Belgias «Frontex-lov» utsetter EUs grenseagenter ved innreisepunkter, inkludert porten til Storbritannia

| mai 8, 2024
Belgias "Frontex-lov" utsetter EUs grenseagenter ved innreisepunkter, inkludert porten til Storbritannia

Belgia styrker grensesikkerheten ved å vedta en lov som utplasserer opptil 100 Frontex-grensevakter ved innreisepunktene.

Dette omfatter flyplasser, havner, Eurostar-tunnelen og Brussel Midi stasjon, som er det viktigste knutepunktet for togtrafikken til Storbritannia.

Midi Station i Brussel er et viktig innfartssted for mange britiske og EU-reisende.

Frontex er EUs grense- og kystvaktbyrå, som forvalter EUs yttergrenser.

Det belgiske føderale parlamentet vedtok lovforslaget den 2. mai med 68 mot 11 stemmer. Det belgiske statsrådet hadde også allerede godkjent den.

Noen har kalt lovforslaget for «Frontex-loven», ettersom den også gir Frontex-agenter rett til å arrestere, fengsle og nekte migranter innreise.

Dette betyr at Frontex også kan deportere og eskortere migranter som er tvunget til å returnere til hjemlandet.

Lovforslaget markerer første gang EUs grensebyrå har fått fullmakt til å gjennomføre slike aktiviteter ved Belgias innreisepunkter.

De kan imidlertid bare utøve slike fullmakter i nærvær av en belgisk føderal politibetjent.

Belgias justis- og nordsjøminister Paul Van Tigchelt og Annelies Verlinde, Belgias innenriksminister og minister for institusjonell reform og demokratisk fornyelse, fremmet lovforslaget i begynnelsen av april.

Loven har også som mål å styrke landets grensesikkerhet og bidra til den generelle sikkerheten i EU.

Belgias Frontex-lov kom en måned etter at EU-parlamentet stemte for en mer enhetlig asyl- og migrasjonspolitikk.

Frontex-loven kan føre til overgrep og brudd på menneskerettighetene

Ideelt sett skulle Frontex’ grensevakter bistå det lokale belgiske politiet og følge ordre fra belgiske myndigheter.

Lovgivere og sivilsamfunnsorganisasjoner har imidlertid uttrykt bekymring for at lovforslagets ordlyd er vag og ikke tydelig nok.

De er bekymret for at det kan føre til at EUs grenseagenter opptrer uten tilsyn, noe som kan føre til overgrep og brudd på menneskerettighetene.

Brussels Times har kalt det en «farlig presedens», med henvisning til Frontex’ historie med dårlig behandling av migranter og asylsøkere.

Motstanderne i parlamentet bestred om Frontex-agenter bare kunne foreta arrestasjoner ved bestemte innreisepunkter eller hvor som helst på belgisk jord.

Det var også bekymring for om EUs grensevakter ville få lov til å bære skytevåpen på lik linje med lokalt politi.

Flyktningorganisasjoner hadde kritisert lovforslaget for å gi Frontex like mye makt som belgiske føderale myndigheter.

«Den nåværende loven gir for mye spillerom til den neste regjeringen, til tross for at vi vet at Frontex ikke har så gode resultater å vise til,» sier Thomas Willekens fra Refugeework Flanders (Vluchtelingenwerk Vlaanderen) til The Brussels Times.

Den belgiske regjeringen har sagt at den arbeider med et kongelig dekret for å definere Frontex’ grensevakters virkeområde og fullmakter mer presist.

Hvordan det vil påvirke reiser mellom Storbritannia og Belgia

De europeiske konservative sier at den nye loven «kan skape presedens for en europeisering av grensesikkerheten i hele EU».

Utplasseringen av Frontex-agenter kommer som følge av økt frykt for migrantkriminalitet og mangel på personale ved transportknutepunktene.

Det er fortsatt uklart om Brussels Frontex-lov vil påvirke Eurostar-reisene mellom Storbritannia og EU.

Midi Station i Brussel er en inngangsport til Storbritannia etter brexit, på samme måte som inngangsportene mellom Storbritannia og Frankrike.

Britiske og franske myndigheter er allerede uenige om asylsøkere som krysser Den engelske kanal etter brexit.

Irland har begynt å bli en del av denne striden, ettersom asylsøkere flykter til Dublin via Nord-Irland for å unnslippe Storbritannias Rwanda-lov.

I februar 2024 ble den britiske regjeringen og Frontex enige om en samarbeidsavtale for å koordinere og bekjempe ulovlig migrasjon.

En av Frontex’ oppgaver er å samarbeide med EUs medlemsland og naboland for å bekjempe ulovlig migrasjon og grenseoverskridende kriminalitet.

Den fokuserer også hovedsakelig på å beskytte EUs sørlige grense.

Til tross for samarbeid med nordeuropeisk politi, blir den av og til kalt ut på oppdrag til Vest-Balkan og Nord-Afrika.

Til tross for at Frontex er et offisielt organ, har det blitt beskyldt for brudd på menneskerettighetene til asylsøkere.

Travel Tomorrow rapporterte i februar at menneskerettighetsorganisasjonen 11.11.11. anklaget Frontex for å ha gjennomført 346 004 ulovlige tilbaketrekninger i 2023

En pushback er når en migrant blir avvist fra et lands grense før de kan søke om beskyttelse. Dette er ulovlig i henhold til både europeisk og internasjonal lov.