Både det konservative partiet og Arbeiderpartiet i Storbritannia lover å sette et årlig tak på antall arbeidsvisum for å redusere nettoinnvandringen

| juni 6, 2024
Både det konservative partiet og Arbeiderpartiet i Storbritannia lover å sette et årlig tak på antall arbeidsvisum for å redusere nettoinnvandringen

For å løse bekymringene knyttet til innvandringsnivået lovet de politiske partiene i Storbritannia å sette et årlig tak på antall arbeidsvisum.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak fra Det konservative partiet har lovet å sette et årlig tak på arbeids- og familievisum hvis han blir gjenvalgt i juli, melder Reuters.

Midlertidige arbeidsruter, som for eksempel sesongarbeidere i landbruket, vil ikke omfattes av taket.

«Ved å sette et tak på antall migranter hvert år vil vi sikre at offentlige tjenester beskyttes og at boligmarkedet ikke blir overbelastet,» sa han under debatten 3. juni.

Sunak la til at det også ville bidra til å sikre at Storbritannia «bringer med seg den kompetansen som våre bedrifter og NHS (National Health Service) trenger».

Arbeiderpartiets Sir Kier Starmer, som stiller mot Sunak, lovet å redusere antallet arbeidsrelaterte visum.

Han tar sikte på å ramme arbeidsgivere som utnytter landets migrasjonssystem.

Ifølge Financial Times planlegger Starmer å forby dem som underbetaler arbeidere og bryter utenlandske ansettelsesregler.

Arbeiderpartiets leder lovet også å knytte innvandringslovene sammen med kompetansepolitikken.

Dette vil sikre at den store etterspørselen etter arbeidsvisum i bestemte sektorer vil føre til at flere britiske arbeidstakere får opplæring.

Både de konservative og Arbeiderpartiet har ikke spesifisert hvor mange årlige arbeidsvisum de vil tillate dersom de blir valgt.

Regjeringen vil sannsynligvis be den rådgivende migrasjonskomiteen (MAC) om å anbefale det årlige taket for arbeidsvisum.

Det britiske parlamentet må deretter godkjenne den før den kan håndheves.

Redusere Storbritannias nettomigrasjon

Nettomigrasjon er forskjellen mellom antallet personer som innvandrer til Storbritannia, og antallet som utvandrer fra landet.

Landets årlige nettoflytting nådde et rekordhøyt nivå på 764 000 i desember 2022.

Statistikken viser også en kraftig økning i utstedte helse- og omsorgsvisum og visum til forsørgere.

De siste dataene fra Office of National Statistics (ONS) viser at Storbritannias nettomigrasjon falt med 10 prosent til 685 000 i 2023.

Dataene gjenspeiler imidlertid ennå ikke fullt ut effekten av de store endringene i migrasjonspolitikken som ble gjennomført i løpet av de første fire månedene av 2024.

Disse endringene i politikken for lovlig migrasjon omfatter følgende:

  • Innehavere av studentvisum kan ikke bytte til arbeidsvisum før de er ferdige med utdanningen.
  • Omsorgsfirmaer som planlegger å sponse utenlandske arbeidstakere, må registrere seg hos Care Quality Commission (CQC) for å forhindre utnyttelse og misbruk i sektoren.
  • Fagarbeidere må oppfylle den forhøyede generelle lønnsterskelen på £38 700.
  • Shortage Occupation List (SOL) ble erstattet med Immigration Salary List (ISL). Dette sikrer at arbeidsgivere ikke kan betale arbeidsinnvandrere mindre enn britiske arbeidstakere i mangelyrker.
  • Familiesøkere må også oppfylle et høyere krav til minimumsinntekt på 29 000 pund. MIR vil øke til 38 700 GBP i begynnelsen av 2025.
  • Den britiske regjeringen har også økt den årlige immigrasjonsavgiften (IHS) til 1 035 pund for voksne. IHS for barn under 18 år, studenter og deltakere i Youth Mobility Scheme er nå 776 GBP.

I løpet av de første fire månedene av 2024 har Storbritannia opplevd en kraftig nedgang i antall søknader om studentvisum og visum for helse- og omsorgsarbeidere.

Samlet sett gikk søknadene på viktige ruter ned med 24 prosent. Blant de viktigste rutene er faglært arbeidskraft, helse- og omsorgsarbeidere og studentvisum.

Den konservative regjeringen foreslo også strengere regler for studentvisum og en aksjon mot ulovlige studentformidlere.

Den britiske regjeringen insisterer på at den nye politikken for lovlig innvandring bidrar til å redusere landets nettoinnvandring med 300 000 personer.

Rwanda-loven og økningen i antall asylsøkere

Både Sunak og Starmer er enige om å stoppe det økende antallet illegale migranter som ankommer i småbåter via Den engelske kanal.

Sunaks lov om sikkerhet i Rwanda har som mål å stoppe ulovlige migranter fra å komme ulovlig til Storbritannia via småbåter.

Den ble innført i 2022, og etter mange juridiske hindringer ble den vedtatt av det britiske parlamentet i april 2024.

Loven innebærer at ulovlige migranter vil bli omplassert til det østafrikanske landet fra og med juni.

Asylsøknadene til dem som har kommet ulovlig med småbåter, vil bli behandlet i Rwanda.

De vil bli og starte et nytt liv der hvis de får innvilget asylsøknaden sin.

På den annen side var Starmer fast bestemt på at Rwandas politikk ikke skulle opprettholdes.

Han viste til at det høye antallet asylsøkere etter at Rwanda-loven ble vedtatt, har gjort planen dyr.

Innvandring er et verdensomspennende problem

Mens de politiske partiene i Storbritannia veier fordeler og ulemper ved å begrense antallet arbeidsvisum, fortsetter debatten om innvandringspolitikken.

Selv om et tak på årlige arbeidsvisum kan være en mulig løsning på problemet med høy nettomigrasjon, er det fortsatt usikkert hvordan det vil påvirke økonomien og samfunnet på lang sikt.

Helse- og omsorgssektoren, IT-sektoren, bygg- og anleggsbransjen og ingeniørbransjen har nytt godt av å ansette utenlandsk arbeidskraft.

Et årlig tak på antall arbeidsvisum kan skade økonomien og skremme bort utenlandske investeringer.

Balansen mellom migrasjonsstyring og økonomisk velstand er avgjørende for utformingen av Storbritannias fremtidige innvandringspolitikk.

Storbritannia er ikke alene om å slite med innvandringsutfordringer.

Lignende tiltak har blitt iverksatt i andre land med varierende grad av suksess.