Britiske passholdere må oppfylle 2 vilkår for å reise til EU

| desember 29, 2023
Britiske passholdere må oppfylle 2 vilkår for å reise til EU

Britiske passholdere står for øyeblikket overfor problemer med boarding på grunn av forvirringen rundt Brexit-reglene.

Det har vært tilfeller i 2023, som rapportert av The Independent , der briter feilaktig har blitt nektet ombordstigning på grunn av uoverensstemmelser i regelverket.

Dette har ført til nød og økonomiske tap for mange.

Nesten tre år etter Brexit er mange reisende i Storbritannia, inkludert transportører, fortsatt uvitende om de oppdaterte gyldighetsreglene for pass.

Villedende og feilaktige råd

Opprinnelig ga UK Foreign and Commonwealth Office og Home Office unøyaktig informasjon, og sa at britiske pass utløper etter ni år og ni måneder.

Feilinformasjonen ble kort utvidet til å antyde at barnas britiske pass ikke lenger var gyldige etter fire år og ni måneder.

I november 2021 gjentok EU de nye post-Brexit-reglene for flyselskaper og andre bekymrede tjenestemenn.

Men først i mai 2022 erkjente britiske tjenestemenn og ministre feilen. De har siden korrigert regjeringens offisielle råd .

Til tross for denne korreksjonen, avviste bakkepersonell på britiske flyplasser passasjerer unødvendig, noe som førte til nød og potensielle erstatningskrav.

I henhold til EU-forskrifter kan berørte passasjerer kreve £220 og refusjon for flybilletten. Dette kan gjøres gjennom flyselskapets nettportal.

Noen flyselskaper kan nekte, med henvisning til tidligere unøyaktige råd fra den britiske regjeringen. Denne unnskyldningen er imidlertid svak, ettersom flyselskapene ble informert om de riktige EU-reglene i 2021.

På den annen side kompenserer ikke flyselskapene for ekstra utgifter, som transport til flyplassen eller forhåndsbestilte hoteller. Passasjerer kan trenge rettslige skritt for å få slike krav.

Storbritannias pass gyldighet for EU-reiser

De fleste, om ikke alle, pass har en utløpsdato, men ikke alle pass er gyldige for reise til utløpet. Dette er ikke alltid tilfelle.

Før Storbritannia forlot EU, kunne britiske statsborgere reise til Schengen-området frem til passets utløpsdato.

Etter Brexit regnes imidlertid britiske statsborgere nå som tredjelandsborgere. Dette betyr at de må ha pass for å reise til EU.

Det betyr også at for at deres britiske pass skal være gyldig for reiser til EU, må det oppfylle to betingelser:

  1. Passene må ikke være over ti år gamle på utreisedagen.
  2. På hjemreisen må passet ha minst tre måneder før utløp.

Britiske statsborgere har lov til å reise inn i Schengen-området med bare tre måneder igjen av passets gyldighet. Den britiske regjeringen anbefaler imidlertid at passene deres har minst seks måneder før utløp.

Dette er avgjørende for et 90-dagers visumfritt besøk, eller den maksimale oppholdslengden visumfrie dager en britisk statsborger kan besøke Schengen-området og de fleste EU-nasjoner, inkludert Sveits, Norge og Island, i en 180-dagers periode .

Å ha seks måneder igjen før passet utløper tillater britiske statsborgere å reise til Europa på den maksimalt tillatte tiden (90 dager) og fortsatt gå ut med et gyldig pass.

Britisk pass gyldighet for reiser utenfor EU

Når du reiser andre steder fra EU, kan passkravene være strengere.

Enkelte land, spesielt i Asia og Afrika, krever at britiske statsborgere har pass med en gyldighet på seks måneder etter avreisedatoen. Dette gjelder spesielt land som Kina, Singapore og Egypt.

Motsatt har noen nasjoner mildere reguleringer. På steder som Japan, Mexico og Australia, for eksempel, trenger passet ditt bare være gyldig så lenge oppholdet varer.

Britiske reisende kan sjekke de spesifikke innreisekravene og passets gyldighet på nettstedet til det britiske utenrikskontoret for å unngå forsinkelser eller avslag.

Pass og biometrisk teknologi

Mange reiseansvarlige tror tradisjonelle papirdokumenter, som visum og pass, vil være en saga blott.

Mange land tyr til automatiserte digitale systemer og biometrisk teknologi, som fingeravtrykk og ansiktsskanning, for identifikasjon og bekreftelse av tillatelser.

Tysklands Frankfurt lufthavn, UAEs Dubai Airport og Singapores Changi Airport bruker allerede eller er satt til å bruke biometri for automatisert autentisering og kontaktløs reise.

Selv om det henger litt etter, bruker Storbritannia allerede elektroniske passporter (eGates) ved noen inngangspunkter. Den overfører også visum- og immigrasjonsstatusen til en elektronisk post eller eVisa .

Samtidig har Storbritannia begynt å strømlinjeforme immigrasjonsprosessen for forhåndsverifiserte lavrisikoreisende med UK Electronic Travel Authorization (ETA).