UK ETA for danske statsborgere: En komplett guide

I 2024 må danske statsborgere som reiser til Storbritannia (UK), skaffe seg en britisk elektronisk reisetillatelse (ETA).

ETA er en ny digital reisetillatelse som er obligatorisk for borgere fra land som kan besøke England, Wales, Skottland og Nord-Irland uten visum for korte reiser. Dette gjelder også innbyggerne i Danmark.

Det vil gjøre det enklere å reise til Storbritannia for mer enn 500 000 dansker som besøker familie og venner, og for dem som reiser i forbindelse med turisme, forretninger eller studier.

Denne guiden forklarer alt danske reisende trenger å vite om den britiske ETA-en: berettigelse, krav, søknadsprosess, forventninger til reisen og mer.

Hvorfor innføres UK ETA for danske statsborgere?

Den britiske ETA har som mål å forbedre sikkerheten til den britiske grensen og gi myndighetene mer kontroll og tilsyn med enkeltpersoner som kommer inn i landet.

Systemet skal bidra til å forhindre ulovlig innvandring, hindre organiserte kriminelle syndikater og identifisere potensielle trusler mot rikets sikkerhet allerede før de ankommer britisk jord.

ETA er også utformet for å forbedre grensekontrollen og effektivisere immigrasjonsprosessen for forhåndsverifiserte reisende med lav risiko.

Fordeler med UK ETA for danske statsborgere

ETA er et elektronisk dokument som gir forhåndskontrollerte borgere uten visum tillatelse til å reise til Storbritannia. Det er ikke et visum, så søkere kan hoppe over den kompliserte og langvarige anskaffelsesprosessen.

For danske statsborgere innebærer UK ETA blant annet følgende fordeler:

Rask og enkel prosess

Søknaden om britisk ETA er helt nettbasert og papirløs. Danske søkere kan fylle ut søknaden på under 20 minutter. De trenger heller ikke oppsøke konsulater eller visumkontorer for et personlig intervju eller for å sende inn dokumenter.

En ETA-søknad behandles vanligvis i løpet av tre dager. De reisende vil motta avgjørelsen, enten den er godkjent eller avslått, via e-postadressen de har oppgitt.

Hvis du får innvilget ETA, blir den knyttet til passet du søkte med, slik at du ikke trenger å skrive den ut.

Rimelig avgift

En UK ETA-søknad koster £10 hver. Prisen er sammenlignbar med tilsvarende digitale reisetillatelser i andre land.

For eksempel koster det amerikanske Electronic System for Travel Authorization (ESTA) 21 USD (17 £).

Australias elektroniske reisetillatelse (ETA) koster AU$20 (£10), mens Canadas elektroniske reisetillatelse (eTA) koster CA$7 (£4).

Når EUs kommende European Travel Information Authorization System (ETIAS) tas i bruk, vil det koste 7 euro (6 pund).

Lang gyldighetsperiode

De fleste digitale reisetillatelser er gyldige i ett til fem år, eller når passet de er knyttet til, utløper.

Den britiske ETA-en vil være gyldig for flere korte besøk i løpet av to år. Reisende trenger bare å søke om ETA annethvert år eller når passet utløper, avhengig av hva som kommer først, ikke hver gang de besøker Storbritannia.

Slik vil det britiske ETA-systemet påvirke danske reisende

For øyeblikket trenger ikke dansker en ETA for å reise til Storbritannia.

Når systemet åpner for danske statsborgere i 2024, må de imidlertid søke om og få en gyldig britisk ETA før de reiser til Storbritannia.

Det er påkrevd uansett hvilket transportmiddel som brukes, enten du ankommer med fly, skip (f.eks. som en del av et cruise) eller over land, f.eks. gjennom jernbanetunnelen mellom Storbritannia og Frankrike.

En UK ETA er gyldig for følgende reiseformål:

 • Korttidsopphold i mindre enn seks måneder (180 dager) for turisme, kortkursstudier, besøk av venner og familie, og tillatte forretningsaktiviteter og medisinske behandlinger.
 • Korttidsopphold i opptil tre måneder (90 dager) på Creative Worker-visumkonsesjonen
 • Transitt gjennom Storbritannia (dvs. bytte fly), uansett om de passerer gjennom britisk grensekontroll eller ikke

ETA-retningslinjer for danske statsborgere

For å være kvalifisert for en ETA må danskene oppfylle følgende betingelser:

 • Vær statsborger i et land som har visumfritaksstatus i Storbritannia. Danmark står på listen over land der innbyggerne trenger ETA for å reise til Storbritannia.
 • Ha et biometrisk pass gyldig i minst seks måneder utover den tiltenkte avreisedatoen fra Storbritannia.
 • Du har kun tenkt å oppholde deg, arbeide eller studere i Storbritannia i inntil seks måneder.
 • Ikke har et kriminelt rulleblad eller tidligere brudd på immigrasjonsloven i Storbritannia eller andre steder.

Alle reisende, inkludert barn og babyer, må ha en ETA før de reiser til Storbritannia. Foreldre og foresatte kan søke om en ETA på deres vegne.

Personer som tidligere har begått brudd på utlendingsloven, er straffedømt eller har vært fengslet i mer enn 12 måneder i Storbritannia eller andre steder, kan bli nektet ETA. Disse reisende bør vurdere å skaffe seg et britisk visum i stedet.

Danske statsborgere som planlegger å oppholde seg i Storbritannia i mer enn seks måneder eller å arbeide, trenger fortsatt et passende britisk visum. Det nye ETA-systemet påvirker ikke disse reisende.

UK ETA-søknadskrav for danske statsborgere

Dansker som er kvalifisert for en britisk ETA, må oppfylle følgende søknadskrav:

 • Et gyldig biometrisk pass utstedt av Danmark, hvis borgere ikke trenger visum for å reise til Storbritannia på korte turer.
 • Et nylig digitalt passbilde
 • En gyldig e-postadresse
 • En fungerende elektronisk betalingsmåte, for eksempel kreditt- eller debetkort, Apple Pay eller Google Pay.

Slik søker du om ETA i Storbritannia

Danske statsborgere kan søke om britisk ETA via britiske myndigheters offisielle nettside eller app.

Den britiske ETA-søknadsprosessen er helt nettbasert og papirløs, så det er ikke nødvendig å besøke konsulater eller visumkontorer. Det tar bare noen få minutter å fullføre når alle nødvendige dokumenter og opplysninger er klare.

Nedenfor finner du en trinnvis veiledning i hvordan dansker kan søke om ETA.

1. Last opp eller ta et bilde av passet du skal bruke for å reise til Storbritannia.

Sørg for at du inkluderer bildet og de to linjene med tall og bokstaver nederst.

2. Last opp et nytt passfoto eller ta et bilde med enhetens kamera.

Bildene skal lagres som en jpeg-fil eller med filtypen .jpg. Barn på ni år og yngre trenger ikke å laste opp et passbilde.

3. Fyll ut all nødvendig informasjon.

Disse inkluderer personlig informasjon (dvs. navn, fødselsdato), passdetaljer, ansettelsesdetaljer, hjemmeadresse og kontaktinformasjon.

4. Svar på spørsmål om sikkerhet og berettigelse.

I likhet med alle andre besøkende i Storbritannia må danske ETA-søkere oppgi sannferdig informasjon om straffeattester, tidligere innvandringsforbrytelser og eventuell tilknytning til eller medlemskap i ulovlige grupper eller organisasjoner.

5. Betal for den britiske ETA-søknaden på nettet.

En UK ETA-søknad koster £10 hver. For å sende inn søknaden må du betale gebyret på nettet med et kreditt- eller debetkort, Apple Pay eller Google Pay.

Etter å ha fylt ut den britiske ETA-søknaden på nettet, vil reisende motta en bekreftelse via e-posten de har oppgitt.

Tips om hvordan du søker om ETA i Storbritannia

Det er enkelt å søke om ETA, men det er fortsatt rom for feil. For å unngå vanlige feil, følg disse retningslinjene for en rask og effektiv UK ETA online søknad.

 • Gi eller ta klare bilder av høy kvalitet av passet ditt og deg selv. Sørg for at bildene er i samsvar med spesifikasjonene for passfoto og er i full farge uten filtre eller effekter.
 • Sørg for at du oppgir riktige data. Hvis du oppgir falske eller uriktige opplysninger, eller til og med holder tilbake informasjon, kan det føre til forsinkelser eller avslag på søknaden din.
 • Sjekk på forhånd om nettbetalingsmetoden din fungerer og om du har nok midler til å betale for søknaden online.
 • Gå gjennom og dobbeltsjekk opplysningene du har oppgitt i ETA-søknaden før du sender den inn.

Etter å ha sendt inn den britiske ETA-søknaden kan reisende ikke lenger endre eller trekke den tilbake. Skulle danske reisende ha behov for å rette opp enkle feil i ETA-søknaden, kan de raskt gjøre dette ved å sende inn søknaden på nytt og betale gebyret på nytt.

Behandling og mottak av ETA for danske statsborgere

Når en britisk ETA-søknad er sendt inn på nettet, vil systemet kryssverifisere opplysningene mot flere sikkerhetsdatabaser i Storbritannia og resten av verden for å sjekke om søkeren er kvalifisert for en ETA.

Søkere får vanligvis svar på ETA-søknaden sin via e-postadressen de har oppgitt, innen tre dager (72 timer).

Mange reisende får svar i løpet av få timer etter at de har sendt inn søknaden. Det kan likevel ta mer enn tre dager før noen søknader mottas vedtak.

Danske statsborgere anbefales å søke om en britisk ETA før de bestiller reisen til Storbritannia for å unngå forsinkelser eller andre problemer.

Hvis en ETA-søknad avslås, kan søkeren velge å fylle ut et nytt ETA-søknadsskjema og betale gebyret på nytt. Dette anbefales imidlertid bare hvis de kan fastslå årsaken til det opprinnelige avslaget og ta tak i den før de gjør det.

Et avslag på ETA betyr ikke at søkeren forbys å reise til Storbritannia. Alternativet til britisk ETA er et passende britisk visum: standard besøksvisum, midlertidig arbeidsvisum eller transittvisum.

Det er imidlertid en mer komplisert og langvarig prosedyre å få visum, så tilpass reiseplanene deretter.

Reiser med en ETA fra Storbritannia

En UK ETA er digitalt knyttet til en persons pass. Det er gyldig i to år, og tillater flere korte besøk på opptil seks måneder per besøk.

Reisende fra Danmark må søke om ny ETA etter to år eller når passet utløper, avhengig av hva som inntreffer først, for fortsatt å kunne reise til Storbritannia.

Avreise til Storbritannia

Siden det er et elektronisk dokument, trenger ikke danske besøkende å ta med en fysisk kopi av ETA. De kan likevel skrive den ut og ta med seg en papirkopi, eller være forberedt på å vise e-postmeldingen om ETA-beslutningen i innboksen hvis det skulle oppstå ekstraordinære omstendigheter.

Reisende med flere pass må sørge for å reise til Storbritannia med det passet som ble brukt i søknaden.

Før ombordstigning på fly, skip eller tog skanner flyselskapene passene for å sjekke om de reisende har den nødvendige reisetillatelsen. Flyselskapene tillater kun ombordstigning for danske reisende som kan fremvise godkjent britisk ETA eller visum.

De som fortsatt venter på svar på sine ETA-søknader, får heller ikke lov til å gå om bord.

Ankommer Storbritannia

En ETA garanterer ikke inn reise til Storbritannia. Ved ankomst må danske statsborgere med en godkjent britisk ETA fortsatt levere identitetsdokumentene sine til UK Border Force eller gå gjennom en elektronisk passport (eGate), hvis dette er tilgjengelig.

Vær forberedt på å fremlegge bevis på videre reise på forespørsel. Dette innebærer vanligvis at du må fremvise en utreisebillett fra Storbritannia innen seks måneder etter ankomst.

Hvis danske reisende blir bedt om det, må de også dokumentere at de har nok midler til å forsørge seg selv under hele oppholdet i Storbritannia og på hjemreisen.

Reisende med gyldig ETA kan likevel bli nektet innreise til Storbritannia hvis de ikke består en grensekontroll eller oppfyller andre innreisevilkår.

Når danske statsborgere med gyldig ETA har passert grensekontrollen, kan de fritt reise mellom Storbritannias fire delstater: England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

Danske besøkende kan bruke alle transportmidler i Storbritannia, som tog, ferger og lokale flyreiser. Før de går ombord på en ferge eller et internt fly i Storbritannia, trenger de bare å fremvise en ID, vanligvis et pass eller førerkort.

Viktig merknad: UK ETA er ikke gyldig i Irland eller andre europeiske land.

En britisk ETA tillater ikke innreise til Irland og andre europeiske land. Storbritannia er ikke medlem av Den europeiske union (EU) eller Schengen-samarbeidet.

Danmark er medlem av EU og en del av Schengen-området. Som EU-borgere kan danske statsborgere reise fritt innenfor Schengen-sonen.

Dansker som skal til Irland eller andre europeiske land, må likevel sjekke innreisekravene i det aktuelle landet før de bestiller reisen.

Reisende kan finne mer informasjon på UK ETA FAQ-siden.