Endringene i Storbritannias regler for lovlig innvandring førte til en økning i antallet kokker som kom til landet, sammenlignet med IT-fagfolk.
Det viser en analyse som Financial Times har gjort av de offisielle dataene for visumordningen for faglærte arbeidere.
Innenriksdepartementet utstedte 67 703 visum til faglærte arbeidere i løpet av året som endte i mars 2024, en nedgang på to prosent fra året før.
Av disse fikk 6 203 kokker innvilget visum som faglærte arbeidere, en økning på 54 prosent fra året før.
Antallet programmerere og programvareutviklere som fikk britisk fagarbeidervisum, falt imidlertid fra 8 752 til bare 4 280.
I tillegg til de tekniske arbeiderne påvirket nedgangen også rekrutteringen av analytikere innen informasjonsteknologi.
I tillegg var antallet innvilgede visum til managementkonsulenter 42 prosent lavere i første kvartal 2024 enn året før.
Utstedte fagarbeidervisum i finans- og forsikringssektoren var også 35 prosent lavere enn i fjor.
Visum for faglærte arbeidere som er innvilget for profesjonell, vitenskapelig og teknisk virksomhet, falt også med 36 prosent.
Konsekvenser av endringer i visumreglene for faglærte arbeidere
Denne kontrasterende trenden indikerer at ansettelser har avtatt i Storbritannias teknologisektor og i mange kontorjobbbransjer.
Samtidig fortsetter mangelen på arbeidskraft å øke i lavtlønnede bransjer som restaurant- og hotellbransjen.
Dette skiftet skyldes hovedsakelig de britiske myndighetenes nylige endringer i visumordningen for faglærte arbeidere.
Den britiske regjeringen har hevet kravet til minstelønn for faglærte arbeidere fra 26 200 pund til 38 700 pund i året.
Den avskaffet også listen over mangelyrker (SOL) og erstattet den med listen over innvandrerlønninger (ISL).
Dette sikrer at arbeidsgivere ikke lenger kan betale arbeidsinnvandrere mindre enn britiske arbeidstakere i mangelyrker.
Innvandringseksperter advarte om at regelendringene vil gjøre det vanskeligere for middelkvalifiserte arbeidere i detaljhandelen, hotell- og restaurantbransjen og byggebransjen å få arbeidsvisum i Storbritannia.
Selv om antallet kokkevisum har økt kraftig, forventes det samlede innvandringsnivået å gå ned i de fleste jobbsektorer på grunn av de strengere retningslinjene.
Hastverk for å komme før lønnsøkningen
Kokker, som vanligvis tjener lavere lønn, vil kanskje ikke kunne oppfylle de nye visumkravene for faglærte arbeidere.
Ifølge data fra Office of National Statistics (ONS) var årslønnen til en kokk 22 877 pund i april 2023. Dette er under den nye lønnsgrensen for fagarbeidere.
De høyere lønnskravene førte til at mange restauranter og arbeidsgivere i storkjøkkenbransjen raskt begynte å sponse kokker og annet serveringspersonale.
Søknader som er sendt inn før de nye reglene trådte i kraft 4. april 2024, vil bli vurdert i henhold til de tidligere retningslinjene.
Kate Nicholls, administrerende direktør i UKHospitality, sier at kokker er blant de få faglærte jobbene som kvalifiserer for visum i en sektor med ubesatte stillinger.
Hun bemerket at ledigheten hadde sunket «dramatisk» siden de ubesatte stillingene nådde en topp på 15 prosent etter pandemien.
Den vedvarende mangelen på arbeidskraft har ført til en økning i antall utstedte visa for faglærte arbeidere til jobber i næringsmiddelindustrien og hotell- og restaurantbransjen.
I første kvartal 2024 var 17 prosent av visumene til faglærte arbeidere knyttet til overnatting og servering.
Dette er mer enn en fordobling sammenlignet med for to år siden.
Få ned Storbritannias nettomigrasjon
Som et ledd i arbeidet med å redusere nettomigrasjonen til Storbritannia har den britiske regjeringen gjennomført andre viktige politiske endringer.
Dette innebærer blant annet at enkelte studenter og alle helse- og omsorgsarbeidere forbys å ta med seg familiemedlemmer til Storbritannia.
Omsorgsfirmaer som planlegger å sponse arbeidsinnvandrere, må nå registrere seg hos Care Quality Commission (CQC).
Studentvisuminnehavere må også fullføre utdanningen sin før de kan bytte til arbeidsvisum.
Innenriksdepartementet kunngjorde også nylig strengere regler for rekrutteringsagenter og -selskaper for studentvisum.
Det planlegges også å innføre strengere krav til etterlevelse for søkere av studentvisum.
Den britiske regjeringens reformerte innvandringssystem fokuserer kun på de høyest kvalifiserte og best betalte jobbene, av økonomiske og politiske årsaker.
Det gjenstår å se om denne omkalfatringen vil hjelpe eller skade enkelte bransjer i Storbritannia.
Ifølge ONS-data har nettoinnvandringen falt med 10 prosent siden desember 2022, da nettoinnvandringen var på 764 000 personer.
ONS bemerket at det var for tidlig å si om nedgangen i nettoflyttingen var starten på en nedadgående trend.
Fagarbeidere, helse- og omsorgsarbeidere og studentvisum har imidlertid falt med 30 prosent i løpet av de første fem månedene av 2024 sammenlignet med 2023.
Storbritannia utstedte bare 85 200 visum på tvers av de tre reformerte visumrutene i løpet av de første fem månedene av 2024, sammenlignet med 121 000 i samme periode i fjor.
The Telegraph rapporterte i forrige måned at eksperter spådde at regjeringens innvandringspolitiske reformer kan redusere nettoinnvandringen til så lavt som 150 000 i året.