UK ETA for rumenske statsborgere: En komplett guide

Som en del av sin innsats for å øke grensesynlighet og sikkerhet, har den britiske regjeringen innført det britiske ETA-systemet som et middel for å effektivisere ankomster og forbedre den generelle effektiviteten for visumfritatte reisende. Denne veiledningen vil gi en grundig titt på det nye ETA-systemet og alt som er å vite for å lykkes med å søke om autorisasjon. Vi vil dekke når man bør søke om UK ETA for rumenske statsborgere, hvor lang tid det tar å motta en autorisasjonsbeslutning, hvilke dokumenter som trengs for innsending av søknad og mer.

Hva er UK ETA for rumenske statsborgere?

UK ETA er et nytt nettbasert system som vil gjøre det lettere å reise til Storbritannia for kvalifiserte borgere fra land som for øyeblikket er visumfritatt. Rumenske statsborgere er blant dem som drar nytte av visumfritaksprogrammet. ETA-systemet ble opprettet for å styrke og effektivisere immigrasjonsprosessen, samtidig som det bidrar til å redusere potensielle sikkerhetsrisikoer fra reisende fra land uten visum. ETA-systemet krever at søkere oppgir personlig informasjon og relevante dokumenter gjennom et sikkert nettskjema.

Når en søknad er godkjent, vil ETA bli knyttet direkte til søkerens pass, og de trenger kun å fremvise passet ved ankomst til Storbritannia. Den britiske regjeringen ruller for tiden ut planene sine for implementering av et ETA-system på tvers av alle visumfritatte land over hele verden. Derfor må rumenske statsborgere som planlegger å besøke Storbritannia fra 2024 og utover søke om en ETA før reisen dersom de ønsker å få innreise til landet uten noen komplikasjoner.

Hvor lenge varer en britisk ETA-tillatelse?

UK ETA er gyldig i en periode på seks måneder eller 180 dager. Merk at nedtellingen til denne perioden begynner med utstedelsen av ETA og ikke fra når den reisende reiser inn i Storbritannia. Dette betyr at søkere må ha et gyldig pass med minst seks måneders gyldighet igjen før utløpsdatoen for å bli godkjent for en ETA. Dette kravet bidrar til å sikre at enkeltpersoner får adgang til Storbritannia og kan forbli i landet til slutten av oppholdet uten å fornye passene.

Ved 180 dager har reisende nok tid til å utforske England, Skottland, Wales og Nord-Irland fullt ut under besøket. For å sikre at de tilbringer mesteparten av de 180 dagene i Storbritannia, bør reisende sterkt vurdere å søke om en ETA én eller to uker før avreisedatoen. I tillegg bør reisende holde styr på hvor lenge de har igjen på sin ETA, siden overskridelse av den tildelte tidsrammen kan resultere i potensielle juridiske konsekvenser.

Når du reiser med en ETA, vil besøkende også sørge for at de oppfyller alle andre krav som er satt av immigrasjonsmyndigheter, inkludert å ha nok midler til å reise under hele oppholdet. I tillegg til å oppfylle disse kravene ved ankomst til landet, bør reisende også huske at det er mulig for dem å bli spurt om reiseplaner og eventuelle aktiviteter som planlegges under oppholdet, for eksempel arbeid eller studieprogram.

Hvordan vil ETA påvirke rumenske reisende?

Romania er foreløpig ikke en del av Schengen-sonen, som tillater fri bevegelse av personer innenfor visse EU-land uten behov for visum. Men skulle alt gå etter planen, er det resolusjoner på gang som kan se at Romania slutter seg til Schengen tidlig i 2023. Hvis det lykkes, vil dette tillate rumenere å bevege seg fritt mellom Schengen-land uten ytterligere visum eller tillatelser.

Til tross for at den britiske regjeringen ikke er en del av Schengen-sonen, kan rumenere nyte visumfri reise til Storbritannia på grunn av deres sterke passrangering ( 17. blant globale pass). Imidlertid vil dette visumfrie privilegiet endres med implementeringen av ETA-systemet fra 2024 og utover. Rumenere må ha en gyldig ETA før de ankommer deres britiske innreisehavn. De som ikke har det, risikerer å bli nektet innreise og få reisen helt kansellert. I tillegg vil en online søknadsavgift påløpe for hver person som ber om en ETA.

Hvilke grupper av besøkende er kvalifisert for UK ETA?

Glede

Besøkende som reiser til Storbritannia for fornøyelses- eller fritidsformål er kvalifisert for ETA . Disse inkluderer enkeltpersoner som ønsker å utforske landets rike kulturarv, besøke familie og venner, eller bare ta inn noe av dets naturlige skjønnhet.

Virksomhet

Forretningsbesøkende som reiser på legitime forretningsrelaterte aktiviteter, som å delta på konferanser, gjennomføre forskning eller delta på opplæringskurs, er også kvalifisert for en ETA. Forretningsbesøkende kan bli bedt om å presentere et invitasjonsbrev fra det britiske selskapet de har tenkt å besøke.

Korttidsstudier

De som ønsker å studere i Storbritannia i mindre enn seks måneder vil også kunne bruke en ETA i stedet for et visum. Korttidsstudier omfatter språkkurs, yrkesopplæring og andre lignende programmer som ikke krever mer enn seks måneders studier for å gjennomføre.

Medisinsk behandling

Personer som besøker Storbritannia utelukkende for medisinsk behandlingsformål kan også få en ETA i stedet for å få visum på forhånd. Dette inkluderer rumenske statsborgere som trenger polikliniske avtaler og konsultasjoner med leger, samt de som trenger kirurgi eller annen behandling som krever sykehusinnleggelse og restitusjonstid etterpå.

Gjennomreise

Rumenske statsborgere som planlegger å reise gjennom Storbritannia kan søke om en ETA. ETA-systemet vil ikke påvirke transitt på flysiden og landsiden.

UK ETA-krav

For å få en britisk ETA for rumenske statsborgere, må søkere ha et gyldig biometrisk pass og oppfylle visse krav . For det første må de ha en klar intensjon om å reise til Storbritannia for turisme, forretninger, medisinsk behandling eller transitt. Søkere må ikke ha noe kriminelt rulleblad, og de må vise god karakter og følge tidligere immigrasjonspolitikk. Dette inkluderer ikke å ha brudd eller overtredelser relatert til tidligere immigrasjonsrelaterte problemer mens du var i Storbritannia (eller andre steder). Søkeren må demonstrere sin intensjon om å forlate Storbritannia før deres ETA utløper. En ETA vil kun bli utstedt med en gyldighetsperiode på 180 dager.

UK ETA søknadsprosess

Prosessen er generelt ganske enkel og innebærer å samle inn noe personlig, kontakt-, pass- og arbeidsinformasjon fra søkere for å starte søknadsprosessen . I tillegg kan betalingsinformasjon, for eksempel debet- eller kredittkortinformasjon, være nødvendig. Når all nødvendig informasjon er gitt, er behandlingstiden vanligvis rundt noen få dager. Behandlingstidsrammen er imidlertid ikke garantert, med forsinkelser som er mulig på grunn av feil eller ufullstendig informasjon gitt under den første søknaden.

Hvis en ETA-søknad av en eller annen grunn blir avslått, kan rumenske reisende fortsatt søke om visum gjennom den tradisjonelle papirbaserte søknadsprosessen. Denne prosessen kan være mer tidkrevende og kan forstyrre reisearrangementer hvis den ikke er planlagt i god tid.