UK ETA for Botswanas Citizens: Hva du bør vite før du drar

For øyeblikket er innbyggere i Botswana som ønsker å reise til Storbritannia dekket av landets visumfritaksprogram. Imidlertid vil dette programmet snart avvikles og erstattes av det nye ETA-systemet . Dette vil påvirke botswanske statsborgere som reiser til Storbritannia, samt borgere fra over 90 andre land. Les denne guiden for å finne ut hvordan det nye systemet vil påvirke botswananske reisende og hva du kan forvente før og etter ankomst til Storbritannia.

Hva er UK ETA for botswanske statsborgere?

ETA , som står for Electronic Travel Authorisation, er et nytt digitalt reisesystem som forventes å bli implementert av den britiske regjeringen før utgangen av 2024. Dette programmet er basert på programmer som allerede er på plass i land som USA og Canada. Det skal erstatte Storbritannias nåværende visumfritaksprogram.

ETA er i hovedsak et digitalt skjema som vil gi besøkende tillatelse til å komme inn i Storbritannia . Den fungerer som en tillatelse og må vises på flyplassen før avgang og igjen ved ankomst. Mange reisende må søke om en ETA, ikke bare turister – systemet vil også dekke besøkende som kommer til landet på forretningsreise, de som besøker venner eller familie, studenter som er påmeldt kurs i Storbritannia, samt personer som kommer til landet for å motta medisinsk behandling.

Hvordan vil det nye systemet påvirke botswanske borgere?

Som de fleste Commonwealth-land har Botswana et visumfritaksprogram med Storbritannia. Dette betyr at botswanske statsborgere for tiden kan reise inn i Storbritannia i korte perioder uten å måtte søke om visum. ETA vil ikke endre dette. Det vil imidlertid kreve at botswanere har en ETA før de kan reise inn i Storbritannia. Det er viktig å merke seg at ETA ikke er et visum . Søknadsprosessen er langt enklere og raskere enn en visumsøknad.

Når en britisk ETA for botswanske statsborgere er utstedt, kan en reisende bli i landet i opptil seks måneder. De kan ikke jobbe mens de er i Storbritannia. Hvis de ønsker å bli i landet i en lengre periode eller de har tenkt å jobbe i Storbritannia, må de gå gjennom en egen visumsøknadsprosess.

Søker om UK ETA for Botswanas Citizens

Før du starter ETA-søknaden, bør reisende sjekke at de oppfyller kvalifikasjonskriteriene . Botswanske statsborgere er på ETA-listen. De bør også ta en titt på den publiserte listen over krav til en ETA. Dette kan endres i fremtiden etter hvert som systemet trer i kraft. Den nåværende listen gir imidlertid oversikt over hva hver enkelt søker kan forvente.

ETA-søknadsskjemaet er kun tilgjengelig online. Dette er et heldigitalt system designet for å hjelpe regjeringen med å nå målet om å digitalisere grensene, så det er ikke noe papirbasert alternativ tilgjengelig. Når du fyller ut skjemaet, bør reisende sørge for at de allerede har forberedt all nødvendig informasjon, for eksempel:

• Et gyldig biometrisk pass utstedt av et av landene på kvalifikasjonslisten.
• Et nylig digitalt bilde som oppfyller retningslinjene for passfoto.
• Personopplysninger, som fødselsdato, ansettelsesinformasjon, kontaktinformasjon, etc.
• Formålet med å besøke Storbritannia.
• Detaljer om den planlagte turen til Storbritannia, inkludert adressen deres mens de er i landet.
• Betaling for ETA-avgift.

I tillegg til denne informasjonen, må søkere oppgi detaljer om fortiden deres. ETA-søkere vil bli spurt om de har et kriminelt rulleblad, om de noen gang har begått noen innvandringslovbrudd, og om de er eller noen gang har vært medlem av en forbudt gruppe eller organisasjon. Hvis de anses å utgjøre en sikkerhetsrisiko for Storbritannia, vil søknaden deres ikke bli godkjent.

Behandler UK ETA for Botswanas Citizens

ETA har en behandlingstid på opptil 72 timer. Skjemaet må fylles ut i sin helhet, og det ikke-refunderbare gebyret må være betalt før behandlingsperioden kan starte.

Mange flyselskaper og andre flyselskaper forventes å gjøre en godkjent ETA til en betingelse for transport. Derfor er det viktig at reisende søker om sin ETA med nok tid til at den er ferdig behandlet før de ankommer flyplassen. Passasjerer som når boardinggate uten godkjent ETA for å vise flyselskapets ansatte kan bli nektet ombordstigning.

Hvis en ETA blir avvist av en eller annen grunn, kan reisende kanskje klage på avgjørelsen eller gå gjennom en separat visumsøknadsprosess. Dette vil ta betydelig lengre tid, så det er noe å huske på når du lager søknaden. Reisende forventes å vise bevis på sin ETA på avreiseflyplassen og igjen ved ankomst til Storbritannia.

Reiser med UK ETA for botswanske statsborgere

Etter at UK ETA for botswanske statsborgere er godkjent, kan en reisende tilbringe opptil seks måneder i Storbritannia. Innenfor Storbritannia kan de nyte bevegelsesfrihet. Selv om Storbritannia består av fire konstituerende land, er det ingen indre grensekontroll. Derfor kan en reisende med gyldig ETA besøke England, Skottland, Wales og Nord-Irland som de ønsker. De kan reise internt på fly, tog, ferger eller med bil.

ETA er kun gyldig for Storbritannia. Siden Storbritannia verken er medlem av EU eller Schengen-sonen, vil en godkjent ETA ikke ha noen fordeler eller gyldighet for reisende som ønsker å besøke andre europeiske land. De som planlegger å krysse grensen til Irland, ta toget til Frankrike eller besøke et annet europeisk land som en del av reisen, må se nærmere på de relevante innreisekravene og søke om papirarbeid eller tillatelser separat.

Botswanske besøkende til Storbritannia

Botswana var tidligere det britiske protektoratet i Bechuanaland, men det fikk uavhengighet i 1966. Det fortsetter å ha sterke bånd til Storbritannia, og dets første president, den store patrioten Seretse Khama, ble tildelt KBE av dronning Elizabeth II. Det er et lite land med en befolkning på bare 2,3 millioner mennesker og en eksepsjonelt lav befolkningstetthet, takket være de ugjestmilde forholdene i Kalahariørkenen.

Til tross for sin lille størrelse, er Botswana en av verdens raskest voksende økonomier , hovedsakelig på grunn av sin blomstrende diamantindustri. Dette betyr at flere og flere botswanske borgere besøker Storbritannia for forretninger og fornøyelser. Storbritannia har en liten botswansk diaspora, og medlemskap i Commonwealth betyr at forholdet mellom de to landene er vennlige, så dette skaper et positivt bakteppe for besøkende.