Alle utlendinger som besøker Singapore skal bruke nye automatiserte immigrasjonsfiler i 2024

| mars 1, 2024
Alle utlendinger som besøker Singapore skal bruke nye automatiserte immigrasjonsfiler i 2024
Bilde fra Changi flyplass’ Facebook-side

Singapore blir det første landet i verden som tillater alle utenlandske besøkende å bruke automatiserte immigrasjonsfiler ved alle kontrollpunktene på Changi lufthavn.

I februar 2024 kunngjorde Singapores immigrasjons- og kontrollmyndigheter (ICA) at de ville tillate alle ankomster å bruke det nye automatiserte grensekontrollsystemet (ABCS).

I løpet av andre halvår vil alle utlendinger som besøker Singapore, kunne skanne passet sitt i de nye automatiserte immigrasjonsfilene.

I tillegg vil utenlandske reisende kunne bruke de nye automatiserte køene uten å måtte registrere seg på forhånd.

Ved utreise fra Singapore må reisende gjennomgå biometriske vurderinger, men trenger ikke å vise frem passet på nytt.

Foreløpig er det bare innbyggere i Singapore og utenlandske besøkende fra 60 jurisdiksjoner som kan bruke de automatiserte skrankene for å komme inn i landet.

Dette er en betydelig økning fra 2022, da den først ble innført. På den tiden var det bare reisende fra 16 territorier som kunne bruke dem.

Sømløs innvandringskontroll for stadig flere reisende

ABCS er en del av ICAs nye klareringskonsept. Målet er å gi alle reisende en raskere, mer sømløs og sikrere immigrasjonsklarering.

De nye automatiserte immigrasjonsfilene bruker multimodale biometriske klareringssystemer for å identifisere reisende mer effektivt.

I tillegg til iris- og ansiktsskanning bruker de nye automatiske skrankene fingeravtrykksskanning for å godkjenne identiteten til de reisende.

Det er også mulig for reisende i rullestol og familiegrupper på opptil fire personer å bruke automatiserte immigrasjonsfiler ved utvalgte kontrollpunkter.

ABCS vil gradvis erstatte de eksisterende filene og bemannede skrankene ved alle kontrollpunktene for å imøtekomme det økende antallet reisende.

I 2023 installerte ICA ytterligere 160 automatiserte kjørefelt. I løpet av året vil det bli lagt til ytterligere 230 automatiserte kjørefelt.

Ifølge ICA mottok Singapore 193 millioner besøkende i 2023. Dette er en økning på 84 prosent fra året før.

Tallet for 2022 er fortsatt litt lavere enn i 2019, da Løvebyen tok imot 217 millioner reisende før koronaviruspandemien.

Kontaktløse reiser og økt sikkerhet

Stadig flere flyplasser verden over innfører automatiserte immigrasjonsfiler med biometrisk teknologi for en raskere og mer effektiv reiseopplevelse.

Biometrisk teknologi brukes nå på Frankfurt lufthavn i Tyskland, Dubai lufthavn i De forente arabiske emirater (FAE) og på store flyplasser i Australia.

Storbritannia har også planer om å ta i bruk ansiktsgjenkjenningsteknologi for å gjøre innvandringen raskere og mer sømløs.

Under Airlines 2023-konferansen avslørte generaldirektør Phil Douglas at det britiske grensepolitiet ønsker å anskaffe neste generasjons elektroniske passporter (eGates).

Storbritannias nåværende eGates skanner bare passbildet og informasjonssiden og tar deretter et nytt bilde av passinnehaveren for å sjekke om de stemmer overens.

Til å begynne med var eGates kun for britiske statsborgere og EU-borgere. Nå er disse tilgjengelige for reisende fra Canada, Island, Japan, New Zealand, USA, Australia og andre land.

Ved hjelp av neste generasjons eGates med ansiktsgjenkjenningsteknologi vil reisende ikke lenger behøve å vise frem passet for å komme gjennom immigrasjonskontrollen.

Det britiske grensepolitiet skal senere i år teste ut de nye eGates på britiske flyplasser.

Hvis forsøkene er vellykkede, må over 270 eGates på 15 britiske flyplasser og jernbanestasjoner skiftes ut.

ETA støtter en sømløs reiseopplevelse

Med automatiserte immigrasjonsfiler som bruker ansiktsgjenkjenningsteknologi, forventer Douglas at papirdokumenter som visum og pass blir overflødige.

Uten fysiske reisedokumenter vil også lange køer og passskranker være en saga blott, særlig med Storbritannias nye elektroniske reisetillatelsessystem (ETA).

«ETA-er er svært viktige», sier Douglas, og legger til at innvandringskontrollen i Storbritannia vil endre seg betydelig.

Storbritannias nye digitale reisetillatelsessystem, som kreves for reisende som ikke trenger visum for å besøke Storbritannia, vil hjelpe dem med å bestemme innreisetillatelser på forhånd.

Douglas forklarer: «Vi vil være i stand til å identifisere og målrette dem mer nøyaktig fordi vi har mer informasjon om dem på forhånd.»

Med ETA får myndighetene vite om reisende allerede har vært i Storbritannia, om de har overholdt immigrasjonslovene, og om de er registrert i sikkerhetsdatabasesystemet.

ETA vil også effektivisere innvandringskontrollen for forhåndsscreenede personer med lav risiko og god innvandringshistorikk.

Digitalisering av den britiske grensen

I tillegg til det nye britiske ETA-systemet arbeider britiske myndigheter også med å innføre en «digital by default»-grense for å forbedre sikkerheten.

Det britiske innenriksdepartementet er allerede i gang med å overføre alle fysiske immigrasjonsstatuser til en digital registrering eller eVisa. Fra og med 1. januar 2025 vil den kun utstede eVisas.

I tillegg samles det allerede inn biometrisk informasjon i forbindelse med pass- og visumsøknader i Storbritannia.

Alle dataene som samles inn, vil gi myndighetene mer kontroll og oversikt over personer som reiser inn i landet.