Din komplette guide til UK ETA for Nauruan Citizens

Når Storbritannias nye ETA-system introduseres, må innbyggere fra Nauru gjøre seg kjent med det før de reiser. ETA, som skal på plass innen år 2024, erstatter det nåværende visumfritaksprogrammet. I denne guiden for reisende fra Nauru lærer du hvordan ETA fungerer, hvordan du søker om det og hva du kan forvente når du reiser til Storbritannia.

Hva er UK ETA for Nauruan Citizens?

ETA , som står for Electronic Travel Authorisation, er et nytt system for Storbritannia. Imidlertid kan erfarne reisende kanskje allerede vite om lignende programmer. ETA er basert på andre reiserelaterte ordninger, for eksempel USAs ESTA eller kanadisk ETA. Akkurat som de andre programmene er det utviklet for å hjelpe regjeringen med å nå målet om å digitalisere landets grenser, gi mer tilsyn, kontroll og sikkerhet.

ETA er en reisetillatelse i stedet for et visum. Søknadsprosessen er mye enklere og enklere enn en visumsøknad og kan fullføres i sin helhet online. Når ETA er introdusert, må reisende søke om en før de begynner reisen.

Hvordan påvirker ETA nauruanske reisende?

Som andre Commonwealth-medlemmer er Nauru omtalt på listen over 92 land som Storbritannia har en visumfritaksordning med. På grunn av dette trenger ikke reisende fra Nauru visum for å reise inn i Storbritannia. For tiden kan de reise til Storbritannia uten ekstra papirarbeid, og krever bare passet deres. Dette vil endres når det nye systemet trer i kraft, ettersom de vil kreve en britisk ETA for Nauruanske borgere før de kan komme inn i landet.

Det er en rekke forskjellige grunner til at nauruanere kommer til Storbritannia. Alle besøkende fra Nauru må gjennom den samme søknadsprosessen, uavhengig av årsaken til reisen. Disse årsakene kan omfatte følgende:

• Turisme
• Jobb reiser
• Korttidskurs eller studieprogram
• Besøk til venner og familie
• Medisinsk behandling

Alle nauruanere som skal tilbringe mindre enn seks måneder i Storbritannia, og ikke har tenkt å jobbe mens de er i landet, må søke om en ETA. De som ønsker å jobbe, tilbringe mer enn seks måneder i Storbritannia eller bo der permanent, trenger visum. Dette aspektet av systemet forblir uendret. Visumsøknader vil ikke bli berørt av innføringen av ETA-ordningen.

Søker om UK ETA for Nauruan Citizens

Før reisen begynner, må reisende fylle ut ETA-søknadsskjemaet . Dette må gjøres på nett, da systemet er laget for å være helt digitalt. Papirbaserte alternativer vil ikke bli gjort tilgjengelige. Søkere må også betale et søknadsgebyr, som også vil bli gjort online.

En liste over krav til ETA er publisert, men det er viktig å merke seg at detaljene ennå ikke er ferdigstilt. Noen ting kan endres før systemet introduseres, og annen informasjon, for eksempel kostnaden for ETA-søknadsavgiften, er ennå ikke tilgjengelig. Reisende anbefales likevel å se denne listen over krav for å få en oversikt over hvordan applikasjonen vil se ut. Noen UK ETA-krav inkluderer følgende:

• Et gyldig biometrisk pass fra et land på kvalifikasjonslisten.
• Et nylig digitalt passbilde.
• Personlig informasjon – dette vil inkludere data som fødselsdato, ansettelsesinformasjon, kontaktinformasjon osv.
• Årsaken til den reisendes besøk til Storbritannia.
• Grunnleggende detaljer om den planlagte reisen til Storbritannia, for eksempel en adresse mens du er i landet.
• Betaling for ETA søknadsgebyr.
• Avsløring av kriminelle poster, tidligere immigrasjonslovbrudd og medlemskap (tidligere eller nåværende) av forbudte grupper eller organisasjoner.

En av hovedårsakene til at ETA-systemet introduseres er å forbedre Storbritannias sikkerhetssystemer, og flagge opp sikkerhetstrusler som reisende kan utgjøre. Det siste punktet på listen ovenfor er utformet for å lette dette. Søkere som anses å utgjøre en risiko for Storbritannia vil få sin ETA-søknad avvist.

UK ETA-søknadsskjemaet må fylles ut og betales i sin helhet før en søknad kan behandles.

Behandler UK ETA for Nauruan Citizens

I andre land med lignende systemer har transportører gjort elektroniske reisetillatelser til et vilkår for transport. Dette skaper en presedens som sannsynligvis vil bli fulgt i tilfellet med det britiske ETA-systemet. Passasjerer må fremvise en godkjent britisk ETA for Nauruanske borgere ved ombordstigningsporten til avgangsflyplassen. Hvis de ikke klarer dette, kan de bli nektet ombordstigning.

Derfor er det viktig at reisende søker om ETA med nok tid til at den kan behandles før de begynner reisen. Søknadsprosessen kan ta opptil 72 timer å behandle. Det vil da bli godkjent eller avslått. Med en godkjent ETA kan nauruanere nå begynne reisen. De må vise sin ETA på avgangsflyplassen og igjen ved ankomst til Storbritannia.

ETA-søknader som får avslag kan påklages. Hvis anken ikke lykkes, kan reisende kanskje søke om visum til Storbritannia i stedet. Dette er en lengre og mer komplisert prosess.

Reise med UK ETA for Nauruan Citizens

Med en godkjent ETA kan Nauruanske statsborgere reise inn i Storbritannia og bli i landet i en periode på opptil seks måneder. De kan melde seg på korte studier, men de kan ikke jobbe mens de er i landet. Storbritannia har fire konstituerende land, som er England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Siden det ikke er noen grensekontroll mellom disse landene, kan nauruanere bevege seg rundt som de vil. Storbritannia deler én landegrense med republikken Irland, men dette er et uavhengig land, så ETA er ikke gyldig der.

Siden Nauru er så langt fra Storbritannia, vil mange nauruanere som tar turen også benytte seg av sjansen til å reise til andre europeiske land. I dette tilfellet må de slå opp opptakskravene for de andre landene de ønsker å besøke. Storbritannia er ikke medlem av EU eller Schengen felles reiseområde, og reisende til Storbritannia har ikke automatisk tillatelse til å reise inn i andre europeiske land. Reisende fra Nauru bør slå opp ETIAS-kravene, EUs egen versjon av en elektronisk reisetillatelse, som snart skal innføres.