Det danske agenturet for internasjonal rekruttering og integrering (SIRI) minnet borgere fra Storbritannia (Storbritannia) og deres familier om fristen for oppholdssøknader.
SIRI er instansen som behandler saker som gir opphold og arbeidstillatelse for utenlandske statsborgere. Den utsteder også oppholdsdokumenter til statsborgere fra EU (EU) og Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS).
«Britiske statsborgere og deres familiemedlemmer som ikke allerede har et oppholdsdokument i Danmark i henhold til uttaksavtalen, må sende inn en søknad», het det i uttalelsen på SIRIs nettsider.
Den utvidede fristen til 31. desember 2023 er for personer som ikke tidligere har søkt og de som har fått avslag på søknaden.
De som har søkt om opphold i Danmark i henhold til utmeldelsesavtalen og mottatt oppholdskortet trenger ikke å søke på nytt.
Byrået vil ikke sende individuelle informasjonsbrev bortsett fra den frigitte uttalelsen.
Hva er uttaksavtalen?
Utmeldingsavtalen beskytter EU-borgere som er lovlig bosatt i Storbritannia og britiske statsborgere som bor lovlig i noen av de 27 EU-medlemsstatene ved slutten av overgangsperioden 31. desember 2020.
Det gjelder også for EU-borgere som flyttet til Storbritannia eller britiske statsborgere som flyttet til et EU-medlemsland i overgangsperioden.
Avtalen sikrer at disse innbyggerne og deres familier beholder i hovedsak de samme rettighetene de hadde før Storbritannia forlot EU.
Det garanterer at de kan fortsette å bo, studere, jobbe og reise fritt mellom Storbritannia og EU.
I Danmark må britiske statsborgere og deres familier omfattet av uttaksavtalen søke om ny oppholdsstatus og oppholdstillatelse.
Kvalifiserte personer som unnlater å søke før fristen kan føre til at de mister rettigheter i henhold til avtalen.
Forlengelse av oppholdssøknadene
Britiske statsborgere og deres familier som kvalifiserer for uttaksavtalen hadde opprinnelig frist til slutten av 2021 på å sende inn en søknad om opphold i Danmark.
I mai 2023 forlenget den danske regjeringen fristen for oppholdssøknader etter at mange britiske statsborgere bosatt i Danmark bommet på 2021-fristen.
Mange av dem mottok ikke individuelle meldinger om behov for å søke om forlenget opphold i landet.
Den utvidede fristen gjør det mulig for førstegangssøkere som bommet på den opprinnelige fristen å søke om opphold i Danmark.
Det gir også enkeltpersoner som har fått avslag på grunn av sene innleveringer en sjanse til å gjenåpne sakene sine.
De som ikke har klaget på avslaget til Utlendingsnemnda, kan også be om gjenåpning.
britiske statsborgere i EU-land
Siden Storbritannia bestemte seg for å gå ut av EU, nå kjent som Brexit, med virkning mot slutten av 2020, har EU vurdert britiske statsborgere som tredjelandsborgere.
Tredjelandsborgere er utlendinger som bruker pass utstedt av land utenfor EU. De kan ikke leve og jobbe under EUs bevegelsesfrihet.
Som tredjelandsborgere er britiske statsborgere underlagt tredjelandsregler. Det betyr strengere krav til både midlertidig og permanent opphold og innhenting av arbeidstillatelse.
I 2025 vil britiske statsborgere også kreve en ETIAS, eller europeisk reiseinformasjon og autorisasjon , for korte besøk til EU-land.
danske statsborgere i Storbritannia
Danske statsborgere og deres familier som ønsker å fortsette å bo i Storbritannia etter Brexit kan søke EUs forliksordning (EUSS).
EUSS er en britisk hjemmekontorordning som implementerer borgerrettighetsbestemmelsene i uttaksavtalen.
Det gir kvalifiserte søkere fra EU, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits en immigrasjonsstatus i Storbritannia. Dette gjør at de kan forbli i landet etter Brexit.
Uten et EUSS-oppgjør kan ikke danske og andre EU-borgere bo, jobbe eller få tilgang til fordeler og tjenester i Storbritannia. De er også underlagt immigrasjonslover.
For korte besøk vil EU-borgere kreve en elektronisk reiseautorisasjon (ETA) når de reiser til Storbritannia. Det betyr også å søke om britisk visum for lengre opphold, arbeid eller studier.
Legg igjen en kommentar