Den europeiske union (EU) har offisielt bekreftet at det lenge etterlengtede inn- og utreisesystemet (EES) skal lanseres 10. november 2024.
EES er et nytt automatisert grensekontrollsystem som er utviklet for å styrke grenseforvaltningen i hele Schengen-området.
Det vil endre pass- og visumbehandlingen, noe som vil påvirke millioner av reisende som reiser inn og ut av regionen hvert år.
EU-kommissær for innenrikssaker, Ylva Johansson, bekreftet lanseringen av EES i sin tale på eu-LISA.
eu-LISA er EUs byrå med ansvar for å gi teknologisk støtte til EU-landenes arbeid med å gjøre Europa tryggere.
Johansson sa at beslutningen kom etter en intens dialog med EUs medlemsland.
«Det kreves ulike juridiske skritt før Kommisjonen kan ta den formelle beslutningen,» sa han i sin tale.
«Men jeg er stolt over å kunne avsløre i dag at 10. november er måldagen», erklærte Johansson.
EU har forberedt seg på inn- og utreisesystemet i årevis, og lanseringen markerer en viktig milepæl i Europas arbeid med å modernisere grensekontrollen.
I juli meldte The Independent for første gang at lanseringen av EES var blitt utsatt fra den planlagte lanseringsdatoen i oktober, sammen med andre beredskapstiltak mot forventede forsinkelser.
Hva er EES?
Entry/Exit System (EES) er et nytt digitalt system som skal registrere ikke-EU-borgeres bevegelser i Schengen-området.
Det vil erstatte dagens praksis med manuell stempling av pass, noe som vil gjøre prosessen raskere og mer nøyaktig.
Inn- og utreisesystemet vil samle inn person- og passinformasjon, biometriske data som fingeravtrykk og ansiktsbilder, samt dato og sted for inn- og utreise.
Systemet vil lagre denne informasjonen i en sentral database som er tilgjengelig for grensemyndigheter i hele Schengen-området.
Hovedmålet med inn- og utreisesystemet er å øke sikkerheten og sørge for at visumreglene følges strengere.
Systemet vil bidra til å identifisere personer som overskrider visumtiden. Dette er et viktig problem som har vært vanskelig å overvåke frem til nå.
Virkningen av EES på reisende
For reisende vil inn- og utreisesystemet innebære noen endringer ved grenseovergangene, både for reisende uten visum og for personer med korttidsvisum.
Ikke-EU-borgere, inkludert turister og forretningsreisende, vil få sine biometriske data registrert når de reiser inn i eller ut av Schengen-området.
Når en reisende fra et land utenfor EU besøker EU for første gang, må han eller hun registrere personopplysninger, pass og biometriske data for en EU-grensekontrollør.
Denne innledende biometriske registreringen vil øke behandlingstiden for reisende, særlig ved travle grenseoverganger mellom Storbritannia og EU.
Dette kan føre til lengre ventetid ved grensekontrollen, særlig i de første fasene av implementeringen.
EU forsikrer imidlertid at systemet vil bidra til å fremskynde prosessen på lang sikt.
I en uttalelse nylig understreket kommissær Johansson hvor viktig inn- og utreisesystemet er for moderniseringen av Europas grenser.
Hun uttalte: «Inn- og utreisesystemet er en nøkkelkomponent i arbeidet vårt med å gjøre Schengen-området tryggere og mer effektivt.»
Et løft for sikkerhet og effektivitet
Inn- og utreisesystemet vil gjøre det mulig å få bedre oversikt over reisende i EU og bidra til å identifisere sikkerhetstrusler og personer som overskrider visumtiden.
Ved å ha et sentralisert system som sporer alle inn- og utreiser, kan myndighetene lettere identifisere personer som kan utgjøre en trussel mot den offentlige sikkerheten.
Systemet vil også gjøre det lettere å oppdage falske reisedokumenter og bidra til å bekjempe ulovlig innvandring.
En annen viktig fordel er effektiviteten det gir i grenseforvaltningen.
Automatiserte systemer som EES kan behandle store datamengder raskere enn manuelle kontroller.
Dette vil også redusere byrden på grensevaktene og øke hastigheten på flyten av reisende.
Dette er spesielt viktig for travle flyplasser og landoverganger, der forsinkelser kan føre til betydelige driftsforstyrrelser.
Utfordringer og forberedelser til lanseringen av EES
Til tross for fordelene har lanseringen av EES ikke vært uten utfordringer, og det har oppstått flere forsinkelser.
Dette skyldtes delvis tekniske problemer og behovet for å sikre at alle medlemslandene var klare til å implementere de nye prosedyrene.
EU har samarbeidet tett med nasjonale myndigheter for å sikre en smidig overgang til det nye systemet.
Grensekontrollmyndighetene i EU gjennomgår opplæring i inn- og utreisesystemet for å gjøre seg kjent med ny teknologi og nye prosedyrer.
EU har også investert i å oppgradere grenseinfrastrukturen for å tilpasse den til det nye systemet.
Mange eksperter i reise- og transportbransjen er imidlertid bekymret for at inn- og utreisesystemet kan føre til store reiseforstyrrelser og kaos.
Det betyr lange køer ved terminaler med begrenset plass, lange ventetider for biler og busser, og en massiv trafikkork.
Forsinkelsene forventes å bli verre ved travle grenser mellom Storbritannia og EU, som Dover havn, kanaltunnelen og Londons St.
Storbritannia har bedt EU om en seks måneder lang «soft launch» -periode, slik at EUs grensemyndigheter kan stanse EES-operasjonene når køene blir uhåndterlige.
Storbritannia planlegger på sin side å utvide virksomheten for franske grensekontrollører i Dovers havn i vest for å gjøre det lettere å gjennomføre EES-kontroller.
Mange frykter også at det relativt uprøvde systemet kan føre til flere reiseforstyrrelser hvis det skulle svikte, i likhet med feil ved elektroniske porter.
Ser fremover etter lanseringen av EES
Lanseringen av EES er en del av EUs bredere strategi for å forbedre grenseforvaltningen og -sikkerheten.
Systemet skal integreres med andre EU-databaser, som Visa Information System (VIS) og Schengen Information System (SIS).
Dette vil gi EUs medlemsstater en omfattende oversikt over hvem som reiser inn og ut av regionen.
I fremtiden vil EU innføre European Travel Information and Authorization System(ETIAS).
ETIAS-ordningen vil kreve at reisende som er fritatt for visum, må innhente tillatelse før de reiser til Schengen-området.
ETIAS skal lanseres i 2025 og vil samarbeide med inn- og utreisesystemet for å styrke grensesikkerheten ytterligere.
Reisende som planlegger å besøke Europa etter 10. november og i løpet av de neste 12 månedene, bør forberede seg på endringene.