Din komplette guide til den nye britiske ETA for tonganske borgere

For øyeblikket er Storbritannia i ferd med å utvikle et nytt program med digitale reisetillatelser, ETA. Denne ordningen, som skal lanseres innen år 2024, vil erstatte dagens visumfritaksordning. Tonganske besøkende til Storbritannia er blant de reisende som vil bli berørt av innføringen av ETA. Les denne veiledningen for å lære alt om hvordan det nye reiseprogrammet vil fungere og finne ut hvordan du søker om en ETA.

Hva er UK ETA for tonganske borgere?

De siste årene har mange forskjellige land over hele verden utviklet digitale reisetillatelser for besøkende. Hyppige reisende kan allerede være kjent med noen av disse programmene, som inkluderer ESTA i USA og ETA i Canada. Som disse vil Storbritannias nye ETA , eller elektronisk reiseautorisasjon, tillate besøkende å komme inn i landet uten å søke om visum. I stedet vil de kunne komme inn med digital reisetillatelse.

ETA er en del av et bredere britisk regjeringsprogram for å digitalisere landets grenser. Når det innføres, vil det gi regjeringen større tilsyn med folk som kommer inn i landet, tillater mer effektiv grensekontroll og gjør det lettere å oppdage potensielle trusler mot Storbritannias sikkerhet.

Hvordan vil tonganske reisende bli påvirket?

Tonga er medlem av Commonwealth of Nations. Som andre Commonwealth-land er det inkludert på listen over 92 land som Storbritannia har inngått visumfritaksavtaler med. Dette betyr at tonganske statsborgere ikke trenger å søke om visum for å besøke Storbritannia. Under dagens system kan innehavere av tonganske pass reise inn i landet uten å måtte anskaffe ytterligere dokumenter. Dette endres når det nye ETA-systemet lanseres, ettersom tongere nå må søke om ETA før de reiser.

Storbritannia har lenge vært et populært reisemål for tongere. De to landene har historiske bånd, og Tonga er fortsatt medlem av Commonwealth. Tonganske besøkende kommer til Storbritannia av en rekke forskjellige grunner. Disse kan omfatte:

• Turisme
• Jobb reiser
• Studieløp
• Besøke venner og familie
• Medisinsk behandling

Uavhengig av årsaken til en individuell reisendes besøk til Storbritannia, må de søke om en britisk ETA for tonganske statsborgere. Søknadsskjemaet er «one size fits all», så alle søkere vil bruke det samme skjemaet, uansett hva grunnen til å reise kan være. Når de er godkjent for en ETA, kan de bli i Storbritannia i opptil seks måneder.

Det er noen omstendigheter der reisende fra Tonga må søke om visum for å reise inn i Storbritannia. Innføringen av ETA-programmet vil ikke endre dette, og visumsøknadssystemet vil ikke bli endret på noen måte av den nye ETA. Tonganere som ønsker å jobbe i Storbritannia, bo der permanent eller tilbringe mer enn seks måneder i landet, må søke om visum, både under status quo og etter at ETA-systemet trer i kraft.

Søker om UK ETA for tonganske borgere

Tonganske reisende kan søke om ETA ved å bruke et online skjema som vil bli utstedt av den britiske regjeringen. Siden ETA er en del av et større program som kun er digitalt, vil papirbaserte alternative skjemaer ikke være tilgjengelige. ETA-søknadsgebyret må også betales online.

Det elektroniske søknadsskjemaet krever at reisende fyller ut en rekke felt med informasjon om seg selv, sin bakgrunn og sine reiseplaner. Noen detaljer om disse kravene for ETA har blitt utgitt, men det nøyaktige formatet på søknadsskjemaet og ordlyden av spørsmålene kan fortsatt endres. Systemet er ennå ikke ferdigstilt, så noe informasjon er foreløpig ikke tilgjengelig. For eksempel er det kjent at ETA vil ha et søknadsgebyr, men prisen er ikke offentliggjort ennå. Selv om denne informasjonen kan endre seg, bør reisende likevel ta en titt på den, siden den vil gi dem en generell idé om hvordan applikasjonen vil se ut. Noen av kravene inkluderer følgende:

• Et gyldig biometrisk pass utstedt av et av landene på kvalifikasjonslisten.
• Et nylig digitalt passbilde.
• Personlig informasjon. Dette vil inkludere data som fødselsdato, ansettelsesinformasjon, kontaktinformasjon osv.
• Formålet med den reisendes besøk til Storbritannia.
• Detaljer om den planlagte reisen til Storbritannia, for eksempel en adresse mens du er i landet.
• Et debet- eller kredittkort for ETA-søknadsgebyret.
• Avsløring av kriminalitet, tidligere immigrasjonslovbrudd og medlemskap (tidligere eller nåværende) av forbudte grupper eller organisasjoner.

En av hovedårsakene til implementeringen av det nye ETA-systemet er sikkerhet. Reisende blir bedt om å avsløre sensitiv informasjon om deres fortid slik at britiske myndigheter lett kan oppdage potensielle sikkerhetsrisikoer. En søker med tilknytning til terrorgrupper og organisert kriminalitet eller gjenger kan få avslag på søknaden.

Søkere bør være forsiktige når de fyller ut skjemaene sine for å sikre at de gjør det riktig. Når den er fullført og søknadsgebyret er betalt, kan søknaden gå videre til behandlingsstadiet. Ufullstendige eller ubetalte søknader vil ikke bli behandlet.

Behandler UK ETA for tonganske borgere

Det forventes at ETA vil ta opptil 72 timers behandlingstid. Hvis det lykkes, trenger ikke en reisende å ta flere skritt. De har nå tillatelse til å reise inn i Storbritannia og kan starte reisen. De bør være klare til å vise sin godkjente ETA for tonganske statsborgere ved ombordstigningsporten til avgangsflyplassen og igjen ved ankomst til Storbritannia.

Dersom en ETA-søknad blir avslått, kan søkeren gå gjennom klagesystemet dersom de ønsker det. Søkere hvis anke mislykkes kan være i stand til å søke om visum for å besøke Storbritannia i stedet, selv om dette er en mye lengre prosess.

ETA forventes å bli gjort til en betingelse for transport. Som sådan, hvis en passasjer ikke viser en godkjent ETA på avgangsflyplassen, kan de bli nektet ombordstigning. Med dette i bakhodet er det ekstremt viktig at reisende organiserer seg godt. De må fullføre søknaden tidlig, noe som gir nok tid til behandling.

Reise med UK ETA for tonganske borgere

Med en godkjent ETA kan en tongansk reisende reise inn i Storbritannia og bli der i opptil seks måneder. De kan reise fritt mellom de fire konstituerende landene i Storbritannia, som er England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Den uavhengige republikken Irland, som Storbritannia deler sin eneste landgrense med, er ikke dekket av ETA.

Tonganere som ønsker å besøke andre land, må slå opp de relevante opptakskravene. Storbritannia er ikke i EU eller Schengen-sonen, og ETA har ingen juridisk gyldighet i andre deler av Europa.