer britiske statsborgere.

Vanlige spørsmål om behandling av ETA-søknader

Hvordan søker jeg om ETIAS?

Du kan bare søke om en UK ETA online. Det finnes ingen alternative papirbaserte metoder. Søkere trenger ikke møte personlig på visumkontorer.

Kan jeg søke om en UK ETA for noen andre?

Ja. Du kan søke om ETA for noen andre. Foreldre eller foresatte kan søke om digital reisetillatelse på vegne av barna sine. En venn eller en tredjepart kan også søke om en UK ETA på vegne av noen andre.

Hvordan fungerer ETA-søknadsprosessen?

Prosessen er helt digital. Reisende må fylle ut søknadsskjemaet, svare på sikkerhetsrelaterte spørsmål og betale for søknaden online. De vil motta en e-postbekreftelse på at søknaden deres er sendt inn.

Systemet vil deretter kryssverifisere detaljene som er sendt inn i ETA-søknadsskjemaet mot britiske og internasjonale sikkerhets- og immigrasjonsdatabaser for å avgjøre om personen er kvalifisert for en ETA og reise til landet.

Det tar vanligvis 72 timer eller tre dager å behandle en søknad og motta en avgjørelse, enten det er en godkjent eller avslått ETA. Mange kan motta sin godkjente ETA i løpet av minutter etter at de har sendt inn søknaden. Enkelte saker kan likevel ta mer enn 72 timer før en avgjørelse mottas.

Hva er kravene for å søke om en UK ETA?

For å søke om en britisk ETA, trenger en reisende et gyldig, biometrisk nasjonalt pass fra et kvalifisert visumfritatt land, et nylig digitalt passbilde av høy kvalitet, en aktiv e-postadresse og en elektronisk betalingsmåte, for eksempel kreditt eller debet. kort.

Hvilken informasjon må jeg oppgi om en UK ETA-søknad?

Du må oppgi personlige opplysninger og arbeidsdetaljer, hjemmeadresse, e-postadresse, kontaktinformasjon og betalingsinformasjon på nettet. Du må også svare sannferdig på sikkerhetsrelaterte spørsmål angående tidligere kriminelle og immigrasjonshistorier og enhver tilknytning til ulovlige grupper.

ETA-søknaden ber ikke om en persons reisedetaljer eller bevis på økonomisk kapasitet til å forsørge seg selv under besøket til Storbritannia. Reisende må imidlertid være forberedt på å svare på spørsmål eller vise bevis på disse når de går gjennom grensekontrollen.

Når bør jeg søke om ETA?

Reisende anbefales å søke om en ETA før de kjøper billetter eller bestiller overnatting i Storbritannia. En ETA-søknad tar vanligvis tre dager å behandle og gi en avgjørelse. Mens mange søknader tar minutter å behandle, kan noen ta lengre tid.

Kan jeg søke om ETA nå, men reise om en måned eller to?

Reisende bør søke om en ETA før du bestiller reise. Innenrikskontoret vil ikke begrense hvor lang tid i forveien reisende kan søke om en ETA. Reisende kan søke om en ETA når de vil, så lenge de gjør det minst tre dager før reisedatoen.

ETA vil være gyldig i to år eller så lenge passet det er knyttet til forblir gyldig.

Kan jeg søke om en UK ETA hvis reiseplanene mine ikke er bekreftet?

Ja. Du kan søke om en UK ETA selv når reiseplanene dine ikke er bekreftet. Du må imidlertid sørge for at passet som brukes i ETA-søknaden fortsatt er gyldig for varigheten av reisen til Storbritannia for at ETA skal forbli gyldig.

Hvis jeg søker om en ETA i dag og den blir håndhevet fra juni 2024, starter toårs gyldighet fra jeg mottok den eller når den er implementert?

ETA-gyldigheten starter fra datoen den er gitt eller datoen du mottar din godkjente ETA.

Hva vil skje med ETA hvis passet mitt har mindre enn to år igjen før utløpet?

Din britiske ETA vil utløpe samme dato som passet ditt utløper.

En UK ETA er gyldig i to år fra utstedelsesdatoen eller til passet den er knyttet til utløper, avhengig av hva som kommer først. Du må søke om ny ETA dersom passet ditt utløper før ETAens toårige gyldighetsperiode.

Hvor lang tid tar det å søke om en UK ETA?

Det tar bare noen få minutter å fylle ut det elektroniske søknadsskjemaet. Etter å ha betalt for søknaden din på nettet og sendt den, vil du få bekreftelse via e-postadressen du oppga.

Hvor lang tid tar det å behandle en UK ETA-søknad?

Å behandle en UK ETA-søknad tar vanligvis tre dager å behandle og gi en avgjørelse, og mange søkere mottar en avgjørelse i løpet av minutter. Noen søknader kan ta mer enn tre dager før en avgjørelse mottas.

Har ETA-applikasjonen en «lagre»-funksjon?

Nei. Nettsiden for UK ETA-applikasjonen lagrer ikke tidligere innlagte eller innsendte data under en kansellert eller utløpt økt.

Når du har klikket på lenken, fullfør søknaden så snart som mulig. Økten din vil utløpe hvis du forblir inaktiv på nettstedet i 20 minutter, og du må starte prosessen på nytt og fylle ut nødvendig informasjon på nytt.

Er det en måte å fremskynde en ETA-godkjenning i nødstilfeller?

Flertallet av ETA-søknadene vil bli behandlet raskt. Dette betyr at reisende bør motta sin ETA raskt, selv i nødstilfeller.

Kan jeg bruke ett søknadsskjema for mer enn én person?

Nei. Hver UK ETA-søknad er for en enkelt person, ettersom en godkjent reisetillatelse er knyttet til en persons pass. Alle andre kvalifiserte personer som planlegger å reise til Storbritannia må fylle ut et søknadsskjema, uavhengig av alder og om de reiser sammen. Foreldre og foresatte kan søke om sine barns ETA ved å bruke et eget søknadsskjema.

Hvordan vil jeg motta min godkjente britiske ETA?

Du vil motta avgjørelsen om ETA-søknaden din, enten godkjenning eller avslag, via e-postadressen du oppga i søknadsskjemaet. Du trenger ikke skrive ut e-posten. Din ETA vil bli digitalt knyttet til passet du brukte til å søke med.

Må jeg søke om en egen ETA når jeg reiser mellom England, Wales, Skottland og Nord-Irland?

Nei. Å ha en godkjent ETA betyr å ha tillatelse til å reise til et hvilket som helst av Storbritannias konstituerende land. Etter å ha gått gjennom grensekontrollen står de fritt til å reise mellom England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

En ETA tillater imidlertid ikke reisende å reise inn i Irland, et eget og uavhengig land, og andre europeiske land.

Jeg har dobbelt statsborgerskap. Trenger jeg en UK ETA for begge passene mine?

Nei. Du kan søke om en UK ETA for bare ett av passene dine, men sørg for at det er det du tar med når du reiser til Storbritannia. Mens du må avsløre andre statsborgerskaps- eller passdetaljer på ETAs nettbaserte søknadsskjema, vil den godkjente digitale tillatelsen være knyttet til passet du brukte til å søke med.

Likevel kan du søke om en UK ETA for begge passene dine. Du må fylle ut det elektroniske søknadsskjemaet og betale to ganger for å gjøre det.

Er det greit å reise til EU med EU-pass og returnere til Storbritannia med britisk pass?

Ja, det er mulig. Den britiske regjeringen råder imidlertid britiske statsborgere med to nasjonaliteter til å reise på sine britiske pass. To statsborgere kan vise sitt britiske pass til transportøren for å bevise at de ikke trenger en ETA for å reise til Storbritannia.

Jeg har dobbelt statsborgerskap i USA og Storbritannia. Kan jeg komme til Storbritannia med mitt britiske pass og returnere til USA med mitt amerikanske pass?

Britiske statsborgere med to nasjonaliteter anbefales å reise med sine britiske pass. Et britisk pass er nok bevis for transportører at de ikke trenger en ETA for å besøke Storbritannia.

Den britiske regjeringen erkjenner at amerikanske statsborgere må reise til og fra USA ved å bruke sitt amerikanske pass. Reisende med amerikansk og britisk statsborgerskap kan bruke sine amerikanske pass for innsjekkingsformål, men bør vise frem sine britiske pass til transportøren for ombordstigning for å vise at de er unntatt fra å trenge en ETA for å reise til Storbritannia.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg trenger å korrigere detaljene på min ETA-søknad i Storbritannia?

Å fylle ut et nytt UK ETA-søknadsskjema er den enkleste og raskeste måten å rette eventuelle feil etter innsending. Reisende bør nøye gjennomgå all informasjon før de sender inn sin ETA-søknad. Når den er sendt inn, kan du ikke endre den. Hvis du har gjort en feil på din innsendte søknad, må du gjenta prosessen og betale søknadsgebyret på nytt.

Kan en tredjepart søke om en ETA på mine vegne, eller må jeg gå gjennom søknadsprosessen selv?

En søker kan få hjelp fra en tredjepart for å fullføre søknadsprosessen for UK ETA. Det er foreløpig ingen planer om å endre denne tilnærmingen.

Jeg har et kriminelt rulleblad. Kan jeg fortsatt søke om en UK ETA?

Du kan søke om en UK ETA, men kan bli avslått. UK ETA-søkere med kriminelt rulleblad i Storbritannia eller andre steder kan bli nektet en ETA hvis de ble dømt til 12 måneder eller mer i fengsel eller dømt i løpet av de siste 12 månedene.

Bør jeg søke om en UK ETA igjen hvis opplysningene mine er endret?

Ja. Din britiske ETA er koblet til passet ditt. Hvis du trenger å endre viktig informasjon på passet ditt, som fornavn, etternavn, kjønn eller nasjonalitet, må du oppdatere passet ditt og søke om en ny UK ETA.

Hva skjer med min britiske ETA hvis jeg får et nytt pass?

ETA knyttet til passet ditt vil bli ugyldig når du får et nytt pass. Hvert pass er et unikt reisedokument med særegne detaljer, som passnummeret. Du må søke om en ny ETA med detaljer om ditt nye pass.

Må jeg søke om en ny UK ETA hvis passet mitt blir stjålet eller blir borte?

Ja. Du må melde fra umiddelbart dersom passet ditt er mistet eller stjålet og sørge for å få et nytt. Når du har et nytt pass, må du søke om en ny UK ETA ved å bruke ditt nye reisedokument.

Vanlige spørsmål om betalingsmetoder og gebyrer

Hvor mye koster en UK ETA?

Hver UK ETA-søknad koster £10. Det må betales på nett for å kunne sende inn søknadsskjemaet og fullføre prosessen.

Hvordan betaler jeg for ETA-søknaden min?

For å betale for UK ETA-søknaden din, må du oppgi kredittkort- eller debetkortnummeret ditt, navn på kortet, utløpsdato og CVV-kode. Apply Pay og Google Pay er også aksepterte betalingsmåter.

Hvis søknaden min blir avslått, kan jeg få pengene mine tilbake?’

Nei. Betalinger for UK ETA-søknader kan ikke refunderes.

Vanlige spørsmål om å reise med en UK ETA

Hvor lenge kan jeg bli i Storbritannia på en godkjent ETA?

Reisende med en godkjent UK ETA kan bo i Storbritannia i opptil seks måneder per besøk. De kan bevege seg fritt mellom England, Wales, Skottland og Nord-Irland.

Vil en gyldig UK ETA garantere min inngang?

Nei. En godkjent UK ETA garanterer ikke innreise til Storbritannia.

En ETA lar deg gå ombord på transportøren (dvs. fly, skip, tog) og reise til landet. Ved ankomst må du fortsatt sende inn identitetsdokumentene dine til UK Border Force eller gå gjennom en elektronisk passport (eGate), hvis tilgjengelig.

Grenseverket vil vurdere om du overholder sikkerhetskravene. Selv om du har en ETA, kan du fortsatt bli nektet innreise hvis du mislykkes i en grensekontroll eller oppfyller andre innreisevilkår.

Hvordan vil de vite ved grensen om noen har en fast eller forhåndsbestemt status? Noen menneskers status er knyttet til deres gamle pass.

UK ETA er en digital trailertillatelse knyttet til passet. Ved å skanne passet ditt kan transportører, UK Border Force og andre relevante myndigheter bekrefte din ETA-gyldighet og andre reisetillatelser.

Det britiske hjemmekontoret bruker Advance Passenger Information (API), som lar transportører bekrefte reisendes tillatelser. Dette kan være tillatelse til å tillate passasjerer å bli brakt til Storbritannia, nektelse av tillatelse til å frakte passasjeren til Storbritannia, eller at deres tillatelse må bestemmes av transportøren.

Reisende med britisk, irsk, BOTC-pass, britisk visum og britisk immigrasjonsstatus trenger bare å vise pass eller immigrasjonsstatus for å bevise at de ikke er pålagt å ha en ETA for å reise til Storbritannia.

Tenk deg at man har en ubestemt permisjon (ILR) i Storbritannia, men ble utstedt for 15 år siden. Må det konverteres til et digitalt format?

Foreløpig, nei. En person med immigrasjonsstatus i Storbritannia trenger ikke å få den konvertert til et digitalt format.

Når Advance Passenger Information (API)-systemet viser at en reisende har tillatelse til å reise inn i Storbritannia, er transportører pålagt å sjekke for fysisk bevis på det.

Fysiske visumdokumenter som beviser britisk immigrasjonsstatus inkluderer en biometrisk oppholdstillatelse (BRP), et biometrisk oppholdskort (BRC) og passpåtegninger som stempler med vått blekk og vignettklistremerker.

UK Visas and Immigration (UKVI) utvikler for tiden et digitalt immigrasjonssystem. Det vil erstatte fysiske visumdokumenter med en online registrering av immigrasjonsstatuser eller elektroniske visum (eVisa).

Gjennom hele 2024 vil UKVI kontakte enkeltpersoner som fortsatt har fysiske dokumenter for å bevise deres immigrasjon for å registrere seg for en UKVI-konto. De kan deretter bruke sin UKVI-konto for å få tilgang til og bevise sin immigrasjonsstatus.

Hvis jeg ikke mottar min ETA i tide, kan jeg reise til Storbritannia uansett hvis grensevakten tillater det?

UK ETA vil bli implementert gradvis gjennom 2024. I løpet av denne perioden forventes det at reisende får en ETA før de reiser til Storbritannia når landet deres er lagt til listen over de som er underlagt ETA-kravet. Vanligvis vil den britiske regjeringen kunngjøre når de kan søke om en ETA og når den vil begynne å håndheve den.

Den britiske regjeringen tar en pragmatisk tilnærming til å håndheve det nye ETA-kravet, vel vitende om at det er en betydelig endring som kan ta tid før folk forstår.

Men når den britiske ETA er håndhevet, vil det være opp til transportørene å nekte å gå ombord på en passasjer som ikke har de nødvendige tillatelsene. Dette er grunnen til at reisende anbefales å søke og motta ETA minst tre virkedager før reisen for å unngå ulempe eller forstyrrelse av reiseplaner.

Må jeg ta med en fysisk papirkopi av min britiske ETA?

Nei. Du trenger ikke en digital kopi eller fysisk utskrift av din ETA. Det er en elektronisk reisetillatelse knyttet til passet ditt. Ved å skanne passet ditt kan transportører, UK Border Force og andre relevante myndigheter bekrefte gyldigheten gjennom deres systemer.

Likevel, hold din ETA i e-posten din eller skriv den ut i tilfelle manuelle kontroller plutselig kreves.

Er det totalt tilbrakt seks måneder i Storbritannia innenfor ETA-gyldighetsperioden eller per kalenderår eller annet?

Med en ETA kan du besøke Storbritannia som standardbesøkende i opptil seks måneder på en enkelt tur for turisme, korttidsstudier, forretninger og andre tillatte aktiviteter for korte besøk. ETA er gyldig for flere korte besøk i Storbritannia innen to års gyldighet.

Hva skjer etter at den toårige gyldighetsperioden er utløpt? Må det søkes om ny ETA? Er det noen begrensninger for dette?

Når en ETA utløper etter dens to-årige gyldighetsperiode, må reisende som fortsatt planlegger å besøke Storbritannia søke om en ny ETA og betale søknadsgebyret på nytt. Det er ingen begrensninger på antall gjentatte søknader.

Vil UK ETA påvirke rettighetene til reisende som bruker Airside transitt eller Landside transitt?

Nei. UK ETA vil ikke påvirke de eksisterende Airside- og Landside-transittreglene.

Kan jeg bytte til et britisk visum etter å ha ankommet en ETA?

Nei. Du kan ikke bytte UK ETA mot visum mens du fortsatt er i Storbritannia og uansett grunn. Å ankomme på en ETA lar den reisende oppholde seg i Storbritannia i maksimalt bare seks måneder om gangen, og du kan velge å forlate og reise inn i landet med din gyldige ETA.

Tenk deg at du plutselig må bli lenger i Storbritannia for å studere, jobbe eller av andre grunner. I så fall må du først returnere til hjemlandet ditt og søke om riktig visum til Storbritannia derfra.

Kan jeg besøke andre europeiske land med en godkjent UK ETA?

Nei. En godkjent UK ETA tillater ikke reisende å reise inn i Irland, et uavhengig land og andre deler av Europa. Storbritannia er ikke medlem av Den europeiske union (EU) eller Schengen Common Travel Area.

For å besøke andre europeiske land må du forhøre deg om landets innreisekrav, enten du trenger visum eller ikke, før du bestiller reisen.

EU utvikler et lignende system kalt European Travel Information and Authorization System (ETIAS). Innen midten av 2025 må utenlandske statsborgere som ikke trenger visum for å reise inn i Schengen-området få en ETIAS. Dette inkluderer britiske statsborgere.

Vanlige spørsmål om avslag, kanselleringer og anker

Hvorfor skulle min ETA-søknad bli avslått?

En søknad om en UK ETA kan avslås av følgende grunner:

 • Oppgi falsk, unøyaktig eller ufullstendig informasjon
 • Å ha et pass utstedt av et land hvis borgere trenger visum for å reise inn i Storbritannia
 • Å bo i Storbritannia i mer enn seks måneder eller jobbe i Storbritannia
 • Å ha tidligere immigrasjonsbrudd i Storbritannia eller andre steder
 • Å ha et kriminelt rulleblad i Storbritannia eller andre steder
 • Å ha noe engasjement eller assosiasjoner til ulovlige grupper

Hva er alternativene mine hvis min ETA-søknad i Storbritannia blir avslått?

Hvis din ETA-søknad i Storbritannia avslås, kan du søke om britisk visum for å reise inn i landet som en alternativ reisetillatelse. Følgende britiske visum kan være relevante for reisende som blir nektet en britisk ETA:

 • Standard besøksvisum
 • Midlertidig arbeidsvisum
 • Transitvisum

Kan jeg søke om en UK ETA igjen hvis min forrige søknad ble avvist?

Ja. Personer som nektes en britisk ETA kan vurdere å sende inn en ny søknad og betale søknadsavgiften på nytt. Likevel er det avgjørende å ta tak i årsaken til den første avvisningen.

Er det mulig for en godkjent UK ETA å bli kansellert eller opphevet?

En godkjent ETA kan kanselleres eller tilbakekalles av følgende årsaker:

 • Innehaveren er ekskludert eller deportert fra Storbritannia.
 • Innehaveren er dømt for en forbrytelse i Storbritannia eller andre steder og dømt til 12 eller flere måneder i fengsel.
 • Innehaveren er bevist å bryte immigrasjonslovgivningen (dvs. overopphold eller jobber)
 • Innehaveren er verifisert å ha holdt tilbake eller fremlagt falske dokumenter, bevisst eller ikke.
 • Innehaveren har akkumulert ubetalt gjeld eller saksomkostninger.’
 • Innehaveren er funnet å være skadelig for den britiske offentligheten på grunn av deres oppførsel, karakter, assosiasjoner eller andre årsaker, uavhengig av om det resulterer i en domfellelse.

Min ETA har blitt kansellert mens jeg fortsatt er i Storbritannia. Hva gjør jeg?

Du kan ikke lovlig oppholde deg i landet hvis din ETA er tilbakekalt. Hvis passet ditt ble mistet eller stjålet, kan du søke om en ny ETA etter at du har forlatt Storbritannia og kommet hjem.

Hva er prosessen for å kansellere en godkjent UK ETA?

Storbritannias immigrasjonsmyndigheter starter vanligvis prosessen med å kansellere en godkjent ETA når det er grunnlag for kansellering.

Kan jeg anke saken min hvis ETA ble avvist eller kansellert?

Nei. Det er ingen rett til administrativ overprøving eller klage på vedtak fattet på en ETA-søknad.

Hvis man nekter en ETA, kan en reisende søke om britisk visum i stedet, der søknadsprosessen åpner for en mer grundig vurdering.

Judicial Review-prosessen tillater imidlertid søkere å utfordre en avgjørelse de mener er ulovlig.

Vanlige spørsmål om ETA-datavern

Vil UK ETA-søkerdata bli delt med operatører?

Den britiske regjeringen vil bruke Existing Advance Passenger Information (API)-systemene til å sende transportører (land, sjø og luft) informasjon om reisende og deres tillatelser til å reise inn i Storbritannia. Transportører må sjekke om reisende har gyldige og kvalifiserte identifikasjonsdokumenter (dvs. pass) og tillatelser (dvs. ETA, visum) før de går ombord og bringer dem til Storbritannia.

Hvordan vil det britiske ETA-systemet behandle dataene mine?

Reisendes data vil bli behandlet i henhold til personvernreglene på det britiske ETA-søknadsskjemaet . Systemet vil sjekke søkernes data mot en rekke britiske og internasjonale sikkerhets- og immigrasjonsdatabaser. Disse inkluderer lister som søker etter utestående arrestordre, terrorismeovervåkningslister, immigrasjonsovervåkningslister og andre søk som hjelper UK Border Force og Home Office med å fastslå potensielle sikkerhetstrusler.

Hvor lenge vil det britiske ETA-systemet ha mine data?

Systemet lagrer vanligvis biometriske ansiktsdata i tre år med mindre det er grunn til å holde på dem lenger. Personopplysninger og biografier oppbevares i 15 år etter siste sakshandling under visumoppbevaringsperioder.