Rapport avslører britisk visumsvindel rettet mot internasjonale studenter og helsearbeidere

| oktober 10, 2024
Rapport avslører britisk visumsvindel rettet mot internasjonale studenter og helsearbeidere
Bildet er gjengitt med tillatelse fra freepik

Et nettverk av visumsvindlere har stjålet titusenvis av pund fra personer som håper å kunne studere og jobbe i Storbritannia.

Ifølge en BBC-rapport utgir de kriminelle nettverksagentene seg for å være legitime rekrutterere av internasjonale studenter og helsearbeidere.

De bruker ofte overbevisende nettsteder og stillingsannonser, og noen ganger arrangerer de til og med falske jobbintervjuer for å fremstå som legitime.

Disse ulovlige visumnettverkene har særlig rettet seg mot internasjonale studenter fra Kina og India som ønsker å jobbe i etterspurte sektorer som helsevesenet.

Ofrene har blitt lovet jobb, visum og fadderbevis, noe som skulle ha vært gratis.

De har betalt store summer og brukt opp sparepengene sine, bare for å innse at de har blitt lurt.

De ender imidlertid opp med falske dokumenter og store økonomiske tap, og drømmen om en fremtid i Storbritannia ligger i ruiner.

I ett enkelt rekrutteringsnettverk betalte rundt 140 håpefulle personer minst 10 000 og opptil 20 000 pund hver, noe som ga visumsvindelen en fortjeneste på nesten 1,2 millioner pund.

Visumsvindlerne utnytter folks uvitenhet om Storbritannias immigrasjonssystem, og etterlater mange i gjeld og uten rettslig klageadgang.

Britiske myndigheter har gått ut med advarsler og oppfordret internasjonale studenter til å verifisere visum eller jobbtilbud før de betaler.

Innstramming av reglene for studentvisum for å bekjempe visumsvindel

Den britiske regjeringen har iverksatt tiltak for å bekjempe denne typen svindel ved å stramme inn innvandringsreglene og øke kontrollen av visumsøknader.

Fra og med januar 2024 er det bare utvalgte internasjonale studenter som kan ta med seg familie for å begrense misbruk av visumsystemet i Storbritannia.

Studenter som ønsker å bytte til et arbeidsvisum, kan bare gjøre det etter at de har fullført kurset, og de må oppfylle strenge kriterier for å få arbeidsvisum.

Storbritannia har også innført strengere retningslinjer for universiteter som bruker rekrutteringsagenter.

Dette omfatter et obligatorisk registreringssystem for internasjonale rekrutteringsagenter og underagenter.

Rekrutteringsbyråer kan miste lisensen hvis de utenlandske studentene de rekrutterer, ikke klarer å få visum til Storbritannia eller ikke melder seg på eller fullfører utdanningen sin.

Universitetene må også offentliggjøre utgifter til rekrutteringsagenter og antall internasjonale studenter som er registrert gjennom dem.

Disse strengere reglene for studentvisum er i tråd med anbefalingene fra Migration Advisory Committee (MAC) etter en gjennomgang av Storbritannias Graduate-visum.

Storbritannia innfører også strengere standarder for institusjoner som rekrutterer utenlandske studenter.

Internasjonale studenter må bevise at de er i stand til å forsørge seg selv ved å oppfylle et forhøyet økonomisk underholdskrav.

Innen januar 2025 vil det nye inntektskravet for studenter som bor i London, være 1 483 pund per måned.

Det nye inntektskravet for studenter utenfor London vil være 1 136 pund per måned.

Disse strengere visum- og rekrutteringsreglene sikrer at folk kommer til Storbritannia for å få kvalitetsutdanning, og ikke som en bakdør til å jobbe i landet.

Endringer i visumreglene for helse- og omsorgsarbeidere

Rapport avslører britisk visumsvindel rettet mot internasjonale studenter og helsearbeidere
Bilde med tillatelse fra jcomp på Freepik

På grunn av Storbritannias store etterspørsel etter helse- og omsorgspersonell har helsesektoren vært et viktig mål for ulovlig visumsvindel.

Mange håpefulle fra utlandet har blitt lovet rask og enkel tilgang til jobber på sykehus eller pleiehjem, for så å bli utnyttet og misbrukt.

Den britiske regjeringen har hevet den generelle lønnsgrensen for faglærte arbeidere og innført en ny lønnsliste for innvandring.

Disse nye reglene påvirker helse- og omsorgsarbeidere som tidligere kunne ha kvalifisert for visum med et lavere inntektskrav.

Helse- og omsorgsarbeidere kan ikke lenger ta med seg familiene sine til Storbritannia.

Omsorgsinstruktører må også være registrert hos Care Quality Commission før de kan ansette internasjonale arbeidstakere.

Et annet viktig tiltak for å bekjempe visumsvindel er strengere regler for selskaper som tilbyr visumsponsing.

Dette innebærer blant annet strengere kontroller for å sikre at selskaper som tilbyr arbeid, er legitime.

Innenriksdepartementet har også økt antallet inspeksjoner og innført strengere straffer for bedrifter som bryter visumreglene.

Disse nye reglene og tiltakene bidrar til å håndheve reglene for arbeidsvisum og beskytte arbeiderne mot utnyttelse.

Ulempen med strengere innvandrings- og visumregler

Disse tiltakene har gjort det vanskeligere for svindlere, men de har også skapt utfordringer for legitime søkere.

Søknadsprosessen er nå mer tidkrevende, med flere kontroller og høyere krav til dokumentasjon.

Til tross for disse hindringene er det fortsatt svært ettertraktet blant internasjonale studenter og arbeidstakere å studere og jobbe i helsevesenet i Storbritannia.

Svindlere som svindler til seg ulovlige visum er godt klar over dette, og derfor fortsetter de å utnytte mange som håper å komme til Storbritannia for å studere eller jobbe.

Kritikerne av disse nye og strengere retningslinjene frykter at de vil gjøre internasjonale studenter og arbeidstakere mer utsatt for visumsvindel.

De mer kompliserte reglene og prosessene kan føre til at enkeltpersoner søker hjelp fra uautoriserte agenter for å unngå byråkratiet.

Beskyttelse mot britisk visumsvindel

Rapport avslører britisk visumsvindel rettet mot internasjonale studenter og helsearbeidere
Bilde gjengitt med tillatelse fra Freepik

Internasjonale studenter og helsepersonell kan beskytte seg mot å bli offer for disse svindelforsøkene.

Immigrasjonseksperter oppfordrer studenter til alltid å verifisere jobbtilbud og visumsponsorer gjennom offisielle kanaler som UK Visas and Immigration (UKVI).

Nedenfor følger noen tips:

De må forsikre seg om at jobbtilbudet kommer fra et legitimt selskap ved å sjekke med UKVI eller selskapets offisielle nettside.

Vær på vakt mot store forskuddsbetalinger uten skikkelig dokumentasjon. Legitime visumsponsorer eller rekrutterere bør ikke be om dette.

Du må kun forholde deg til rekrutteringsbyråer som er registrert hos britiske myndigheter eller anerkjent av universitetene.

Studenter som er bekymret for et tilbud, bør søke hjelp hos universitetets immigrasjons-, visum- og karriereveiledningstjeneste.

De som mistenker at de har blitt utsatt for svindel, må melde fra til britiske myndigheter umiddelbart.

Dette vil bidra til å forhindre at andre blir offer for de samme svindelforsøkene.

Økningen i antall visumsvindler gjenspeiler internasjonale studenters og arbeidstakeres utfordringer med å sikre seg legitime studiemuligheter og arbeid i Storbritannia.

Med strengere innvandringsregler og mer sofistikerte svindlere må folk holde seg informert og være på vakt for å beskytte seg mot svindel.