UK ETA for Namibian Citizens: En guide for reisende

Opplevelsen av å reise til Storbritannia vil snart endre seg for mange mennesker, ettersom landet introduserer sitt nye ETA-program. Forventet å tre i kraft innen år 2024, vil ETA påvirke namibiske borgere som besøker Storbritannia. Les videre for all informasjonen du trenger å vite før du reiser, inkludert hvordan du søker om den nye ETAen.

Hva er UK ETA for namibiske statsborgere?

ETA , eller Electronic Travel Authorisation, er utviklet av den britiske regjeringen som en del av et nytt system designet for å digitalisere landets grenser. De to hovedmålene for systemet er tilsyn og sikkerhet. Når ETA er på plass, vil regjeringen være i stand til mer effektivt å overvåke folk som kommer inn i landet og på sin side identifisere potensielle trusler mot sikkerheten. ETA er et nytt program for Storbritannia, men noen reisende kan allerede ha erfaring med lignende systemer. Programmer som den kanadiske ETA eller USAs ESTA, som nå har vært på plass i noen år, er veldig lik den britiske ETA.

ETA erstatter Storbritannias visumfritakssystem. Det er ikke et visum, og søknadsprosessen er mye raskere og enklere. I motsetning til et visum, kan en ETA oppnås gjennom en fullstendig online prosess. En reisende med en ETA kan tilbringe opptil seks måneder i Storbritannia.

Hvordan påvirker ETA namibiske reisende?

Som medlem av Commonwealth er Namibia på listen over 92 land hvis borgere kan reise inn i Storbritannia uten visum. For øyeblikket kan namibere komme til Storbritannia uten å fylle ut noen ekstra skjemaer eller papirarbeid. Alt de trenger er passet deres. Dette vil endre seg under det nye systemet, ettersom de må søke om en ETA før de får lov til å reise inn i Storbritannia.

UK ETA for namibiske statsborgere vil bli utstedt til reisende som kommer til Storbritannia av en rekke forskjellige årsaker. Disse inkluderer følgende:

• Turisme
• Jobb reiser
• Korttidskurs eller studieprogram
• Besøk til venner og familie
• Medisinsk behandling

Søknadsprosessen er den samme for alle disse reisende. Alle som kommer til Storbritannia for en varighet på ikke mer enn seks måneder, og de som ikke har tenkt å jobbe i landet, kan søke om en ETA på samme måte.

Namibiere som ønsker å tilbringe mer enn seks måneder i Storbritannia, håper å bo der permanent eller ønsker å jobbe der (enten midlertidig eller langsiktig), vil fortsatt måtte søke om visum, akkurat som de gjør under dagens system . ETA erstatter visumfritaksprogrammet og vil ikke påvirke visumsøknadsprosessen på noen måte. Visumsøknader vil forbli helt adskilt fra ETA-programmet.

Søker om UK ETA for namibiske statsborgere

ETA-søknadsskjemaet vil kun være tilgjengelig online. Det vil ikke bli gitt papirbaserte alternativer for reisende, da dette er en del av et digitalt program. Reisende bør også være forberedt på å betale ETA-søknadsavgiften online.

En liste over krav til ETA er utgitt. Denne informasjonen kan endres, da systemet ikke er fullstendig ferdigstilt. Noen detaljer er også foreløpig ukjente. For eksempel vil ETA ha et søknadsgebyr, men prisen er ikke bekreftet. Selv om denne informasjonen kan endre seg på noen måter, er den likevel verdt å se på, siden den gir en generell idé om hva namibiske søkere kan forvente. Kravene inkluderer:

• Et gyldig biometrisk pass fra et land på kvalifikasjonslisten.
• Et nylig digitalt passbilde.
• Personlig informasjon – dette vil inkludere ulike data, for eksempel fødselsdato, ansettelsesinformasjon, kontaktinformasjon osv.
• Årsaken til den reisendes besøk til Storbritannia.
• Noen detaljer om den planlagte turen til Storbritannia, for eksempel den besøkendes adresse mens du er i landet.
• Betaling for ETA søknadsgebyr.
• Avsløring av kriminelle poster, tidligere immigrasjonslovbrudd og medlemskap (tidligere eller nåværende) av forbudte grupper eller organisasjoner.

Det siste punktet på listen er inkludert av sikkerhetsmessige årsaker. Et av hovedmålene til ETA er å stramme opp sikkerheten ved grensene til Storbritannia. Reisende med koblinger til organisert kriminalitet, terrorisme eller gjenger kan anses som en trussel mot landets sikkerhet, noe som resulterer i at deres ETA-søknad blir avslått.

Søknadsskjemaet må fylles ut og søknadsgebyret betales i sin helhet før søknaden kan behandles. Gebyret kan ikke refunderes.

Behandler UK ETA for namibiske statsborgere

Transportører forventes å gjøre UK ETA til en betingelse for transport, slik de gjør med lignende initiativer i andre land. Dette betyr at reisende må søke om ETA med god tid til overs før de legger ut på reisen. Passasjerer som når ombordstigningsporten til avgangsflyplassen uten en godkjent britisk ETA for namibiske statsborgere kan nektes retten til å gå ombord på flyene.

Det er forventet at ETA vil ta opptil 72 timer å behandle. Hvis en reisendes søknad om ETA blir godkjent, må de vise den på avgangsflyplassen – og igjen ved ankomst til Storbritannia – når de passerer landets grensekontroll.

Hvis en søknad blir avslått, har en reisende noen alternativer. De kan klage på avslaget. Hvis en anke mislykkes, kan den reisende velge å søke om visum i stedet. En visumsøknadsprosess er lengre og mer kompleks enn en ETA-søknad.

Reise med Storbritannias ETA for namibiske statsborgere

Med en ETA kan namibiske reisende reise inn i Storbritannia og bli der i opptil seks måneder. De kan ikke jobbe mens de er i landet, men de kan bevege seg rundt det som de vil. I Storbritannia er det fire konstituerende land: England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Namibiere som har en gyldig ETA kan reise fritt mellom dem. ETA er ikke gyldig i Irland, som er et uavhengig land og ikke en del av Storbritannia.

Mange namibere som reiser til Storbritannia har også tenkt å besøke andre land i Europa. Siden Storbritannia ikke er en del av EU eller Schengen felles reisesone, er ETA kun gyldig i Storbritannia. Namibiere som ønsker å besøke andre europeiske land, må slå opp opptakskravene deres før de begynner reisen. Spesielt bør de ta hensyn til utviklingen av ETIAS-systemet, som er EUs versjon av en elektronisk reisetillatelse.