Innenriksdepartementet kunngjør nye endringer for personer med forhåndsbosatt status i EUSS

| mai 24, 2024
Innenriksdepartementet kunngjør nye endringer for personer med forhåndsbosatt status i EUSS

Storbritannias innenriksdepartement har kunngjort nye endringer i European Union Settlement Scheme (EUSS).

Endringene, som ble kunngjort 21. mai, vil sikre at «alle som har fått status som forhåndsbosatte i henhold til EUs bosettingsordning, kan fortsette å bevise sine rettigheter på en enkel måte», heter det i pressemeldingen.

De legger til at de også vil gi «større klarhet for dem som er pålagt å sjekke innvandringsstatus, for eksempel arbeidsgivere og utleiere».

Endringene bidrar til å implementere dommen fra Høyesterett fra desember 2022, som ble avsagt i forbindelse med den rettslige overprøvingen som Independent Monitoring Authority (IMA) hadde anlagt for Citizens’ Rights Agreements.

Høyesterett slo fast at personer med status som forhåndsbosatte ikke mister retten til å bo i Storbritannia i henhold til utmeldingsavtalen hvis de ikke søker om EUSS på nytt.

Når vilkårene er oppfylt, skal de som har fått status som forhåndsbosatte i henhold til EUSS, automatisk få permanent oppholdstillatelse i henhold til utmeldingsavtalen.

«Vi mener at vårt juridiske rammeverk er i samsvar med dommen», skrev Tom Pursglove MP, statsråd for lovlig migrasjon og grensen, i et brev til Lord Ricketts, leder av Europautvalget.

«Vi har imidlertid fortsatt å samarbeide tett med IMA om implementeringen for å sikre at de endringene vi har gjort, fungerer i praksis», legger han til.

Hva er EUs oppgjørsordning?

EUs bosettingsordning gjør det mulig for borgere fra EU-land, samt Island, Liechtenstein, Norge og Sveits, og deres kvalifiserte familiemedlemmer, å fortsette å bo i Storbritannia etter brexit.

Den opprettholder utmeldingsavtalen, som bekrefter at ikke-EU-borgere som bor i Storbritannia, har de samme rettighetene som britiske statsborgere, samt britiske statsborgere og deres kvalifiserte familiemedlemmer i alle EU-land de har flyttet til eller bor i.

Den gjelder for EU-borgere i Storbritannia og britiske borgere i EU fra og med 31. desember 2020, som er slutten på overgangsperioden for brexit.

I henhold til EU Settlement Scheme har kvalifiserte ikke-EU-borgere rett til livslang oppholdstillatelse og kan studere, jobbe og reise fritt mellom Storbritannia og EU.

De som har status som bosatte eller forhåndsbosatte i henhold til EUSS, er unntatt fra Storbritannias nye elektroniske reisetillatelse (ETA).

ETA-fritaket kan dokumenteres via deres digitale immigrasjonsjournal (eVisa), som skal være knyttet til passet deres.

Nye endringer i EUs oppgjørsordning

Innenriksdepartementet har gjort ytterligere endringer for å styrke sin støtte til implementeringen av dommen fra High Court i 2022.

Den kunngjorde tre nye endringer i EUs oppgjørsordning:

1. Gjør utløpsdatoer usynlige for kontrollører

For det første vil den fjerne utløpsdatoen for den forhåndsavregnede statusen fra de digitale profilene som vises til tredjeparter.

Det betyr at arbeidsgivere og utleiere ikke vil se når en persons status som forhåndsbosatt opphører når de sjekker vedkommendes rett til å jobbe eller leie på nettet.

Utløpsdatoen vil også være usynlig for tredjeparter når de skal se eller bevise ens innvandringsstatus.

2. Ingen flere gjentatte kontroller av retten til å jobbe eller leie

For det andre vil ikke lenger Home Office kreve at tredjeparter gjennomfører gjentatte kontroller av personer som har status som forhåndsbosatte.

Det betyr at kontrollørene ikke trenger å gjennomføre flere kontroller av retten til å jobbe eller leie hvis personen forblir i samme jobb eller leiekontrakt.

I brevet erkjente Pursglove risikoen ved at «en utløpsdato fortsatt er synlig» og «kravet om å sjekke status på nytt».

Han erkjente at disse kan ha en negativ innvirkning på personer som allerede har status som bosatte.

3. Forlengelse av statusen som forhåndsbosatt til 5 år

For det tredje vil innenriksdepartementet forlenge varigheten av statusforlengelser til fem år.

«Dette vil gi innehavere av status som er avgjort på forhånd en ytterligere forsikring om deres fortsatte rettigheter», skrev Pursglove.

Den legger til tre nye år med forlengelse for personer som har status som bosatte før de søker om eller får status som bosatte.

Innenriksdepartementet har gitt to års automatisk forlengelse av oppholdstillatelsen til personer med status som forhåndsbosatte siden september 2023.

Implementering av nye endringer i EUs oppgjørsordning

Ifølge the3million er endringene «potensielt gode nyheter», men må mottas «med en klype salt».

The3Million er en ideell organisasjon som kjemper for rettighetene til ikke-britiske statsborgere som bor i Storbritannia.

«Samtidig som disse tiltakene kommer på plass, har innenriksdepartementet sagt at de vil begynne å se på muligheten for å innskrenke statusen som forhåndsbosatt», skrev organisasjonen på sin X-konto.

Den ideelle organisasjonen advarte om at hvis ikke-britiske statsborgere ikke kan bevise at de har bodd i Storbritannia i fem år «innen fristen som er satt av innenriksdepartementet, vil de bli stående papirløse».

The3Million spurte også om de som har status som forhåndsbosatte, fortsatt kan bruke aksjekoder for å bevise statusen sin, eller om de må bruke tjenester for å sjekke arbeidsgivere/utleiere.

I tillegg reiste det spørsmål om implementeringen av de nye endringene.

I brevet fra Pursglove står det at endringene og tilhørende veiledning vil bli oppdatert «i løpet av de neste ukene».

Innenriksdepartementet vurderer også om det er behov for endringer i relatert lovgivning for å tydeliggjøre disse endringene.

Senere i år planlegger de å automatisk oppgradere personer med status som forhåndsbosatte til status som bosatte etter fem år.