Kan jeg få en britisk ETA med kriminelt rulleblad?

| september 5, 2023
Kan jeg få en britisk ETA med kriminelt rulleblad?

Storbritannias godkjenningsordning før reise forventes å være fullt operativ innen utgangen av 2024 og er et obligatorisk krav for alle besøkende som ikke er fra Storbritannia eller ikke-irske til noen av de fire landene i Storbritannia. Det nye reisekravet kalles United Kingdom Electronic Travel Authorization (UK ETA) og ligner veldig på andre screeningsystemer før reiser som for tiden drives av land som USA og Canada.

Som tilfellet er med det nye europeiske reiseinformasjons- og autorisasjonssystemet (ETIAS), har UK ETA som mål å øke grensesikkerheten ved å samle så mye informasjon som mulig om potensielle besøkende. Systemet er designet for å avvenne de som kan utgjøre en trussel mens de er i Storbritannia.

Dette inkluderer britiske ETA-søkere som tidligere har overskredet fristen i andre land, og mer spesifikt de som har et kriminelt rulleblad eller har vært assosiert med kriminell eller terroraktivitet.

Søknadsprosess

Å søke om en UK ETA gjøres enten online eller via en mobilapp. Skjemaet er detaljert og krever at søkeren oppgir grunnleggende personlig informasjon, inkludert:

  • Fullt navn
  • Fødselsdato
  • Kjønn
  • Nasjonalitet
  • Kontaktinformasjon

Et gjeldende, gyldig biometrisk pass er nødvendig, og søkere må også oppgi detaljer og datoer for reise til, fra og innenfor Storbritannia. Det forventes at britiske myndigheter også vil søke å legge til en søkers fingeravtrykk i søknadsprosessen, men dette er ennå ikke teknisk mulig.

En viktig del av søknadsprosessen er å sjekke om en søkers egnethet for opptak til Storbritannia. For dette formål vil søkere bli bedt om å oppgi detaljer om tidligere historie med å ha oppholdt seg over et visum, deportasjoner fra andre land og detaljer om nylige besøk til konfliktområder. Eventuelle strafferegistre eller domfellelser for kriminelle eller terrorrelaterte lovbrudd må også opplyses på søknadsskjemaet.

Selvfølgelig ville det være mulig å bare lyve om tidligere kriminelle eller terrorhandlinger, men siden det å forhindre slik aktivitet i Storbritannia er en hjørnestein i innføringen av UK ETA, blir alle søknader grundig sjekket gjennom en rekke britiske, europeiske og verdens politi- og sikkerhetsdatabaser og sjansene for å bli fanget i en løgn er ekstremt høye.

Bakgrunnssjekker

Alle søknader om en UK ETA vil bli sjekket for inkonsekvenser, utelatelser og mulig svindel. Å gi informasjon om tidligere straffedommer eller terrordommer er ikke et alternativ, og unnlatelse av å gjøre det ærlig vil sannsynligvis føre til at du nekter å reise.

Søkere som erklærer et tidligere strafferegister vil få sine søknader vurdert og vurdert før UK ETA blir innvilget eller avslått. En historikk med mindre lovbrudd kan resultere i ytterligere gransking, men betyr ikke nødvendigvis at søknaden automatisk blir avslått. Imidlertid kan en lang og vedvarende oversikt over kriminalitet eller en lang periode (et år eller mer) med fengsling godt føre til at man nekter å reise til noen av landene i Storbritannia.

Årsaker til avslag på ETA i Storbritannia

Begrunnelsen for å avslå en søknad er mange og varierte, men en dom for straffbare eller terrorhandlinger er en av hovedårsakene. Selv om mindre lovbrudd med minimum forvaringsstraff ikke vil hjelpe i innvilgelsen av en britisk ETA, diskvalifiserer de ikke automatisk en søker.

De grunnleggende årsakene til avslag er de samme som brukes for visumsøknader i Storbritannia. Jo mer alvorlig forbrytelsen er og jo lengre straffen er, jo større er sannsynligheten for avslag. Noen søkere med journal vil automatisk bli nektet, mens for andre er tillatelse til å reise etter britiske myndigheters skjønn.

Obligatorisk avslag

En UK ETA-søknad vil bli avvist hvis søkeren:

  • Har sonet en fengselsstraff på fire år eller mer
  • Har sittet mellom ett og fire år i fengsel med mindre det har gått femten år eller mer siden siste fengslingsdag
  • Har sonet en kort fengselsstraff på inntil ett år med mindre det har gått syv år eller mer siden siste dag i fengsel

Et obligatorisk avslag gjelder også for søkere som har fått en ikke-forvaringsdom mindre enn ett år før de søker om UK ETA. Disse ikke-forvaringsdommene kan være for kjøringsforseelser, sivile pålegg, manglende bøter og andre mindre lovbrudd.

Skjønnsmessig avslag

De britiske myndighetene kan avslå en UK ETA-søknad på ulike skjønnsmessige grunner. Selv om søkeren kanskje ikke har noe kriminelt rulleblad, betyr ikke dette at tillatelse til å reise inn i Storbritannia er en sikkerhet.

Blant årsakene til å avslå en søknad er:

  • Manglende overholdelse av tidligere holdt visum
  • Besøk til områder med krig eller konflikt
  • Mistenkte koblinger til terrororganisasjoner
  • Mistenkt tilknytning til kriminell aktivitet
  • Vedvarende fornærmende
  • Potensiell risiko for nasjonal sikkerhet

Disse skjønnsmessige avslagsgrunnlagene er problematiske da en søknad kan avslås basert på ikke annet enn mistanke. De brukes imidlertid ikke lettvint og vanligvis først etter at en omfattende bakgrunnssjekk er utført.

Ærlighet er den beste politikken

Å søke om en britisk ETA med kriminelt rulleblad, selv om det ikke hjelper, resulterer ikke automatisk i avslag. Det kommer ned på hvor alvorlig forbrytelsen som ble begått var, hvor lenge lovbruddene ble sonet i fengsel og hvor lenge siden de fant sted. Å avsløre et strafferegister vil resultere i at søknaden blir behandlet nærmere, men å ikke avsløre en vil nesten helt sikkert ende med avslag.

Selv om tidligere engasjement i kriminalitet kan skape problemer for en søker, er det ingenting sammenlignet med en historie med terrorrelaterte lovbrudd eller terrorforeninger som nesten helt sikkert vil ende med avslag.

Ærlighet når du fyller ut søknaden er avgjørende siden informasjonen vil bli sjekket og søkere undersøkt før UK ETA blir innvilget. Skulle en ærlig og rettferdig søknad avslås, kan vedtaket påklages og omgjøres. Dette er ikke et alternativ når en søker bevisst lyver eller prøver å villede myndighetene ved å utelate detaljer om tidligere straffbare handlinger eller forvaringsdommer.
Ærlighet er DEFINITIVT den beste politikken!