Britiske andrehuseiere i Frankrike oppfordres til å støtte et lovforslag som lar dem bo i sine franske boliger i lengre perioder.
Frankrike anser enkeltpersoner som andrehuseiere hvis deres primære bolig er utenfor landet, men eier eiendom i Frankrike.
Den 14. november 2023 godkjente det franske senatet en endring som tillater britiske statsborgere som eier eiendommer i Frankrike å bo i landet i mer enn 90 dager innen en 180-dagers periode.
Britiske eiendomseiere i Frankrike oppfordres til å skrive til det franske parlamentsmedlemmet der hjemmet deres ligger og uttrykke sin støtte, melder Connexion France .
Senatet la til «automatisk visumrett for lengre opphold» som en artikkel i Frankrikes immigrasjonslov. Den nasjonale konstituerende forsamlingen skal debattere det 11. desember 2023.
Hvis de blir undertegnet i loven, vil britiske andrehuseiere kunne bo i sine franske hjem i mer enn tre måneder uten å måtte søke om det formelt.
Dette betyr at britiske eiendomseiere i Frankrike ikke trenger å gå gjennom noen søknadsprosess eller kreve klistremerker på passene.
De kunne ganske enkelt vise franske grensemyndigheter dokumenter som beviser britisk statsborgerskap og boligeierskap i Frankrike.
Virkningen på forholdet mellom Storbritannia og Frankrike
Den franske senatoren Martine Berthet presenterte lovforslaget for å erkjenne vanskelighetene mange britiske andrehuseiere står overfor og dens innvirkning på Frankrikes økonomi.
Lovforslaget siterte vanskeligheter, som nettstedsfeil og begrenset tilgjengelighet for visumavtaler, som faktorer som påvirker britiske andrehuseiere.
I følge Frankrikes nasjonale institutt for statistikk og økonomiske studier, eller Insee, er det 86 000 franske eiendommer som eies av britiske statsborgere.
En Connexion- undersøkelse fant også at de fleste av de 1300 andrehuseierne i Frankrike bruker rundt €3000 per måned i Frankrike. Mange ga uttrykk for at de gjerne ville besøke sine franske hjem oftere.
– Vedtakelsen av endringsforslaget viser betydningen som Senatet tillegger det fransk-britiske forholdet, sa senator Berthet.
Hun håper de andre parlamentsmedlemmene vil gå med på å beholde endringsforslaget i utlendingsproposisjonen.
Innvandringslover etter Brexit
Mange britiske statsborgere kjøpte eiendommer i Frankrike før Storbritannia bestemte seg for å forlate EU (EU).
Før januar 2020 kunne de fortsatt besøke sine franske hjem i opptil et halvt år eller seks måneder uten visumformaliteter.
Etter Storbritannias uttreden av EU kan britiske statsborgere ikke lenger oppholde seg i noe land i Schengen-området i mer enn 90 dager i en 180-dagers periode.
Den nåværende begrensningen betyr også at britiske statsborgere ikke kan besøke andre EU-land hvis de allerede har bodd i 90 dager i sitt eget hjem i Frankrike.
De som ønsker å tilbringe flere dager i Frankrike eller et annet land i Schengen-området må nå søke om visum eller oppholdstillatelse.
Disse formalitetene innebærer langvarige og mer kompliserte prosedyrer, som også kan innebære å søke om visum for hvert lengre oppholdsbesøk.
På den annen side forble den britiske immigrasjonsloven den samme. Den lar alle besøkende fra EU-land besøke England, Wales, Skottland og Nord-Irland i opptil seks måneder.
Mulige komplikasjoner ved å lette 90-dagersregelen
Frankrike har myndighet til å fastsette egne regler for visum og oppholdstillatelser for sitt territorium.
Men hvis endringen blir lov, kan den skape presedens blant andre EU-land.
90-dagersregelen er en EU-politikk. Som sådan må alle 28 EU-medlemmene stemme om å endre regelen for at den skal bli offisielt vedtatt.
Forslaget har allerede skapt oppsikt. Det er rapporter om at den spanske regjeringen ønsker å gi britiske feriegjester det samme unntaket.
Det er også kommende obligatoriske reisetillatelser og tillatelser mellom Storbritannia og EU.
I 2024 forventer Storbritannia at alle visumfrie reisende, som franskmenn og borgere fra andre EU-land, skal få en elektronisk reiseautorisasjon (ETA) for korte opphold på opptil seks måneder.
Innen midten av 2025 vil EU kreve at borgere som er fritatt for visum, som britene, skal ha et europeisk reiseinformasjons- og autorisasjonssystem (ETIAS) for korte besøk til Schengen-området. 90-dagersregelen forblir uendret.
UK ETA er gyldig for flere korte opphold innen to år. I mellomtiden vil ETIAS være god for mange korte besøk innen tre år.
Disse systemene tar sikte på å forbedre sikkerhetstiltakene og gjøre det enklere for visumfritatte reisende å besøke Storbritannia, Frankrike og andre EU-land.
Legg igjen en kommentar