I takt med at unge briter får flere muligheter til å lære og oppleve livet i andre land, får også ungdommene i partnerlandene det.
Den britiske regjeringens planlagte utvidelse av de vellykkede eksisterende ordningene for ungdomsmobilitet (YMS) har trådt i kraft 31. januar 2024.
Gjensidige avtaler med Australia, Canada, Japan og Sør-Korea har alle økt de årlige deltakerkvotene for det utvidede YMS-programmet.
Dette inkluderer også å utvide aldersspennet slik at flere unge kan kvalifisere seg og få viktig livserfaring i utlandet.
Nye gjensidige ordninger for ungdomsmobilitet med Andorra og Uruguay har også trådt i kraft for personer mellom 18 og 30 år.
«Vi er alltid stolte over å ønske unge mennesker velkommen til Storbritannia for å oppleve livet der og styrke de tette båndene mellom partnerlandene», sier Tom Pursglove MP, minister for lovlig migrasjon og grenser, i en uttalelse.
Han la til at tusenvis av unge briter på samme måte «gjør livsendrende reiser hvert år gjennom disse ordningene».
Utvidelse av Storbritannias program for ungdomsmobilitet
Den britiske regjeringen har startet sine utvidede ordninger for ungdomsmobilitet med andre land, som beskrevet i høsterklæringen for 2023.
I 2023 kunngjorde regjeringen at de gjensidige YMS-avtalene for australske og kanadiske ungdomsborgere vil øke med 7000.
Den utvidet også muligheten til å delta og lengden på oppholdet for deltakere fra de to landene og New Zealand.
Deltakere fra Australia, Canada og New Zealand kan nå forlenge YMS-visumet med ett år etter at toårsperioden er utløpt.
YMS-visumene vil øke med 9 100 gjennom forbedrede avtaler med Japan og Sør-Korea.
Fra 1500 plasser kan Japan og Storbritannia nå utstede opptil 6000 YMS- eller arbeidsferievisum årlig.
På den annen side vil YMS-kvoten for Storbritannia og Sør-Korea øke fra 1 000 til 5 000 deltakere hvert år.
I motsetning til tidligere trenger heller ikke unge borgere fra Japan og Sør-Korea lenger å delta i en avstemning før de søker om YMS-visum.
Storbritannias nye gjensidige avtaler med Andorra og Uruguay gir 600 flere utplasseringer årlig i det utvidede YMS-programmet.
Det tilbyr 100 plasser for andorranske ungdommer og 500 plasser for uruguayske ungdommer som kan komme til Storbritannia for et opphold på opptil to år.
Hva er Storbritannias program for ungdomsmobilitet?
YMS-visumet gjør det mulig for unge mennesker å bo og arbeide i Storbritannia i opptil to år uten å bli sponset av en arbeidsgiver.
Motstykket til Storbritannias ordning for ungdomsmobilitet er arbeidsferievisum fra partnerland.
Begge programmene har som mål å styrke relasjonene mellom partnerlandene ved å la unge mennesker utforske ulike kulturer og samfunn.
«Å reise, jobbe og bo utenlands kan være en fantastisk og svært verdifull erfaring», sier Pursglove.
Ordningene er kvotebaserte og gjensidige, slik at de ikke påvirker nettoinnvandringen eller legger press på offentlige tjenester.
Deltakere i begge programmene kan jobbe under oppholdet for å dekke utgiftene, men YMS- og Working Holiday-visumene er ikke primært beregnet på arbeidssøkende.
De kan heller ikke ta med seg familie eller pårørende under YMS- eller arbeidsferievisumet.
De kan likevel bare bli med YMS-deltakerne til Storbritannia hvis de søker om og får et eget visum.
YMS- og arbeidsferievisum er ikke en vei til bosetting i Storbritannia eller partnerlandene.
En fremtidig ordning for ungdomsmobilitet med EU
Londons borgermester Sadiq Khan uttrykte nylig et ønske om at Storbritannia skal inngå en avtale med EU om et mobilitetsprogram for ungdom.
Han la til at unge britiske statsborgere bør ha fri bevegelighet i EU etter at Storbritannia har forlatt unionen.
Brexit førte også til at Storbritannia måtte trekke seg fra EUs Erasmus+-program for støtte til utdanning, opplæring, ungdom og idrett.
I likhet med YMS tilbyr programmet muligheter for unge mennesker til å reise ut og få arbeidserfaring, studere eller utdanne seg i et annet land.
Ungdom kan delta i programmet i alt fra to dager til et år, avhengig av hvilken type prosjekt de velger.
Ordfører Khan sa at en ordning for ungdomsmobilitet vil være til fordel for London og Storbritannia, både økonomisk, kulturelt og sosialt.
Tanken om en ordning for ungdomsmobilitet med EU etter brexit har blitt lansert i juli 2023.
Det britiske innenriksdepartementet opplyser at de undersøker muligheten for en ordning for ungdomsmobilitet med EUs medlemsland.