Din komplette guide til UK ETA for Saint Lucian Citizens

Innen år 2024 vil Storbritannias nye ETA-system bli introdusert. Dette reisetillatelsesprogrammet er satt til å erstatte dagens visumfritaksordning og vil påvirke reisende fra mange forskjellige land, inkludert Saint Lucia. Fortsett å lese for en komplett guide til den nye ETAen, inkludert hvordan du søker om den, hva du kan forvente av det nye systemet og alt du trenger å vite før du reiser.

Hva er UK ETA for Saint Lucian Citizens?

Erfarne reisende er kanskje allerede kjent med USAs ESTA eller kanadiske ETA, programmer som har inspirert Storbritannias nye ETA-ordning . Disse systemene skaper digitale reisetillatelser, som gir myndighetene større kontroll og oversikt over hvem som reiser inn i landet. Dette er igjen med på å gi mer sikkerhet ved grensen. UK ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er ett initiativ i en større regjeringsplan for å digitalisere landets grenser. Det er satt til å erstatte Storbritannias nåværende visumfritakssystem.

ETA fungerer som en digital reisetillatelse i stedet for et visum. ETA-innehavere har tillatelse til å reise inn i Storbritannia og kan bli i landet i opptil seks måneder. ETA erstatter ikke visum. Reisende som trenger visum for å reise inn i Storbritannia – for eksempel de som kommer til landet for å jobbe – vil fortsatt trenge ett etter at det nye ETA-systemet trer i kraft. ETA-søknaden er mye enklere enn en visumsøknad og kan fylles ut online.

Hvordan vil Saint Lucian-reisende bli påvirket?

Storbritannia har visumfritaksordninger på plass med 92 land . Denne listen inkluderer medlemmene av Commonwealth of Nations, for eksempel Saint Lucia. Som et resultat trenger reisende fra Saint Lucia for øyeblikket ikke mer enn passet sitt for å komme inn i Storbritannia og er ikke pålagt å søke om ytterligere dokumentasjon. ETA-programmet vil endre dette. I fremtiden vil innbyggere i Saint Lucia måtte ha en ETA, samt passet sitt, hvis de ønsker å reise til Storbritannia.

Som medlem av Commonwealth har Saint Lucia en sterk forbindelse med Storbritannia, og reiser mellom de to landene er vanlig. Reisende fra Saint Lucia har en rekke forskjellige grunner til å komme til Storbritannia. Disse årsakene kan omfatte følgende:

• Turisme
• Jobb reiser
• Studieløp
• Besøke venner og familie
• Medisinsk behandling

UK ETA for Saint Lucian-borgere dekker alle årsakene på denne listen. Det er ett enkelt søknadsskjema som reisende må fylle ut. Alle vil fylle ut samme søknadsskjema, uavhengig av reiseårsak. Med en godkjent ETA kan Saint Lucians oppholde seg i Storbritannia i opptil seks måneder.

Innføringen av ETA vil ikke påvirke visumsystemet. Som sådan vil Saint Lucian-reisende som for øyeblikket trenger visum fortsatt måtte søke om ett. For eksempel, de som ønsker å bosette seg permanent i Storbritannia, tilbringe mer enn seks måneder der eller jobbe der (enten for lengre eller kortere perioder) er ikke dekket av ETA og må søke om visum. Dette er en helt separat prosess fra ETA-søknaden.

Søker om UK ETA for Saint Lucian-borgere

ETA- søknadsskjemaet vil være tilgjengelig for å fylle ut online. Siden det endelige målet for ETA-programmet er digitalisering av Storbritannias grenser, vil det ikke være noen offline-versjoner av skjemaet.

Før de lager sine reiseplaner, blir besøkende minnet om å se den publiserte listen over krav til ETA-applikasjonen . Denne informasjonen kan endres, da systemet ennå ikke er ferdigstilt. Noen detaljer, for eksempel kostnadene for ETA-søknadsgebyret, venter fortsatt på bekreftelse. Selv om disse kravene kan endre seg litt, gir de likevel reisende fra Saint Lucia en oversikt over hva de kan forvente av ETA-systemet. Kravene inkluderer:

• Et gyldig biometrisk pass utstedt av et av landene på kvalifikasjonslisten.
• Et nylig digitalt passbilde.
• Personlig informasjon. Dette vil inkludere data som fødselsdato, ansettelsesinformasjon, kontaktinformasjon osv.
• Formålet med den reisendes besøk til Storbritannia.
• Detaljer om den planlagte reisen til Storbritannia, for eksempel adresse mens du er i landet.
• Et debet- eller kredittkort for ETA-søknadsgebyret.
• Avsløring av kriminalitet, tidligere immigrasjonslovbrudd og medlemskap (tidligere eller nåværende) av forbudte grupper eller organisasjoner.

Det siste punktet er viktig fra et sikkerhetsperspektiv. Et mål med ETA-systemet er forbedret sikring av Storbritannias grenser. Som sådan er sikkerhetskontroll en del av søknadsprosessen. Reisende fra Saint Lucia med tidligere eller nåværende bånd til terrororganisasjoner, gjenger eller organisert kriminalitet vil få avslag på søknadene hvis de anses å true sikkerheten til Storbritannia og dets borgere.

Før en søknad kan begynne å behandles, må den være korrekt utfylt, og søknadsgebyret er betalt i sin helhet. Denne avgiften kan betales online med et debet- eller kredittkort.

Behandler UK ETA for Saint Lucian Citizens

Flyselskaper og andre flyselskaper forventes å gjøre en godkjent ETA til en betingelse for transport for å reise til Storbritannia. Med dette i tankene bør reisende sørge for at de fullfører søknaden i god tid, slik at den har god tid til å behandles før de starter reisen. Det forventes at de presenterer en godkjent britisk ETA for Saint Lucian-borgere to ganger – først på avgangsflyplassen og igjen når de går gjennom grensekontrollen ved ankomst til Storbritannia. En passasjer som ikke har en ETA for å vise tjenestemenn kan nektes retten til å gå ombord.

En ETA-søknad kan ta opptil 72 timer å bli behandlet. Det vil bli etablert et klagesystem for avslåtte søknader. Hvis en anke mislykkes, kan søkeren ha en ekstra sjanse, da de kanskje kan søke om visum for å reise til Storbritannia. Dette er en mye lengre og mer komplisert prosess.

Reise med UK ETA for Saint Lucian Citizens

Med en ETA kan en Saint Lucian-borger bo i Storbritannia i opptil seks måneder. I løpet av denne tiden kan de melde seg på et studiekurs, men de kan ikke jobbe. De kan bevege seg fritt mellom England, Skottland, Wales og Nord-Irland, de fire konstituerende landene i Storbritannia. ETA gir imidlertid ikke tillatelse til å reise inn i Republikken Irland, som er et uavhengig land.

Storbritannia er ikke i EU eller Schengen felles reiseområde, og ETA har ingen gyldighet i andre land. Saint Lucians som ønsker å besøke andre europeiske land, må konsultere de relevante opptakskravene. Den europeiske union utvikler for tiden sitt eget elektroniske reisetillatelsessystem, kjent som ETIAS.