Storbritannia vedtar omstridt lovforslag om Rwanda for å bekjempe ulovlig migrasjon

| april 26, 2024
Storbritannia vedtar omstridt lovforslag om Rwanda for å bekjempe ulovlig migrasjon

Det britiske parlamentet har vedtatt et kontroversielt lovforslag mot ulovlig migrasjon som gir myndighetene mulighet til å deportere migranter til Afrika.

Lovforslaget om sikkerhet i Rwanda ble ferdigbehandlet i det britiske parlamentet 22. april 2024.

Målet er å avskrekke ulovlige migranter fra å ta sjansen på å krysse Den engelske kanal for å komme til Storbritannia.

«Vedtaket av denne banebrytende lovgivningen er ikke bare et skritt fremover, men en grunnleggende endring i den globale ligningen om migrasjon», sier Storbritannias statsminister Rishi Sunak i en uttalelse.

Han understreket at lovforslaget sender et klart budskap til ulovlige innvandrere om at «hvis du kommer hit ulovlig, vil du ikke kunne bli værende».

Det er ventet at kong Charles vil gi kongelig samtykke til lovforslaget i løpet av de nærmeste dagene, slik at det blir en lov.

Selv etter at forslaget ble vedtatt, har menneskerettighetsaktivister og innvandrergrupper lovet å fortsette kampen mot den kommende britiske politikken.

De hevdet at det er uetisk og inhumant å sende migranter til et land de ikke ønsker å bo i.

Hva er lovforslaget om sikkerhet i Rwanda?

Lovforslaget om sikkerhet i Rwanda er en del av statsminister Sunaks plan for å stoppe båtene som frakter ulovlige migranter til Storbritannia.

I tillegg har den som mål å demontere forretningsmodellen til kriminelle organisasjoner som legger til rette for slike reiser for papirløse innvandrere.

Antallet migranter som krysset Kanalen i småbåter, nådde et rekordhøyt nivå på 46 000 i 2022, mot bare 299 fire år tidligere.

Mange som kommer til Storbritannia med småbåter, søker om asyl, og myndighetene har tidligere innvilget asyl til mange.

Den konservative regjeringen hevdet imidlertid at båtmigranter ikke burde behandles som flyktninger, siden de ikke søkte asyl i det første trygge landet de kom til, som Frankrike.

I april 2022 inngikk Storbritannia en avtale med Rwanda om å sende blindpassasjerer og båtmigranter til Øst-Afrika.

Dersom disse ulovlige migrantene søker asyl i Storbritannia, vil myndighetene vurdere søknaden deres mens de oppholder seg i Rwanda.

Hvis de får medhold i asylsøknadene sine, får de bli i det østafrikanske landet.

Implementering av lovforslaget om sikkerhet i Rwanda

Vedtaket av lovforslaget betyr at regjeringen kan begynne den operative planleggingen av flyvninger som bringer ulovlige migranter til Rwanda.

«Vårt fokus er nå å få flyene av gårde, og jeg er klar på at ingenting vil stå i veien for å gjøre det og redde liv,» sa statsminister Sunak.

Innenriksminister James Cleverly avslørte: «Planene er godt i gang med å starte flyvninger [to Rwanda] innen 10 til 12 uker.»

Dette innebærer å ha en flyplass i beredskap og å sikre kommersielle charterfly for spesifikke flygninger.

Myndighetene hadde også økt kapasiteten på et interneringsanlegg, slik at det kunne huse opptil 2000 personer.

I tillegg utdannes 200 saksbehandlere, og 25 rettssaler stilles til rådighet for å fremskynde behandlingen av krav og rettssaker.

Det finnes også 500 høyt utdannede personer som venter på å eskortere ulovlige migranter til Rwanda.

Ytterligere 300 personer gjennomfører opplæring for å være klare i løpet av de kommende ukene.

Hindringer for å få vedtatt lovforslaget om Rwandas sikkerhet

Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson foreslo først ideen om å deportere ulovlige migranter til Rwanda i 2022.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen blokkerte imidlertid den britiske regjeringens forsøk på å deportere enkeltpersoner til Rwanda i juni 2022.

Saken nådde Høyesterett, som slo fast at Rwanda ikke er et trygt tredjeland som migranter kan sendes til.

Høyesterettsdommerne sa at deportasjon til det østafrikanske landet utsetter migrantene for «reell risiko for mishandling».

Dette var fordi myndighetene i Rwanda kunne sende migrantene tilbake til hjemlandene de hadde flyktet fra.

Det østafrikanske landet har også liten erfaring med asylprosedyrer for migranter fra Storbritannia og resten av verden.

For å gjøre noe med dette undertegnet Storbritannia og Rwanda i desember 2023 en internasjonalt bindende avtale for å styrke beskyttelsen av migranter.

Den sikret at Rwanda ikke ville sende migranter som ble deportert fra Storbritannia, tilbake til hjemlandet eller noe annet utrygt land.

I henhold til avtalen har Rwanda også innført et styrket gjennomgående asylsystem.

Dette inkluderer en spesialisert domstol som behandler individuelle klager på avslag på asylsøknader.

Traktaten gir også overvåkingskomiteen fullmakt til å fastsette prioriterte områder og sikre etterlevelse.

Hva det betyr for ulovlige innvandrere som kommer til Storbritannia

Etter at lovforslaget om sikkerhet i Rwanda ble vedtatt, vil det bli vanskeligere for migranter å bestride utvisning.

Lovforslaget gir også den britiske regjeringen mulighet til å ignorere pålegg fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen som kan blokkere deportasjoner.

Til tross for at det britiske parlamentet har godkjent lovforslaget, kan Rwanda-loven likevel bli møtt med juridiske utfordringer og forsinke deportasjonen.

Topptjenestemenn fra FN offentliggjorde 22. april en felles uttalelse der de oppfordrer Storbritannia til å revurdere deportasjonsplanen for Rwanda.

Ifølge ABC News advarte FN om at det er «i strid med flyktningkonvensjonen» og vil ha en «skadelig innvirkning» på menneskerettighetene og flyktningbeskyttelsen.