ETA for portugisiske statsborgere i Storbritannia: En komplett guide

Portugisiske statsborgere som reiser til Storbritannia, må i 2024 skaffe seg en elektronisk reisetillatelse (ETA) fra Storbritannia.

ETA er en ny digital reisetillatelse som er obligatorisk for borgere fra land som kan besøke England, Wales, Skottland og Nord-Irland uten visum for korte reiser. Dette gjelder også borgere av Portugal.

Det vil gjøre det enklere for rundt 270 000 portugisere bosatt i Storbritannia å besøke familie og venner. ETA kommer også nesten 500 000 portugisiske statsborgere til gode, som hvert år besøker Storbritannia på ferie, forretningsreise eller for å studere.

Denne veiledningen inneholder all informasjon om ETA i Storbritannia for portugisiske statsborgere, inkludert kvalifisering, krav, søknadsprosessen og konsekvenser for reisen.

Hvorfor innføres ETA i Storbritannia for portugisiske statsborgere?

Den britiske ETA har som mål å forbedre sikkerheten til den britiske grensen og gi myndighetene mer kontroll og tilsyn med enkeltpersoner som kommer inn i landet.

Systemet skal bidra til å forhindre ulovlig innvandring, hindre organiserte kriminelle syndikater og identifisere potensielle trusler mot rikets sikkerhet allerede før de ankommer britisk jord.

ETA er også utformet for å forbedre grensekontrollen og effektivisere immigrasjonsprosessen for forhåndsverifiserte reisende med lav risiko.

Fordeler med ETA i Storbritannia for portugisiske statsborgere

ETA er et elektronisk dokument som gir forhåndskontrollerte borgere uten visum tillatelse til å reise til Storbritannia. Det er ikke et visum, så søkere kan hoppe over den kompliserte og langvarige anskaffelsesprosessen.

For portugisiske statsborgere gir ETA i Storbritannia blant annet følgende fordeler

Rask og enkel prosess

Søknaden om britisk ETA er helt nettbasert og papirløs. Portugisiske søkere kan fylle ut søknaden på mindre enn 20 minutter. De trenger heller ikke oppsøke konsulater eller visumkontorer for et personlig intervju eller for å sende inn dokumenter.

Det tar vanligvis tre dager å behandle en ETA-søknad. De reisende vil motta avgjørelsen, enten den er godkjent eller avslått, via e-postadressen de har oppgitt.

Hvis du får innvilget ETA, blir den knyttet til passet du søkte med, slik at du ikke trenger å skrive den ut.

Rimelig avgift

En UK ETA-søknad koster £10 hver. Prisen er sammenlignbar med tilsvarende digitale reisetillatelser i andre land.

For eksempel koster det amerikanske Electronic System for Travel Authorization (ESTA) 21 USD (17 £).

Australias elektroniske reisetillatelse (ETA) koster AU$20 (£10), mens Canadas elektroniske reisetillatelse (eTA) koster CA$7 (£4).

Når EUs kommende European Travel Information Authorization System (ETIAS) tas i bruk, vil det koste 7 euro (6 pund).

Lang gyldighetsperiode

De fleste digitale reisetillatelser er gyldige i ett til fem år, eller når passet de er knyttet til, utløper.

Den britiske ETA-en vil være gyldig for flere korte besøk i løpet av to år. Reisende trenger bare å søke om ETA annethvert år eller når passet utløper, avhengig av hva som kommer først, ikke hver gang de besøker Storbritannia.

Hvordan det britiske ETA-systemet vil påvirke portugisiske reisende

For øyeblikket trenger ikke portugisiske statsborgere en ETA for å reise til Storbritannia.

Når systemet åpnes for portugisiske statsborgere i 2024, må de imidlertid søke og få en godkjent ETA fra Storbritannia før de kan reise til Storbritannia.

Det er påkrevd uansett hvilket transportmiddel som brukes, enten du ankommer med fly, skip (f.eks. som en del av et cruise) eller over land, f.eks. gjennom jernbanetunnelen mellom Storbritannia og Frankrike.

En UK ETA er gyldig for følgende reiseformål:

 • Korttidsopphold i mindre enn seks måneder (180 dager) for turisme, kortkursstudier, besøk av venner og familie, og tillatte forretningsaktiviteter og medisinske behandlinger.
 • Korttidsopphold i opptil tre måneder (90 dager) på Creative Worker-visumkonsesjonen
 • Transitt gjennom Storbritannia (dvs. bytte fly), uansett om de passerer gjennom britisk grensekontroll eller ikke

Retningslinjer for ETA for portugisiske statsborgere

For å være kvalifisert for en ETA må portugisiske statsborgere oppfylle følgende vilkår

 • Vær statsborger i et land som har visumfritaksstatus i Storbritannia. Portugal står på listen over land der innbyggerne må ha ETA for å reise til Storbritannia.
 • Ha et biometrisk pass gyldig i minst seks måneder utover den tiltenkte avreisedatoen fra Storbritannia.
 • Ingen intensjon om å oppholde seg, arbeide eller studere i Storbritannia i mer enn seks måneder.
 • Ikke noe kriminelt rulleblad og ingen tidligere brudd på immigrasjonsloven i Storbritannia eller andre steder.

Alle reisende, inkludert barn og babyer, må ha en ETA før de reiser til Storbritannia. Foreldre og foresatte kan søke om en ETA på deres vegne.

Personer som tidligere har begått brudd på utlendingsloven, er straffedømt eller har vært fengslet i mer enn 12 måneder i Storbritannia eller andre steder, kan bli nektet ETA. Disse reisende bør vurdere å skaffe seg et britisk visum i stedet.

Portugisiske statsborgere som planlegger å oppholde seg i Storbritannia i mer enn seks måneder eller å arbeide, trenger fortsatt et passende britisk visum. Det nye ETA-systemet påvirker ikke disse reisende. Den britiske visumsøknaden og -behandlingen vil også forbli uendret.

Krav til ETA-søknad for portugisiske statsborgere i Storbritannia

Portugisiske statsborgere som er kvalifisert for en ETA i Storbritannia, må oppfylle følgende krav til søknaden:

 • Et gyldig biometrisk pass utstedt av Portugal, hvis borgere ikke trenger visum for å reise til Storbritannia på korte turer.
 • Et nylig digitalt passbilde
 • En gyldig e-postadresse
 • En fungerende elektronisk betalingsmåte, for eksempel kreditt- eller debetkort, Apple Pay eller Google Pay.

Slik søker du om en UK ETA

Portugisiske statsborgere kan søke om en ETA i Storbritannia via den offisielle nettsiden eller appen til britiske myndigheter.

Den britiske ETA-søknadsprosessen er helt nettbasert og papirløs, så det er ikke nødvendig å besøke konsulater eller visumkontorer. Det tar bare noen få minutter å fullføre når alle nødvendige dokumenter og opplysninger er klare.

Nedenfor finner du en trinnvis veiledning om hvordan portugisiske statsborgere kan søke om ETA.

1. Last opp eller ta et bilde av passet du skal bruke for å reise til Storbritannia.

Sørg for at du inkluderer bildet og de to linjene med tall og bokstaver nederst.

2. Last opp et nytt passfoto eller ta et bilde med enhetens kamera.

Bildene skal lagres som en jpeg-fil eller med filtypen .jpg. Barn på ni år og yngre trenger ikke å laste opp et passbilde.

3. Fyll ut all nødvendig informasjon.

Disse inkluderer personlig informasjon (dvs. navn, fødselsdato), passdetaljer, ansettelsesdetaljer, hjemmeadresse og kontaktinformasjon.

4. Svar på spørsmål om sikkerhet og valgbarhet.

I likhet med alle andre besøkende i Storbritannia må portugisiske ETA-søkere oppgi sannferdig informasjon om strafferegister, tidligere innvandringslovbrudd og eventuelle tilknytninger til eller medlemskap i ulovlige eller illegale grupper eller organisasjoner.

5. Betal for den britiske ETA-søknaden på nettet.

En UK ETA-søknad koster £10 hver. For å sende inn søknaden må du betale gebyret på nettet med et kreditt- eller debetkort, Apple Pay eller Google Pay.

Etter å ha fylt ut den britiske ETA-søknaden på nettet, vil reisende motta en bekreftelse via e-posten de har oppgitt.

Tips om hvordan du søker om ETA i Storbritannia

Det er enkelt å søke om ETA, men det er fortsatt rom for feil. For å unngå vanlige feil, følg disse retningslinjene for en rask og effektiv UK ETA online søknad.

 • Gi eller ta klare bilder av høy kvalitet av passet ditt og deg selv. Sørg for at bildene er i samsvar med spesifikasjonene for passfoto og er i full farge uten filtre eller effekter.
 • Sørg for at du oppgir korrekte opplysninger og er så nøyaktig som mulig. Å gi falsk eller uriktig informasjon og til og med holde tilbake informasjon kan føre til forsinkelser eller at søknaden din blir avslått.
 • Sjekk på forhånd om nettbetalingsmetoden din fungerer og om du har nok midler til å betale for søknaden online.
 • Sørg for å gjennomgå og dobbeltsjekke dataene du oppga i ETA-søknaden din før du sender inn.

Etter å ha sendt inn den britiske ETA-søknaden kan reisende ikke lenger endre eller trekke den tilbake. Hvis portugisiske reisende har behov for å rette opp enkle feil i ETA-søknaden, kan de raskt gjøre dette ved å sende inn søknaden på nytt og betale avgiften på nytt.

Behandling og mottak av ETA for portugisiske statsborgere

Når en britisk ETA-søknad mottas på nettet, vil systemet kryssverifisere opplysningene mot flere sikkerhetsdatabaser i Storbritannia og resten av verden for å sjekke om søkeren er kvalifisert for en ETA.

Søkere får vanligvis svar på ETA-søknaden sin via e-postadressen de har oppgitt, innen tre dager (72 timer).

Mange reisende får svar i løpet av få timer etter at de har sendt inn søknaden. Det kan likevel ta mer enn tre dager før noen søknader mottas vedtak.

Portugisiske statsborgere anbefales å søke om en ETA i Storbritannia før de bestiller reisen til Storbritannia for å unngå forsinkelser eller andre problemer.

Hvis en ETA-søknad avslås, kan søkeren velge å fylle ut et nytt ETA-søknadsskjema og betale gebyret på nytt. Dette anbefales imidlertid bare hvis de kan fastslå årsaken til det opprinnelige avslaget og ta tak i den før de gjør det.

Å bli nektet ETA betyr ikke at søkeren forbys å reise til Storbritannia. Alternativet til britisk ETA er et passende britisk visum: standard besøksvisum, midlertidig arbeidsvisum eller transittvisum.

Det er imidlertid en mer komplisert og langvarig prosedyre å få visum, så reiseplanene bør justeres deretter.

Reiser med en ETA fra Storbritannia

En UK ETA er digitalt knyttet til en persons pass. Det er gyldig i to år, og tillater flere korte besøk på opptil seks måneder per besøk.

Portugisiske reisende må søke om en ny ETA etter to år eller når passet deres utløper, avhengig av hva som kommer først, for å kunne fortsette å reise til Storbritannia.

Avreise til Storbritannia

Siden det er et elektronisk dokument, trenger ikke portugisiske reisende å ta med en fysisk kopi av ETA-en sin.

De kan likevel skrive den ut og ta med seg en papirkopi, eller være forberedt på å vise e-posten med ETA-avgjørelsen i innboksen i tilfelle det skulle oppstå uforutsette situasjoner.

Reisende med flere pass må sørge for å reise til Storbritannia med det passet som ble brukt i søknaden.

Før ombordstigning på fly, skip eller tog sjekker flyselskapene om de reisende har gyldig reisetillatelse ved å skanne passene deres.

Flyselskapene vil kun tillate ombordstigning for portugisiske reisende som kan fremvise gyldig ETA eller visum fra Storbritannia.

De som fortsatt venter på svar på ETA-søknadene sine, får heller ikke lov til å gå om bord.

Ankommer Storbritannia

En ETA garanterer ikke inn reise til Storbritannia. Ved ankomst må portugisiske statsborgere med en godkjent ETA fra Storbritannia fortsatt levere inn identitetsdokumentene sine til UK Border Force eller gå gjennom en elektronisk passgate (eGate), hvis dette er tilgjengelig.

Vær forberedt på å fremlegge bevis på videre reise på forespørsel. Dette innebærer vanligvis at du må fremvise en utreisebillett fra Storbritannia innen seks måneder etter ankomst.

Hvis de blir spurt, må portugisiske reisende også bevise at de har nok penger til å forsørge seg selv under hele oppholdet i Storbritannia og under hjemreisen.

Reisende med gyldig ETA kan likevel bli nektet innreise til Storbritannia hvis de ikke består en grensekontroll eller oppfyller andre innreisevilkår.

Når de har passert grensene, kan portugisiske statsborgere med en godkjent ETA reise fritt mellom Storbritannias fire delstater: England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

Portugisiske besøkende kan benytte seg av alle transportmidler i Storbritannia, som tog, ferger og lokale flyreiser. Før de går ombord på en ferge eller et internt fly i Storbritannia, trenger de bare å fremvise en ID, vanligvis et pass eller førerkort.

Viktig merknad: En britisk ETA er ikke gyldig i Irland eller andre europeiske land.

En britisk ETA tillater ikke innreise til Irland og andre europeiske land. Storbritannia er ikke medlem av EU eller Schengen Common Travel Zone.

Portugal er medlem av EU og en del av Schengen-området. Som EU-borgere kan portugisiske statsborgere reise fritt innenfor Schengen-sonen.

Portugisiske reisende som skal til Irland eller andre europeiske land, må likevel sjekke innreisekravene i destinasjonslandet før de bestiller reisen.

Reisende kan finne mer informasjon på UK ETA FAQ-siden.