Din komplette guide til UK ETA for litauiske statsborgere

Storbritannia forventes å implementere sitt nye ETA-program før år 2024. Litauiske statsborgere er blant dem som vil bli berørt av det nye systemet, som er utformet for å erstatte dagens visumfritaksordning. Denne guiden forklarer alt litauiske reisende trenger å vite før de reiser til Storbritannia, inkludert hvordan de søker om den nye ETAen.

Hva er UK ETA for litauiske statsborgere?

ETA , eller Electronic Travel Authorisation, er et nytt program som introduseres av den britiske regjeringen. Det er en del av regjeringens plan om å fulldigitalisere Storbritannias grenser og er basert på eksisterende programmer som for tiden er på plass i land som Canada og USA.

Med ETA på plass vil regjeringen ha større kontroll over hvem som kommer inn i landet og vil være bedre rustet til å identifisere potensielle sikkerhetsrisikoer. ETA er en reisetillatelse som gir reisende tillatelse til å reise inn i Storbritannia. Det er ikke et visum. Søknadsprosessen er mye enklere enn en visumsøknad og kan fullføres i sin helhet online.

Hvordan påvirker ETA litauiske reisende?

Litauen er medlem av EU. Som alle EUs medlemsland er den inkludert på listen over 92 land som har visumfritaksordninger med Storbritannia. Som et resultat trenger ikke litauiske statsborgere å fylle ut noen skjemaer eller papirer før de reiser til Storbritannia. Dette vil endres under det nye systemet. Litauere vil fortsatt ikke kreve visum før de reiser, men de må søke om en ETA.

Litauere kommer til Storbritannia av en rekke forskjellige grunner. Disse kan omfatte:

• Turisme
• Jobb reiser
• Korttidskurs eller studieprogram
• Besøk til venner og familie
• Medisinsk behandling

UK ETA for litauiske statsborgere gir innehavere tillatelse til å reise til Storbritannia av noen av de ovennevnte grunnene. Det er ett enkelt søknadsskjema som alle besøkende må fylle ut, uansett årsak til å reise. ETA gir reisende tillatelse til å tilbringe opptil seks måneder i Storbritannia.

Noen litauere trenger visum for å reise inn i Storbritannia under det nåværende systemet. Dette vil ikke endre seg. Folk som ønsker å bosette seg permanent i Storbritannia, bo der i mer enn seks måneder eller jobbe mens de er i Storbritannia, krever visum. Visumsøknadsprosessen vil ikke bli endret ved innføringen av ETA-programmet, da visumsystemet forblir helt adskilt fra det nye systemet. Mange unge litauere kommer til Storbritannia for å jobbe som au pairer. Dette vil kreve visum, og det er spesifikke kategorier av visum designet spesielt for au pairer fra EU.

Søker om UK ETA for litauiske statsborgere

ETA-søknadsskjemaet er tilgjengelig online. Ettersom ETA-systemet er designet for å være helt digitalt, vil det ikke være noen papirbaserte alternativer.

Før de legger reiseplanene sine, bør litauere ta seg tid til å se listen over krav til ETA. Noen krav for å fullføre ETA-søknaden inkluderer følgende:

• Et gyldig biometrisk pass fra et land på kvalifikasjonslisten.
• Et nylig digitalt passbilde.
• Personlig informasjon – dette vil inkludere ulike data, for eksempel fødselsdato, ansettelsesinformasjon, kontaktinformasjon osv.
• Årsaken til den reisendes besøk til Storbritannia.
• Noen detaljer om den planlagte turen til Storbritannia, for eksempel en adresse mens du er i landet.
• Betaling for ETA søknadsgebyr.
• Avsløring av tidligere kriminelle poster, innvandringslovbrudd eller medlemskap (tidligere eller nåværende) av en forbudt gruppe eller organisasjon.

Det siste punktet på listen er avgjørende for sikkerhetskomponenten i ETA. Et av målene med ETA-systemet er å gjøre det lettere for myndighetene å flagge potensielle risikoer. Reisende som anses å utgjøre en trussel mot Storbritannia vil få avslag på søknaden.

Denne informasjonen kan endres. ETA-systemet er ennå ikke innført, og noen detaljer kan bli endret etter hvert som programmet er ferdigstilt. For eksempel har vi foreløpig ikke endelig informasjon om hvor mye ETA-søknadsgebyret vil koste. Den nå publiserte informasjonen gir oss likevel en god oversikt over hva reisende kan forvente av den nye ETA-ordningen.

Behandler UK ETA for litauiske statsborgere

Transportører forventes å stille en godkjent ETA som betingelse for transport. Dette er vanlig med tilsvarende programmer i USA og Canada, så det vil sannsynligvis også bli implementert i Storbritannia. Derfor bør reisende starte søknaden med god tid til overs. Hvis de ikke har en britisk ETA for litauiske statsborgere ved ombordstigningsporten til avreiseflyplassen, kan det hende de ikke får lov til å reise.

ETA-søknaden forventes å ta opptil 72 timer å behandle. Før behandlingsperioden starter, må søkere fylle ut skjemaet i sin helhet og betale søknadsgebyret. Dette er ikke refunderbart.

Det er flere grunner til at en ETA-søknad kan bli avslått. Dersom en søknad avslås, har søkeren mulighet til å klage på vedtaket. Dersom klagen også avvises, kan søkeren velge å søke om visum i stedet. Dette vil ta mye mer tid enn å søke om ETA og innebærer en mer komplisert søknadsprosess.

Reise med UK ETA for litauiske statsborgere

Reisende må vise sin godkjente ETA først ved avreisepunktet. De fleste litauere velger å fly, og det er direktefly som forbinder Vilnius med flere forskjellige flyplasser i Storbritannia. Noen kan imidlertid også krysse kanaltunnelen som forbinder Storbritannia med Frankrike eller gå inn med båt. Uavhengig av hvordan reisende kommer til Storbritannia, må de vise en ETA.

Ved ankomst må reisende igjen vise sin ETA når de passerer grensekontrollen i Storbritannia.

Med en godkjent ETA kan reisende reise inn i Storbritannia og tilbringe opptil seks måneder der. Innenfor Storbritannia er det ingen indre grensekontroller. Dette betyr at reisende kan bevege seg fritt mellom England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

litauere i Storbritannia

Det var storstilt litauisk migrasjon til Storbritannia etter Litauens oppstigning til EU i 2004. Selv om Storbritannia nå har forlatt EU, gjenstår et stort litauisk samfunn. Med over 150 000 litauere bosatt der , bor majoriteten i London. Mange litauere kommer til Storbritannia for å besøke venner og familie som har bosatt seg der. Andre kommer for å studere eller nyte en ferie.