Storbritannia letter reisereglene for franske skoleturer

| desember 8, 2023
Storbritannia letter reisereglene for franske skoleturer

Den britiske regjeringen annonserte nye tiltak for å forenkle reisene for franske skoleturer.

Endringene kommer etter at antallet utdanningsreiser gikk drastisk ned etter at Storbritannia (Storbritannia) gikk ut av EU (EU) eller Brexit.

Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Rishi Sunak ble enige om en bilateral avtale i mars 2023.

Storbritannias innenriksminister James Cleverly presenterte endringene i immigrasjonsreglene i Underhuset 7. desember 2023.

«Vi gjør endringer for å la barn på 18 år og under, som studerer ved en skole i Frankrike, besøke Storbritannia på en organisert utdanningsreise uten vanlig pass eller visumkrav,» sa Cleverly under sin tale i Underhuset.

Nye reiseregler for franske skoleturer

Barn som er EU-, EØS- eller sveitsiske statsborgere vil kunne bruke sine nasjonale identitetskort for skoleturer til Storbritannia.

Barn utenfor EU vil fortsatt være pålagt å reise på passene, men trenger ikke lenger besøksvisum.

De reviderte reisereglene trer i kraft 28. desember 2023. Det gjelder bare hvis alle følgende betingelser er oppfylt:

  • Studentene er 18 år eller yngre
  • Studenter er registrert på en skole eller utdanningsinstitusjon i Frankrike som er autorisert av det franske utdanningsdepartementet.
  • Studenter reiser til Storbritannia som en del av en gruppe på fem, som skolen eller institusjonen deres organiserte.

Komplekse post-Brexit-regler for skoleturer

Før Brexit ble det arrangert rundt 10 000 skoleturer fra Frankrike til Storbritannia årlig. Dette bidro med 100 millioner pund til økonomien gjennom reiseselskaper.

Etter Brexit førte imidlertid nye reiseregler til en betydelig nedgang i skolereiser. Lærere rapporterte at de hadde problemer med å arrangere turer for elevene.

Reiseregler etter Brexit krevde at barn som er EU-borgere skulle bruke pass i stedet for ID-kort når de reiser inn i Storbritannia.

I tillegg må ikke-EU-studenter få et besøksvisum for å bli med på skoleturer til Storbritannia fra Frankrike.

Rundt halvparten av franske statsborgere har ikke pass, da de kan reise innenfor EU med sine nasjonale ID-kort.

Skolemyndigheter med studentpopulasjoner utenfor EU ønsket ikke å etterlate barn som trenger visum.

De vil heller ikke kreve at de skal få visum. Dette innebærer en avgift på £100 og en tur til den britiske ambassaden i Paris.

Franske statsborgere som besøker Storbritannia

Reisereglene for andre franske personer som reiser til Storbritannia og britiske statsborgere som besøker Frankrike, vil forbli de samme.

Franske reisende trenger pass da ID-kort ikke lenger godtas. De trenger ikke visum for korte opphold i Storbritannia på opptil seks måneder.

I 2024 vil imidlertid alle visumfrie reisende, inkludert franskmenn, trenge en elektronisk reiseautorisasjon (ETA) for korte turer til Storbritannia. Det er gyldig for turisme, besøk av familie og venner, forretninger, studier og transitt.

Franske statsborgere vil kreve et passende britisk visum for lengre opphold, arbeid eller studier.

Britiske statsborgere som reiser til Frankrike, Schengen-områdets medlemsland

Britiske statsborgere kan reise til Frankrike, som er en del av Schengen-området, uten visum i opptil 90 dager i en 180-dagers periode. 90-dagersgrensen gjelder for den totale oppholdstiden i Schengen-området.

Dette gjelder turister, besøker familie eller venner, deltar på forretningsmøter, kultur- eller idrettsarrangementer og korttidsstudier eller trening.

I 2025 vil EU kreve at britiske statsborgere og andre visumfritatte statsborgere har en ETIAS eller en europeisk reiseinformasjon og autorisasjon for korte besøk på opptil tre måneder.

For lengre opphold eller besøk for arbeid eller studier i Schengen-området, vil britiske statsborgere kreve riktig visum eller oppholdstillatelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *