UK ETA for Portuguese Citizens: En komplett guide

Det britiske innenrikskontoret kunngjorde nylig introduksjonen av sitt elektroniske reiseautorisasjonssystem (ETA) for alle besøkende som ikke har visum. Portugisiske statsborgere som reiser til Storbritannia vil kreve en elektronisk reiseautorisasjonstillatelse, som kan skaffes online. Finn ut alt om Storbritannias ETA for portugisiske statsborgere, fra kvalifikasjonskrav, søknadsgebyrer og behandlingstider, til hvilke dokumenter som trengs og hvordan ETAen vil påvirke den reisendes reise ved innreise til Storbritannia.

Hva er UK ETA for portugisiske statsborgere?

Det britiske ETA-systemet er et elektronisk reiseautorisasjonssystem som skal bli obligatorisk innen utgangen av 2024. Dette systemet vil kreve at alle visumfrie reisende søker om en elektronisk reiseautorisasjonstillatelse før de reiser til Storbritannia for korte besøk. ETA er beregnet på besøkende som ønsker å bo i Storbritannia for forretnings-, fornøyelses- eller transittformål. Det er viktig å merke seg at dette systemet kun gjelder for de fra land hvis borgere for tiden er fritatt fra å ha behov for visum når de reiser til Storbritannia, for eksempel Portugal.

Når den trer i full effekt, vil alle portugisiske statsborgere som planlegger et kort besøk til Storbritannia bli pålagt å søke om en ETA før reisen. Den gode nyheten er at denne prosessen forventes å være rask og relativt enkel. Søknadsprosessen kan fullføres helt online og forventes å ta bare minutter. Søkere må oppgi grunnleggende informasjon samt svare på noen sikkerhetsspørsmål. Alle søknader sjekkes mot overvåkningslister og andre relevante databaser før de godkjennes eller avslås.

Når den er godkjent, vil ETA være elektronisk knyttet til søkerens pass og vil forbli gyldig i opptil seks måneder (180 dager) fra utstedelsesdatoen. Det bør imidlertid bemerkes at en ETA utstedt av Storbritannia ikke garanterer innreise til landet; immigrasjonsoffiserer kan fortsatt be om ytterligere dokumenter når reisende ankommer innreisehavnen.

I tillegg må de med en ETA også oppfylle visse krav for å komme inn i Storbritannia, inkludert å ha tilstrekkelige midler tilgjengelig under oppholdet for å kunne forsørge seg selv økonomisk. Videre må søkere også bevise at de har en gyldig grunn for å besøke, for eksempel fritids- eller forretningsrelaterte aktiviteter eller at de er på transitt gjennom Storbritannia på vei andre steder. ETA-programmet har som mål å gjøre det enklere enn noen gang før for borgere fra visumfrie land som Portugal å reise inn i Storbritannia uten ekstra papirarbeid.

UK ETA-kvalifisering

UK ETA er en mye enklere og enklere prosess enn å søke om visum, da den kun krever grunnleggende dokumentasjon og behandles mye raskere. For å være kvalifisert for en ETA, må søkere være fra et av de kvalifiserende 92 landene . Portugal er på denne listen, som inkluderer andre destinasjoner, som Bahamas, Maldivene, Italia, Spania, Frankrike og Tyskland. En ETA gir portugisiske reisende bevegelsesfrihet i hele England, Skottland, Wales og Nord-Irland – så lenge besøket deres er innenfor tillatt oppholdstid.

UK ETA-krav

Portugisiske statsborgere er ikke automatisk kvalifisert for en britisk ETA. For å kvalifisere seg må de oppfylle en rekke spesifikke krav. Disse inkluderer:

Biometrisk pass

Denne typen pass er sikrere enn tradisjonelle pass, da den samler inn personlige data fra bæreren, som fingeravtrykk, ansiktstrekk og irisskanning. Innsamlingen av disse biometriske dataene bidrar til å sikre at passet kan verifiseres mer nøyaktig, og bidrar til å redusere identitetssvindel. Portugisiske statsborgere som har et tradisjonelt pass må først skaffe et biometrisk pass for å være kvalifisert for UK ETA-søknadsprosessen.

Kortvarig besøk

I tillegg til å ha et biometrisk pass, må en intensjon om å bli i Storbritannia i mindre enn 180 dager også demonstreres når du søker om en ETA. Det er avgjørende at reisende husker på at deres 180 dager begynner når ETA er utstedt og ikke når de kommer inn i landet, så de bør planlegge deretter. Hvis reisende utsetter besøket sitt på en ETA, kan de risikere bøter eller til og med utvisning avhengig av faktorer som hvor lenge de har vært i landet uten autorisasjon.

Kriminelt rulleblad

Den britiske regjeringen krever også at søkere ikke har noen kriminelle poster før de kommer inn i landet. Eksempler på kriminelle aktiviteter inkluderer, men er ikke begrenset til, følgende: voldelige lovbrudd, terrorisme, svindel og menneskehandel. Alle disse kriminelle aktivitetene kan resultere i alvorlige juridiske konsekvenser hvis man skulle begå dem mens man er i Storbritannia.

Ved å kreve at søkere ikke har noe kriminelt rulleblad før de reiser inn i landet, bidrar det til å sikre at de som besøker vil overholde lokale lover mens de er i Storbritannia. I tillegg bidrar det til å beskytte uskyldige borgere mot potensiell skade dersom en person med kriminell bakgrunn kommer inn i landet.

Innvandringsbrudd

Søkere må aldri ha brutt britiske immigrasjonslover før og ikke tidligere blitt nektet innreise til andre land på grunn av slike brudd. Immigrasjonsbrudd kan inkludere visum for lenge siden uten fornyelse eller andre relaterte brudd, for eksempel å jobbe ulovlig mens du er på turistvisum.

Det er avgjørende for søkere som noen gang har blitt nektet innreise før på grunn av brudd på immigrasjonslover å avsløre denne informasjonen. Dette er slik at søknaden deres kan vurderes på riktig måte – og avvises om nødvendig – basert på denne informasjonen alene i stedet for å risikere utvisning ved ankomst til Storbritannia på grunn av falske påstander i søknadene deres. Her er en mer dyptgående titt på kravene til UK ETA for portugisiske statsborgere.

UK ETA søknadsprosess

UK ETA-søknadsprosessen begynner med å opprette en konto på regjeringens nettsted. Søkere må oppgi personopplysninger, som navn, fødselsdato og adresse. Passinformasjon er også nødvendig, inkludert passnummer og utløpsdato. Statsborgere med dobbelt statsborgerskap eller andre nasjonaliteter bør avsløre denne informasjonen når de søker om en ETA. Kontaktinformasjon, inkludert e-postadresse og telefonnummer, bør også oppgis. Søkere må også oppgi tilleggsinformasjon, for eksempel arbeidssted.

Når all denne informasjonen er lagt inn i systemet, vil søkere bli stilt en rekke spørsmål knyttet til deres kvalifisering for en britisk ETA. Når søkere har besvart alle disse spørsmålene tilfredsstillende, vil de bli tatt gjennom betalingsdelen av søknadsprosessen, hvor de vil angi betalingsopplysningene sine, for eksempel kreditt- eller debetkortnummer. Kostnaden for å få en britisk ETA er ennå ikke bestemt.

Når betalingen har blitt behandlet, kan søkere gå videre til ytterligere behandlingsstadier, som kan inkludere å sende inn eventuelle tilleggsskjemaer som kreves av immigrasjonstjenestemenn. Etter dette punktet vil godkjenningstidene avhenge av hvor raskt dokumenter mottas av immigrasjonstjenestemenn og godkjennes etter å ha blitt korrekt gjennomgått i henhold til retningslinjene gitt av dem. Godkjenningsprosessen forventes imidlertid å ta noen dager.

Finnes det unntak med hensyn til hvem som trenger å søke om ETA i Storbritannia?

Det er en rekke personer som er unntatt fra å måtte søke om en UK ETA. Disse inkluderer følgende:

• Innehavere av irsk pass
• Statsborgere fra britiske oversjøiske territorier
• Britiske beskyttede personer
• Britiske undersåtter
• Britiske utenlandske statsborgere
• Statsborgere fra britiske oversjøiske territorier
• Britiske passinnehavere

For mer informasjon, oppfordres portugisiske statsborgere til å se UK ETA FAQ- siden.