UK ETA for Panamanian Citizens: En komplett guide

Innen år 2024 vil Storbritannia erstatte sitt nåværende visumfritakssystem med den nye ETA. Dette vil påvirke mange besøkende til landet, inkludert reisende fra Panama. Les videre for å finne ut alt om det nye programmet, hva du kan forvente når du reiser og hvordan du søker om en ETA.

Hva er UK ETA for panamanske statsborgere?

Det nye ETA-programmet , som står for Electronic Travel Authorisation, introduseres som en erstatning for det nåværende systemet med visumfritak. Dette systemet, som inngår i en britisk regjeringsplan for å digitalisere landets grenser, er basert på lignende ordninger som allerede er i bruk i andre land, som ESTA i USA eller ETA i Canada. Det gir myndighetene større mulighet til å overvåke folk som kommer inn i landet, ha større tilsyn med reisende og identifisere sikkerhetsrisikoer.

ETA er ikke et visum – det er en digital reisetillatelse. Reisende som for øyeblikket trenger visum for å reise inn i Storbritannia vil fortsatt trenge det og vil ikke bli påvirket av det nye systemet.

Hvordan vil panamanske reisende bli påvirket?

Panama er på listen over 92 land med visumfritaksordninger med Storbritannia. Statsborgere i disse landene trenger ikke visum for å reise inn i Storbritannia og kan tilbringe opptil seks måneder der uten noen form for papirarbeid bortsett fra passet. Dette endres når det nye programmet introduseres. Reisende må søke om den nye britiske ETA for panamanske statsborgere, ellers vil de ikke få lov til å komme inn i landet.

Mange panamanere kommer til Storbritannia for en ferie. Dette er imidlertid ikke den eneste grunnen til at de reiser. Årsakene deres til å besøke Storbritannia kan omfatte følgende:

• Turisme
• Jobb reiser
• Studieløp
• Besøke venner og familie
• Medisinsk behandling

Alle panamianere som ønsker å tilbringe mindre enn seks måneder i Storbritannia, uavhengig av årsaken til reisen, må søke om en ETA. Søknadsprosessen endres ikke basert på reiseårsaken. Reisende fra Panama som har en ETA kan deretter besøke Storbritannia i opptil seks måneder.

Panamanere som for øyeblikket trenger visum til Storbritannia vil fortsatt trenge visum under det nye systemet. Dette inkluderer de som planlegger å jobbe i landet, bo fast der eller tilbringe mer enn seks måneder der. ETA-programmet er helt adskilt fra systemet med visumsøknader, og prosessen med å søke om visum vil ikke bli påvirket av innføringen av den nye ETA-ordningen.

Søker om UK ETA for panamanske statsborgere

Panamanere som ønsker å reise til Storbritannia må fylle ut ETA- søknadsskjemaet . Dette er kun tilgjengelig på nett, da ETA-systemet er designet for å være helt digitalt. Mens du søker, må panamianere også betale et søknadsgebyr. Igjen, dette kan betales online med et debet- eller kredittkort.

For tiden er noe informasjon om kravene til ETA-søknaden tilgjengelig. Denne informasjonen er ufullstendig på enkelte områder. For eksempel er prisen på ETA-søknadsgebyret ennå ikke bekreftet. Enkelte detaljer kan også endres før systemet er ferdigstilt. Ikke desto mindre anbefales panamanske reisende å se på gjeldende liste over krav, som vil gi dem en idé om hvordan systemet vil bli. Noen av de forventede kravene inkluderer følgende:

• Et gyldig biometrisk pass utstedt av et av landene på kvalifikasjonslisten.
• Et nylig digitalt passbilde.
• Personlig informasjon. Dette vil inkludere data som fødselsdato, ansettelsesinformasjon, kontaktinformasjon osv.
• Formålet med den reisendes besøk til Storbritannia.
• Detaljer om den planlagte reisen til Storbritannia, for eksempel adresse mens du er i landet.
• Et debet- eller kredittkort for ETA-søknadsgebyret.
• Avsløring av kriminalitet, tidligere immigrasjonslovbrudd og medlemskap (tidligere eller nåværende) av forbudte grupper eller organisasjoner.

Det siste punktet på listen er avgjørende for sikkerhetselementet i ETA. En hovedgrunn for innføringen av det nye systemet er å forbedre sikringen av Storbritannias grenser og identifisere reisende som kan utgjøre en trussel mot landet eller dets innbyggere. Reisende som er flagget opp som potensielle sikkerhetsrisikoer vil få avslag på søknadene sine.

Søkere må fylle ut skjemaet og betale hele avgiften før søknaden kan behandles.

Behandler UK ETA for panamanske statsborgere

I andre land med tilsvarende digitale reisetillatelser har transportører gjort en godkjent tillatelse til et vilkår for transport. Dette vil sannsynligvis skje i Storbritannia også. Reisende bør forberede seg til reisen ved å søke om ETA i god tid. Hvis de når avgangsflyplassen og ikke kan vise en godkjent britisk ETA for panamanske statsborgere ved ombordstigningsgaten, er det mulig at de vil bli nektet ombordstigning.

ETA-søknaden forventes å ta opptil 72 timer å behandle. Hvis det blir godkjent, trenger ikke reisende mer papirarbeid for reisen til Storbritannia. De må vise sin ETA på avgangsflyplassen og igjen når de ankommer landet.

Hvis en ETA-søknad avslås, har søkeren noen alternativer. De kan kanskje klage på vedtaket. De har også sjansen til å søke om visum i stedet. Visumsøknader er mer kompliserte enn ETA-søknader og vil ta betydelig lengre tid å behandle.

Reise med Storbritannias ETA for panamanske statsborgere

Med en godkjent ETA kan panamianere reise inn i Storbritannia og bli der i opptil seks måneder. De kan ikke jobbe mens de er i landet, men de kan melde seg på studiekurs hvis de ønsker det. De fire konstituerende landene i Storbritannia, som er England, Skottland, Wales og Nord-Irland, har ingen grensekontroll som skiller dem. Dette betyr at panamanske innehavere av en ETA kan flytte mellom de fire nasjonene, ved hjelp av hvilke reisemidler de foretrekker, uten å trenge mer papirarbeid. Republikken Irland er imidlertid et uavhengig land, og ETA er ikke gyldig der.

Hvis en reisende fra Panama ønsker å besøke andre deler av EU, må de slå opp de relevante inngangskravene i forkant av reisen. ETA gir kun tillatelse til å reise inn i Storbritannia, ikke noen andre europeiske land, da Storbritannia ikke er medlem av EU eller Schengen-sonen for vanlige reiser. Panamesiske reisende anbefales også å se på ETIAS-systemet. Dette er EUs egen versjon av en digital reisetillatelse, som for tiden er under utvikling og skal snart introduseres.