UK ETA for Kiribati Citizens

Mens Storbritannia forbereder seg på å implementere sitt nye ETA-program, bør reisende informere seg selv om hva som endrer seg. Den gamle visumfritaksordningen blir erstattet, noe som vil påvirke reisende fra Kiribati som kommer til Storbritannia. I denne guiden finner du all informasjonen du trenger om det nye systemet og lære hva Kiribati-reisende må gjøre før de begynner reisen.

Hva er UK ETA for Kiribati-borgere?

ETA , eller elektronisk reiseautorisasjon, er erstatningen for Storbritannias nåværende system med visumfritak. Selv om det er nytt for Storbritannia, er det veldig likt eksisterende systemer i andre land. Reisende som er kjent med ESTA-programmet i USA eller ETA i Canada vil allerede ha en ide om hva de kan forvente av den britiske ETA.

ETA gir den britiske regjeringen mer informasjon, og derfor mer tilsyn, om hvem som kommer inn i landet. Under dette nye systemet vil det være lettere å identifisere sikkerhetsrisikoer og sile ut uønskede besøkende før innreise. Det er ikke et visum, og søknadsprosessen er mye enklere enn en visumsøknad.

Hvordan påvirker ETA Kiribati-reisende?

Siden Kiribati er et Commonwealth-land og på listen over 92 land som har visumfritaksordninger med Storbritannia, trenger ikke Kiribati-reisende å søke om visum før de reiser. Det nye systemet vil ikke innføre et visumkrav, men det vil bety at borgere i Kiribati må fylle ut ETA-søknadsskjemaet før de begynner på reisen.

UK ETA for Kiribati-borgere vil bli utstedt til reisende som kommer inn i Storbritannia av en rekke forskjellige grunner. Disse kan omfatte:

• Turisme
• Jobb reiser
• Korttidskurs eller studieprogram
• Besøk til venner og familie
• Medisinsk behandling

Det er én enkelt ETA-søknadsprosess for besøkende å fullføre; den endres ikke avhengig av årsaken til reisen.

For tiden krever noen Kiribati-borgere visum for å reise inn i Storbritannia. Dette er tilfellet for reisende som planlegger å jobbe i Storbritannia, tilbringe mer enn seks måneder der eller bosette seg der permanent. Dette vil ikke endres av det nye systemet, og disse reisende vil fortsatt ha behov for visum. Visumsøknadsprosessen forblir uendret, helt adskilt fra det nye ETA-programmet.

Søker om UK ETA for Kiribati Citizens

Reisende fra Kiribati anbefales å konsultere listen over krav til ETA før de legger reiseplanene sine. Det er viktig å merke seg at de nøyaktige detaljene i ETA-programmet kan endres. Inntil systemet er fullt innført, noe som forventes å skje før 2024, er informasjonen ennå ikke ferdigstilt. Likevel gir kravene nedenfor reisende en idé om hva de kan forvente:

• Et gyldig biometrisk pass fra et land på kvalifikasjonslisten.
• Et nylig digitalt passbilde.
• personlig informasjon. Dette vil inkludere data som fødselsdato, ansettelsesinformasjon, kontaktinformasjon osv.
• Årsaken til den reisendes besøk til Storbritannia.
• Noen grunnleggende detaljer om den planlagte reisen til Storbritannia, for eksempel den reisendes adresse mens du er i landet.
• Betaling for ETA søknadsgebyr.
• Avsløring av tidligere kriminalitet, immigrasjonslovbrudd og medlemskap (tidligere eller nåværende) av en forbudt gruppe eller organisasjon

Det siste elementet på listen er inkludert for å hjelpe skjerme for sikkerhetsrisikoer. Hvis en reisende anses å utgjøre en trussel mot sikkerheten til Storbritannia og dets borgere, vil søknaden deres bli avvist.

ETA-søknadsskjemaet vil kun være tilgjengelig online. Dette er et helt digitalt system, så det vil ikke bli tilbudt papirbaserte alternativer.

Behandler UK ETA for Kiribati Citizens

Det er sannsynlig at reiseselskaper vil gjøre en godkjent ETA til en betingelse for transport, slik mange allerede gjør med USAs ESTA og kanadiske ETA. Dette betyr at passasjerer som ikke er i stand til å vise ansatte sin britiske ETA for Kiribati-borgere ved avgangsgaten, kan bli nektet ombordstigning.

Med dette i tankene, må reisende søke om ETA, slik at det er nok tid til å behandle den. Mens de fyller ut søknadsskjemaet, må de betale et ikke-refunderbart gebyr. Inntil gebyret er betalt i sin helhet, vil søknaden anses som ufullstendig og vil ikke bli behandlet.

Behandlingstiden for ETA-søknaden forventes å ta maksimalt 72 timer. Reisende bør sørge for at de søker med god tid til overs. De må vise en godkjent ETA på avgangsflyplassen og igjen ved ankomst til Storbritannia når de passerer grensekontrollen.

ETA-søknader kan bli avslått av en rekke forskjellige årsaker. Dersom dette skjer, kan søkeren velge å klage på vedtaket. Alternativt kan det hende reisende må søke om visum i stedet. Dette er en lengre og mer komplisert prosess.

Reise med UK ETA for Kiribati Citizens

Når søknaden deres om ETA er godkjent, har reisende tillatelse til å reise inn i Storbritannia og tilbringe opptil seks måneder der. I denne perioden kan de bevege seg fritt rundt i landet. Mellom de fire konstituerende landene i Storbritannia (England, Skottland, Wales og Nord-Irland) er det ingen grensekontroll, så reisende kan krysse mellom de fire landene som de ønsker. Republikken Irland er imidlertid uavhengig. ETA har ingen gyldighet der.

UK ETA er kun gyldig for reiser til og innenfor Storbritannia. Siden Storbritannia ikke er medlem av EU eller Schengen felles reisesone, har ETA ingen gyldighet i andre europeiske land. Reisende fra Kiribati som ønsker å besøke mer av Europa, må sørge for at de har riktig papirarbeid og oppfyller de nødvendige adgangskravene. Den europeiske union er for tiden i ferd med å implementere sitt eget elektroniske reisetillatelsessystem, ETIAS.

Kiribati og Storbritannia

Kiribati er medlem av Commonwealth of Nations, etter å ha oppnådd uavhengighet fra Storbritannia i 1979. De to landene har et vennlig forhold på grunn av deres tidligere forbindelser. Det er ingen direktefly mellom Kiribati og noen av Storbritannias flyplasser, så reisende må se etter forbindelsesruter.

Den lille størrelsen på Kiribati betyr at det ikke er et stort Kiribati-samfunn i Storbritannia. Ikke desto mindre fortsetter reisende fra Kiribati å reise til Storbritannia av forretnings- og fornøyelsesgrunner.