I løpet av de neste to årene introduserer den britiske regjeringen UK ETA, som står for Electronic Travel Authorisation. Dette er et middel for forhåndskontroll av tiltenkte besøkende til Storbritannia og ligner på andre elektroniske godkjenningssystemer før reiser som allerede er i drift i land som Australia, Canada og USA. UK ETA er teknisk sett ikke et visum , selv om det tjener omtrent samme formål.
Før Brexit , da Storbritannia fortsatt var medlem av EU, var alt som en britisk statsborger krevde for å besøke Europa eller Schengen-området et gyldig pass, og det samme privilegiet gjaldt for EU-borgere som ønsket å reise til Storbritannia. Dette er fortsatt situasjonen for øyeblikket, men disse dagene går mot slutten ettersom avtalen om uttak av Brexit går ut.
Den europeiske union styrker grensesikkerheten ved å introdusere det europeiske reiseinformasjons- og autorisasjonssystemet (ETIAS) som nå rulles ut. Å skaffe ETIAS-godkjenning vil snart bli et obligatorisk krav for britiske statsborgere som reiser til et hvilket som helst EU-medlemsland, ettersom Storbritannia blir det som kalles et tredjeland og mister sin tidligere frihet til å reise.
Tilsvarende, i et grep designet for å skjerpe grensekontrollen, finjusterer Storbritannia for tiden sitt eget screeningsystem før reiser, UK ETA, og dette er satt til å bli operativt i slutten av 2023 når noen land i Midtøsten blir først til å prøve det nye systemet. Etter innledende tester, vil det britiske ETA-kravet deretter bli prøvd lenger unna. Nåværende estimater antyder at UK ETA vil operere globalt innen utgangen av 2024, men dette er ennå ikke en absolutt sikkerhet.
Når de er i gang, vil alle innbyggere i hver nasjon kreve en britisk ETA for å besøke Storbritannia på kortsiktig basis. Dette vil også gjelde for borgere av land som for tiden trenger visum for å reise inn i Storbritannia. For disse tiltenkte besøkende vil et visum fortsatt være nødvendig, men det vil også britisk ETA-godkjenning før enhver reise til Storbritannia til og med kan begynne.
Alle endringer
Etter den første prøveperioden vil det britiske ETA-kravet bli utvidet til å dekke alle land i verden. Dette vil inkludere land som for tiden har visumfri tilgang til Storbritannia, som USA, Canada, Australia, Japan, Mexico, Israel og de fleste av EU- og Schengen-landenes medlemsland.
Akkurat som britiske statsborgere for tiden krever en ESTA for å komme inn i USA eller en eTA for Canada, vil borgere av disse (og andre) landene trenge britisk ETA-godkjenning for å komme inn på britisk territorium. Det er forventet at ETA-systemet skal være fullt operativt innen utgangen av 2024, men dette gjenstår å se.
Unntak fra regelen
Som med alle regler er det alltid unntak og de britiske ETA-kravene er ikke annerledes. Når fullt implementert statsborgere fra hvert land vil trenge en britisk ETA for å besøke Storbritannia med følgende unntak:
- Britiske passholdere inkluderer statsborgere fra de fire britiske landene England, Skottland, Wales og Nord-Irland, samt øyene Jersey, Guernsey og Isle of Man.
- Utenlandske statsborgere som allerede har oppholdstillatelse i Storbritannia eller lovlig i Storbritannia for arbeid eller studieformål.
- Innbyggere i britiske avhengigheter Gibraltar og Bermuda.
- Statsborgere i Irland.
Også, i det minste foreløpig, vil utenlandske statsborgere som for øyeblikket trenger visum for å reise inn i Storbritannia ikke kreve UK ETA, men denne situasjonen vil endre seg i nær fremtid.
Felles reiseområde
Det virker ganske åpenbart at innehavere av britiske pass (de som er utstedt i England, Skottland, Wales og Nord-Irland) ikke vil kreve en britisk ETA for å besøke det som faktisk er hjemmeterritorium. Men hvorfor skulle statsborgere i Republikken Irland også være unntatt fra dette kommende kravet? Det er på grunn av en ordning mellom Storbritannia og Irland kalt Common Travel Area eller CTA.
CTA er en formell avtale mellom britiske og irske myndigheter som gir enklere tilgang og bevegelsesfrihet over de britiske øyer. Selv om Republikken Irland ikke er en del av Storbritannia, er den en veldig nær nabo og deler en grense med det britisk-styrte Nord-Irland.
CTA dateres tilbake til 1920-tallet da det ble etablert en grense mellom Nord-Irland, styrt av Storbritannia, og den nye irske fristaten. Dette skapte store problemer for innbyggere som flyttet fra en jurisdiksjon til en annen av personlige eller profesjonelle årsaker. Det påvirket også handelen mellom de to landene negativt. Kort oppsummert var grensen en barriere for både mennesker og handel med tanke på bortkastet tid og ulempe.
Det ble besluttet å forenkle sakene ved å gi spesielle innrømmelser angående bevegelse for irske, nordirske og britiske statsborgere ved å etablere et felles reiseområde. Under denne ordningen var det (og er fortsatt) mulig for innbyggere i en jurisdiksjon å benytte seg av mange fordeler som nektes andre.
Irske statsborgere trenger ikke engang pass for å komme inn og bevege seg rundt i Storbritannia (selv om det er tilrådelig og tryggere å bære et) og nyter nesten alle de samme rettighetene som en britisk statsborger. Disse inkluderer retten til å komme inn, reise gjennom og til og med ta arbeid eller oppholde seg i et av de fire britiske landene, og det motsatte gjelder for britiske statsborgere som ønsker å flytte til Irland. I dag, etter Brexit, nyter ikke lenger EU-borgere disse fordelene, og det kreves visum for ethvert langtidsopphold i Storbritannia.
Søker om en UK ETA
UK ETA vil erstatte elektroniske visumfritak (EVW), som for tiden brukes av mange ikke-statsborgere over hele verden. Det nye systemet er en forbedring av det gamle siden det ikke bare er høyere vekt på sikkerhet, men ETA er også billigere og kan brukes ved flere anledninger i løpet av gyldighetsperioden på to år.
Den britiske ETA-introduksjonen vil i utgangspunktet påvirke land i Midtøsten, men alle tiltenkte besøkende vil kreve en UK ETA i nær fremtid. Uansett nasjonalitet vil søknadsprosessen være lik for alle.
Foreløpig er det foreslått at søknadsprosessen skal gjennomføres i sin helhet online, så søkere må ha tilgang til en datamaskin med pålitelig internettforbindelse. Søkeren vil kreve:
- Et gyldig, gjeldende biometrisk pass
- Epostadresse
- Akseptabelt debet- eller kredittkort for betaling.
Søkeren må også oppgi detaljer om de planlagte datoene for ankomst og utreise, samt oppgi en reiserute for eventuelle planlagte turer mens han er i Storbritannia. Som med et Schengen-visum, tillater en britisk ETA bare innehaveren å forbli i Storbritannia i maksimalt 180 dager og gir ikke tillatelse til å jobbe eller oppholde seg i noen av de britiske landene.
UK ETA er ikke et papirdokument, men elektronisk godkjenning som er knyttet til et pass, som dukker opp når det skannes ved et avreise- eller ankomststed. UK ETA er gyldig i en periode på to år, og innehaveren kan reise inn og forlate Storbritannia så ofte som ønskelig i løpet av denne tiden. Men hvis passet utløper, utløper UK ETA med det og må søkes om (og betales for) igjen.