UK ETA for latviske statsborgere: En komplett guide

Nye reiseregler er i ferd med å påvirke hvordan latviske statsborgere besøker Storbritannia på korte opphold. Fra 2024 vil Storbritannia ta inn sitt obligatoriske ETA-system . Disse nye reisekravene betyr at statsborgere fra land som ikke trenger visum for å reise til Storbritannia, som Latvia, nå må søke om tillatelse i form av en ETA. Finn ut hva det nye ETA-systemet betyr for latviske statsborgere og hvordan du søker om det i veiledningen nedenfor.

Hva er UK ETA for latviske statsborgere

Storbritannias nye ETA-system lanseres i 2024, med en prøveutrulling året før. ETA, eller elektronisk reiseautorisasjon, er et nytt krav for visumfrie statsborgere som reiser inn i Storbritannia. Det lar effektivt Storbritannia bedre skjerme og registrere besøkende som ankommer landet. Den er designet for å være lik andre systemer som brukes over hele verden, inkludert USAs ESTA (Electronic System for Travel Authorization) og Canadas eTA (Electronic Travel Authorisation). EU og Latvia, samt andre medlemsland, har sin egen ESTA (European Travel Information and Authorization System), som påvirker ikke-EU, visumfrie reisende.

Storbritannias nye ETA-system ble lansert som en del av 2022 Nationality and Borders Bill , et lovforslag som søker å bedre kontrollere og registrere immigrasjonstall. Dette har som mål å forbedre grensesikkerheten og digitalisere tilgangen til landet. Siden latviere ikke krever visum for å reise til Storbritannia på korte opphold, må de nå søke om og motta en ETA før de kommer til landet.

Det nye ETA-systemet vil påvirke totalt 92 nasjonaliteter, inkludert Latvia og alle EUs medlemsland, bortsett fra Irland. Fra 2024 kan latviere besøke Storbritannia med en ETA på opptil 6 måneder om gangen. Dette dekker turisme, forretningsreiser, gjenforeninger og andre korte besøk. For de som planlegger å bli lenger, begynne å jobbe, gifte seg eller bosette seg i landet, er visum obligatorisk.

Hvordan vil det nye ETA-systemet påvirke latviske borgere?

Latviske statsborgere må søke om en ETA før de begynner å reise til Storbritannia. Dette vil påvirke bekvemmeligheten som latviere tidligere besøkte Storbritannia med. Der det tidligere kun var påkrevd med pass, må det nå søkes om ETA og mottas av søkeren før ankomst. Dette endrer bevegelsesfriheten en gang ga latviere, og Storbritannia krever mer planlegging enn å reise gjennom EU.

Latviere kan nå trenge å søke om en ETA, men de trenger fortsatt ikke visum. UK ETA for latviske statsborgere fungerer på samme måte som visumfritak og består av en kort søknad. Den latviske søkeren trenger ikke å sende inn fysiske dokumenter eller besøke et visumsenter; alt gjøres på nett.

Søker om en britisk ETA for latviske statsborgere

Noen detaljer angående Storbritannias ETA-søknadsprosess er fortsatt under ferdigstillelse. En fullstendig liste over nasjonaliteter som er kvalifisert for en ETA er imidlertid publisert, som inkluderer Latvia og EU. En ytterligere liste over forventede krav er også kjent. Disse opplysningene kan endres etter hvert som ETA utprøves.

Latviske statsborgere må begynne med å søke om en ETA online via Storbritannias offisielle nettsted. Denne nettbaserte søknaden er designet for å fullføres på ikke mer enn 10 minutter. Søkeren vil bli bedt om følgende for å fullføre prosessen:

• Et gyldig biometrisk pass utstedt av et kvalifisert land, inkludert Latvia.
• Et nylig digitalt pass-bilde.
• Personopplysninger, inkludert fullt navn, fødselsdato og kontaktinformasjon.
• Formålet med og detaljene for søkerens reiseplaner i Storbritannia, inkludert datoer.
• Et kreditt- eller debetkort for å betale søknadsgebyret.

ETA innebærer også et opplysningsskjema. Dette vil be om detaljer om eventuell kriminell historie, innvandringslovbrudd eller medlemskap i en forbudt organisasjon. Dette må fylles ut og besvares sannferdig. Søkere med en kriminell historie er ofte pålagt å fullføre et standardvisum i stedet for en ETA.

Behandler UK ETA for latviske statsborgere

ETA vil først sendes inn når søkeren har betalt det ikke-refunderbare søknadsgebyret. Herfra vil det ta mellom 48 og 72 timer å behandle. Når ETA er fullført, vil søkeren motta en bekreftelse for å bekrefte at kandidaten kan besøke Storbritannia.

Søkeren må søke i god tid før tiltenkt reisedato, minst 72 timer før avreise. De bør også legge igjen en buffertid i tilfelle avvisning eller forsinkelser. En ETA er nå obligatorisk for innreise til Storbritannia, så reisen må bare begynne etter at søkeren har mottatt sin ETA. Transportører forventes å sjekke passasjerene sine før de går ombord for å sikre at de er lovlig i stand til å reise.

Latviske reisende kan komme inn i Storbritannia via hvilken som helst rute med en ETA. På flyplasser vil ETA-er bli akseptert via eGates for strømlinjeformet grensetilgang. Ved ferge- eller bilterminaler vil en ETA bli verifisert av immigrasjonspersonalet.

Reise med Storbritannias ETA for latviske statsborgere

En UK ETA er gyldig for besøkende til alle konstituerende land i Storbritannia innen en 6-måneders periode. Latviske ETA-innehavere kan fritt besøke England, Skottland, Wales og Nord-Irland uten ekstra papirarbeid. Som EU-medlemmer kan de også besøke Irland uten visum. ETA-er er videre akseptert som inngangskrav for mange britiske kroneavhengigheter, som Isle of Man, Jersey og Guernsey.

latviere i Storbritannia

Latviske statsborgere kan besøke Storbritannia med en ETA uten å måtte søke om visum i opptil 180 dager om gangen. Storbritannia og Latvia har sterke historiske bånd, spesielt som et resultat av andre verdenskrig. Det er mange museer og attraksjoner som tiltrekker latviske turister hvert år, fra de vidstrakte samlingene til British Museum til Stone Henge. Direktefly er tilgjengelige fra Riga til byer over hele Storbritannia, inkludert London, Edinburgh, Newcastle, Bristol, Leeds, Manchester og Nottingham.