Storbritannias nye regelendringer for visumsøknader, som ble lansert i 2024, har resultert i en nedgang på 43 prosent i antall visumsøknader sammenlignet med året før.
Ifølge tall fra innenriksdepartementet søkte 547 000 personer om visum for å jobbe eller studere i Storbritannia mellom april og desember 2024.
Dette representerer en kraftig nedgang fra 942 000 i samme periode i 2023.
Dette betyr også at nesten 400 000 færre personer søkte innreise til Storbritannia i fjor.
Nedgangen sammenfaller med den nye innvandringspolitikken som ble innført av regjeringen i 2024.
Disse endringene, som blant annet innebærer strengere krav til arbeids- og studievisum, var ment å redusere den lovlige innvandringen med 300 000 personer årlig.
Kritikerne advarer imidlertid mot at politikken kan skade sektorer som er svært avhengige av internasjonale talenter og studenter.
Endringer i visumpolitikken som påvirker arbeidstakere og studenter
Den forrige administrasjonen kunngjorde først endringene i visumpolitikken i desember 2033.
Følgende endringer gjorde det vanskeligere for internasjonale arbeidstakere og studenter å komme til Storbritannia:
Begrensning av medbringelse av pårørende
I mars 2024 blir det forbudt for helse- og omsorgsarbeidere å ta med seg familiemedlemmer.
Dette har avskrekket helsepersonell med familie fra å komme til Storbritannia for å jobbe.
Omsorgsbedrifter som planlegger å sponse helsearbeidere, må nå også registrere seg under Care Quality Commission (CQC).
Strengere regler for internasjonale studenter
Fra og med januar 2024 kan internasjonale studenter ikke lenger ta med familiemedlemmer med mindre de er innskrevet i spesifikke forskerutdanningsprogrammer.
De kan heller ikke bytte til et arbeidsvisum før de er ferdige med utdanningen.
Strengere regler for britiske studentvisumsøknader omfatter også regulering av byråer og agenter som rekrutterer utenlandske studenter til Storbritannia.
Lønnsgrenser for høyere kvalifiserte arbeidstakere
I april 2024 ble lønnsterskelen for faglærte arbeidstakere økt til 38 700 pund, noe som gjør det vanskeligere for arbeidstakere med lavere inntekt å kvalifisere seg for visum.
Dette har påvirket hotell- og restaurantbransjen, pleie- og omsorgssektoren og detaljhandelen, som ofte er avhengig av arbeidstakere som tjener under den nye grensen.
Arbeidsgivere i disse bransjene uttrykker bekymring for om de klarer å tiltrekke seg den arbeidskraften de trenger.
Innenriksdepartementet innførte også den nye Immigration Salary List (ISL), som erstatter Shortage Occupation List (SOL).
Dette bidrar til å forhindre at arbeidsgivere ansetter utenlandsk arbeidskraft til en lavere pris enn den lokale arbeidskraften.
Økt inntektskrav for familievisum
Visumreformer inkluderte også en økning av minsteinntektskravet for familievisum fra £18 600 til £29 000.
Dette har gjort det vanskeligere for briter som tjener under landsgjennomsnittet å hente utenlandske ektefeller.
Økt helsetillegg for innvandring
I tillegg ble Immigration Health Surcharge (IHS) hevet i februar 2024, noe som gjør det dyrere å søke om visum til Storbritannia.
Helse- og omsorgssektoren står overfor utfordringer
Helse- og omsorgssektoren, som er avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å fylle kritiske stillinger, har blitt spesielt hardt rammet.
Søknader om visum for helse- og omsorgsarbeidere falt med alarmerende 79 prosent.
Dette tilsvarer 63 800 søknader i perioden april til desember 2024, sammenlignet med 299 800 i samme periode i 2024.
Den kraftige nedgangen har slått alarm i en bransje som allerede sliter med mangel på arbeidskraft.
Begrensningene på familieforsørgere og lønnsgrenser skaper betydelige utfordringer for rekrutteringen av sårt tiltrengt omsorgspersonell.
Omsorgsgrupper og -organisasjoner advarer om at de nye reglene kan forverre den allerede alvorlige bemanningskrisen i omsorgssektoren.
Nedgang i antallet britiske visumsøknader for internasjonale studenter
De nye retningslinjene har også påvirket antallet internasjonale studenter, som er en viktig inntektskilde for britiske universiteter.
Søknader om studentvisum falt med 16 prosent mellom juli og september 2024 sammenlignet med samme periode året før.
Britiske universiteter frykter nå at de nye reglene vil gjøre Storbritannia mindre attraktivt for internasjonale studenter.
De frykter at nedgangen skyldes en politikk som ikke tar hensyn til de langsiktige fordelene disse studentene gir økonomien vår.
Nedgangen i studenttallet kan føre til økonomisk ustabilitet for institusjoner som er avhengige av skolepenger fra internasjonale studenter.
Universitetene ber nå regjeringen om å revurdere sin politikk for å unngå ytterligere skade på sektoren.
Den økonomiske og teknologiske effekten av søknader om visum for faglærte arbeidere
Det har vært en mye mindre nedgang – bare tre prosent – blant hovedsøkere og forsørgere av faglærte arbeidere.
Fra april til desember 2024 var det 93 800 søkere til Skilled Worker-visum, sammenlignet med 96 600 søkere i samme periode i 2024.
Dette tallet er likevel litt høyere enn 92 300 fra den tilsvarende ni måneders perioden i 2022.
Fagarbeidere spiller en avgjørende rolle i en rekke bransjer, fra helsevesen til teknologi.
Med færre arbeidstakere som kommer til landet, er arbeidsgivere bekymret for at det kan bli mangel på kvalifisert arbeidskraft.
Teknologibransjen har for eksempel uttrykt bekymring for tiden og kostnadene forbundet med å rekruttere internasjonale medarbeidere.
Å tiltrekke seg de beste talentene er avgjørende for Storbritannias mål om å posisjonere seg som en global leder innen kunstig intelligens (AI) og andre avanserte industrier.
Den britiske regjeringen er fortsatt opptatt av å styre migrasjonen og sørge for at Storbritannia forblir konkurransedyktig i viktige bransjer.
Statsminister Sir Keir Starmer vil kunngjøre en handlingsplan for AI-muligheter for å fremskynde visumsøknader for AI-eksperter.
Etterlyser en balansert tilnærming
Kritikerne av innvandringspolitikken hevder at selv om det er et godt mål å begrense innvandringen, bør det ikke gå ut over viktige næringer.
Disse kraftige reduksjonene i antall visumsøknader kan føre til kompromisser som undergraver sektorer som helse og utdanning.
Helsevesen, utdanning og teknologi er blant sektorene som oppfordrer myndighetene til å innta en mer balansert tilnærming.
Arbeidsgivere og lærere etterlyser justeringer av lønnsgrensene og en oppmykning av familieavhengige begrensninger.
Interessenter advarer om at det kan skade Storbritannias økonomi og globale omdømme hvis man ikke tar tak i disse problemene.
Internasjonale studenter blir for eksempel ofte ambassadører for Storbritannia, noe som gir langsiktige fordeler utover skolepengene.
Selv om regjeringen har nådd målet om å redusere innvandringen, er ringvirkningene for viktige sektorer bekymringsfulle.
Storbritannia står overfor utfordringen med å håndtere bekymringene knyttet til befolkningsveksten og samtidig støtte viktige næringer og opprettholde den globale konkurranseevnen.