UK ETA for Vanuatu-borgere: En komplett guide

Fra 2024 og fremover vil besøkende fra Vanuatu som ønsker å besøke Storbritannia, måtte forberede seg på Storbritannias nye ETA-system. Denne nye reisetillatelsen gjelder for statsborgere, som Vanuatu-borgere, som ikke trenger visum for å besøke Storbritannia. Det skal søkes om av Vanuatu-borgere før de reiser til Storbritannia og vil være obligatorisk for innreise. Lær alt om hvordan denne nye britiske ETA for Vanuatu-borgere fungerer og søknadsprosessen i denne veiledningen.

Hva er UK ETA for Vanuatu-borgere

Storbritannia vil lansere sitt nye ETA-system fullt ut i 2024. En ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er en digital tillatelse-til-reise-ordning som er obligatorisk for de fleste ikke-visum-borgere. Systemet fungerer på samme måte som andre nasjonale innreisetillatelsesordninger og visumfritaksordninger, som USAs ESTA (Electronic System for Travel Authorization) og Australias Electronic Travel Authority (ETA).

Storbritannias ETA-system er utviklet som en del av en bredere reisepolitikk skissert i 2022s Nationality and Borders Bill . Dette lovforslaget tar sikte på å styrke Storbritannias grensesikkerhet, kontrollere migrasjonsnumre og digitalisere innreiseprosessen. Besøkende fra Vanuatu må søke om den nye ETA online for bekreftelse ved ankomst med et gyldig biometrisk pass.

Storbritannias nye ETA-regler er satt til å påvirke 92 visumfrie land over hele verden, inkludert Vanuatu og andre oseaniske land. Disse 92 landene krever normalt ikke visum for å besøke Storbritannia for korte opphold som turist eller besøkende som utfører aktiviteter som generelt er tillatt av et standardvisum. Med en britisk ETA kan Vanuatu-borgere reise visumfritt til Storbritannia i opptil 6 måneder.

Hvordan vil det nye ETA-systemet påvirke Vanuatu-borgere?

Vanuatu-borgere må nå søke om tillatelse i form av en ETA før de begynner å reise til Storbritannia. Et slikt skritt var ikke nødvendig før, da reisende fikk 6 måneder ved innreise ved å fremvise passet. Selv om dette ikke påvirker typen eller lengden på reise til Storbritannia som Vanuatu-borgere har tilgang til, vil det bety at et ekstra trinn må fullføres før de tillates innreise.

Vanuatu-borgere trenger fortsatt ikke visum for å besøke Storbritannia. De vil imidlertid måtte sende inn en søknad om UK ETA for Vanuatu-borgere . Denne søknaden skal fylles ut enkelt på nett og krever ingen fysiske dokumenter eller personlig besøk av konsulat eller visumsenter. Søkeren må vente på at deres ETA blir bekreftet før de ankommer Storbritannia med passet sitt.

Søker om en UK ETA for Vanuatu-borgere

Storbritannias ETA-system er i prøvefasen og kan fortsatt bli endret fremover. Imidlertid er grunnleggende informasjon om applikasjonen kjent. En liste over alle statsborgere som nå er kvalifisert for en ETA har blitt annonsert for å inkludere Vanuatu.

Vanuatu-borgere må søke om en ETA online gjennom den offisielle britiske portalen før de ankommer Storbritannia. Selve søknadsprosessen forventes å ikke ta mer enn 10 minutter å fullføre. Det er utgitt en liste over krav som beskriver informasjonen som vil bli sendt inn under søknadsprosessen. Kostnader er foreløpig ikke bestemt. Dette kan endres etter hvert som ETA utgis, men du kan forvente å sende inn følgende informasjon for å oppnå en vellykket ETA:

• Et gyldig biometrisk pass utstedt av et kvalifisert land, for eksempel Vanuatu.
• Et nylig digitalt pass-bilde.
• Personopplysninger, inkludert fullt navn, fødselsdato og kontaktinformasjon.
• Formålet med og detaljene for reisearrangementer i Storbritannia, for eksempel hotellreservasjoner.
• Et kreditt- eller debetkort for å betale ETA-søknadsgebyret.

ETA jobber også for å styrke Storbritannias sikkerhet ved å screene søkere for tidligere lovbrudd. Søkeren må gi opplysninger om kriminalitet, innvandringslovbrudd eller medlemskap til forbudte organisasjoner. Søkere som anses som en risiko for Storbritannia vil bli nektet en ETA på dette stadiet.

Behandler UK ETA for Vanuatu-borgere

ETA-søknaden vil være rask å fullføre, og det tar ikke mer enn 10 minutter å sende inn. Etter fullføring må søkeren vente på at ETAen blir behandlet og bekreftet. Dette kan ta fra 48 til 72 timer totalt. Mens Storbritannia har som mål å minimere denne ventetiden, kan forsinkelser og søknadsavslag forekomme. En bekreftelses-e-post vil bli sendt når søkerens ETA er godkjent.

Det anbefales at Vanuatu-søkere sender inn en ETA minst 72 timer før tiltenkt reisedato, hvis ikke tidligere. Ettersom en ETA nå er obligatorisk for Storbritannia-innreise, setter forsinkelser eller sene innleveringer søkerens tillatelse til å reise inn i Storbritannia i fare. Dersom en søknad ikke blir godkjent, forventes det en klageprosess.

Flyselskaper som reiser direkte til Storbritannia forventes å sjekke passasjerer for å sikre at de har gyldig ETA. Unnlatelse av å presentere en ETA kan føre til at passasjeren blir nektet ombordstigning. Alle passasjerer som ankommer Storbritannia, enten med fly, sjø eller tog, er pålagt å presentere sin ETA for grensesikkerheten ved ankomst. Flyplasser har strømlinjeformede eGates hvor pass kan skannes for å bekrefte ETAer for digital grensetilgang.

Reise med UK ETA for Vanuatu-borgere

En UK ETA er gyldig for reiser i hele Storbritannia og Crown Dependencies, og gir Vanuatu-borgere rett til å reise over England, Skottland, Wales og Nord-Irland uten ekstra papirarbeid. De kan også reise til Isle of Man, Jersey og Guernsey, blant andre avhengigheter. Vanuatu-borgere trenger heller ikke pass for å besøke Irland, men reiser til andre europeiske land vil kreve et Schengen-visum.

Vanuatu i Storbritannia

Vanuatu-borgere har tilgang til visumfri reise til Storbritannia med en ETA. Storbritannia og Vanuatu har gjensidige reisearrangementer, delvis på grunn av medlemskapet i Commonwealth of Nations, og de to landene fortsetter å utvikle relasjoner . Reisende fra Vanuatu oppfordres til å se UK ETA FAQ- siden for ytterligere informasjon.

Til tross for Vanuatus lille befolkning på 315 700 , er Storbritannia fortsatt et attraktivt reisemål med mange kulturelle attraksjoner som appellerer til Vanuatu-borgere, inkludert British Museums Vanuatu-samling . Det er ingen direktefly mellom Vanuatu og Storbritannia. Vanlige mellomlandingsruter tas imidlertid via Australia og New Zealand.