Dominikanske statsborgere som besøker Storbritannia, må skaffe seg britisk visum. Denne endringen, som ble innført i juli 2023, markerer slutten på visumfriheten for dominikanske statsborgere til Storbritannia.

Tidligere var borgere fra Dominica fritatt fra visumkrav når de kom til Storbritannia. Når den nye ordningen med digital reisetillatelse blir innført, trenger de bare å søke om en elektronisk reisetillatelse (UK ETA).

Nå må de imidlertid følge en strengere prosess for å søke om visum for innreise til Storbritannia. Alternativene til visum for en ETA i Storbritannia er standard besøksvisum, transittvisum eller visum for midlertidig kreativt arbeid.

Alternativer til ETA i Storbritannia for dominikanske borgere

Siden ETA i Storbritannia ikke lenger er tilgjengelig for dominikanske statsborgere, må de som planlegger å besøke Storbritannia, vurdere alternative visumalternativer. Følgende er de mest relevante for korte opphold.

1. Standard britisk besøksvisum

Dette visumet er ideelt for dominikanske statsborgere som besøker Storbritannia på fritiden, i forbindelse med tillatte forretningsaktiviteter eller korte studiekurs. Det gir reisende mulighet til å oppholde seg i Storbritannia i opptil seks måneder for å delta på konferanser eller tilbringe ferier med familie og venner.

Det finnes flere typer britiske besøksvisum for dem som trenger å oppholde seg i mer enn seks måneder.

2. Transittvisum for Storbritannia

Dominikanske statsborgere som reiser gjennom Storbritannia til et annet reisemål, trenger et britisk transittvisum. Dette gjelder alle reisende, uavhengig av om de skal gjennom immigrasjonskontroll eller ikke.

Det finnes to typer: Et direkte transittvisum for flysiden er for de som ikke passerer gjennom grensekontrollen. De som skal gjennom grensekontrollen, trenger et Visitor in Transit-visum.

Med et transittvisum kan reisende oppholde seg i Storbritannia i opptil 48 timer mens de venter på videre fly.

3. Midlertidig visum for kreative arbeidere

Dette visumet er beregnet på personer som planlegger å arbeide i den kreative sektoren i Storbritannia i en kort periode. Det passer for kunstnere, artister eller filmskapere som britiske selskaper har sponset for å utføre profesjonelt arbeid i landet.

Midlertidig visum for kreative arbeidere tillater midlertidige opphold på opptil 12 måneder eller den tiden som er angitt i sponsorsertifikatet.

Britisk ETA vs. britisk visum

Det er mer komplisert, dyrere og mer tidkrevende å søke om visum til Storbritannia enn å søke om ETA.

Reisende uten visum kan motta en ETA i Storbritannia i løpet av minutter eller opptil tre dager. På den annen side tar det minst tre uker å behandle en visumsøknad til Storbritannia. Dette er fordi det innebærer innsending av dokumentasjonskrav og et personlig visummøte.

De britiske visumavgiftene for alternativer til UK ETA er høyere. En søknad om britisk standardvisum for besøkende koster £ 115. Gebyrene for transittvisum varierer fra £ 35 til £ 64. Gebyret for et midlertidig visum for kreative arbeidere er 298 pund, men søkere må også betale et helsetillegg.

En reisende kan tidligst søke om visum til Storbritannia tre måneder før den planlagte reisedatoen. Siden de må motta et britisk visum før reisen, må reiseplanene justeres deretter.

Hvordan søke om visum til Storbritannia

For dominikanske statsborgere innebærer det å søke om visum til Storbritannia flere trinn. Her er en enkel veiledning som hjelper deg med å navigere i prosessen:

Trinn 1: Finn ut hvilket visum du trenger

Finn ut hvilket spesifikt britisk visum du trenger basert på formålet med besøket ditt – enten det er et standard besøksvisum, et transittvisum eller et midlertidig visum for kreative arbeidere.

Trinn 2: Samle inn de nødvendige dokumentene

Forberede den nødvendige dokumentasjonen for en visumsøknad til Storbritannia. Dette inkluderer vanligvis

  • Et gyldig pass
  • Et nyere fargefotografi i passstørrelse
  • Et utfylt elektronisk visumsøknadsskjema
  • Bevis på økonomisk kapasitet, for eksempel kontoutskrifter eller lønnsslipper
  • Detaljer om innkvarteringen og reiseruten din i Storbritannia
  • Bevis på tilknytning til hjemlandet, for eksempel ansettelsesbrev eller bevis på eierskap av eiendom

Trinn 3: Fyll ut den elektroniske søknaden

Gå til den britiske regjeringens nettsted for visumsøknader og fyll ut det elektroniske skjemaet. Sørg for at all informasjon er korrekt og fullstendig. Etter at du har fylt ut skjemaet, må du betale gebyret for visumsøknaden med et kreditt- eller debetkort.

Trinn 4: Avtal en visumtime

Når det elektroniske søknadsskjemaet er sendt inn, må søkeren bestille time på nærmeste visumsøknadssenter. Reisende kan velge et tidspunkt og et sted som passer for dem.

Trinn 5: Møt opp til visumavtalen

Søkere må ta med seg alle nødvendige dokumenter og pass på dagen for visumsøknaden. Avhengig av hvilken type visum de har søkt om, kan det hende at reisende også må oppgi biometrisk informasjon, inkludert fingeravtrykk og et fotografi, på visumsøknadssenteret.

Trinn 6: Vent på avgjørelsen

Behandlingstiden for visum varierer, så sjekk nettstedet til britiske myndigheter for estimert behandlingstid. Søkere vil bli varslet per e-post når en avgjørelse er tatt. De må hente passet sitt på visumsøknadssenteret.

Tips om hvordan du søker om visum til Storbritannia

Selv om kompleksiteten og varigheten av visumbehandlingen i Storbritannia er utenfor søkerens kontroll, finnes det måter å sikre at den ikke hindrer eller forsinker reiseplanene dine. Følg disse tipsene for å få en rask og effektiv ETA-søknad for Storbritannia på nett.

  • Søk tidlig: Send inn en visumsøknad til Storbritannia i god tid før du planlegger å reise.
  • Dobbeltsjekk informasjonen: Sørg for at alle søknadsopplysningene er korrekte for å unngå forsinkelser. Dette gjelder også dokumentene søkerne må fremlegge og ta med seg til visumsøknadssenteret i forbindelse med avtalen.
  • Hold deg informert: Gå gjennom eventuelle spesifikke krav for dominikanske statsborgere på britiske myndigheters nettsider for å sikre at du har all nødvendig dokumentasjon.

Reise med britisk visum

Et britisk visum vil være synlig i passet til den reisende, vanligvis et vignettklistremerke på en blank passside for visum til engangsinnreise og korttidsopphold.

Visum for flere innreiser eller visum for lengre opphold er digitalt knyttet til passet til den reisende via UK Immigration and Visas (UKVI)-kontoen deres. Dette gjelder for de som har sendt inn biometriske data på visumsøknadssenteret.

Avreise til Storbritannia

Før ombordstigning på fly, skip, tog eller buss sjekker transportselskapene om de reisende har den nødvendige reisetillatelsen. Transportselskapene vil kun tillate ombordstigning for dominikanske reisende som kan fremvise et gyldig britisk visum.

Ankomst til Storbritannia

Når reisende ankommer Storbritannia med et godkjent visum, må de fremvise passet og andre reisedokumenter til det britiske grensepolitiet.

Hvis du blir spurt, må du være forberedt på å fremlegge bevis for videre reise. Dette innebærer vanligvis at du må fremvise en utreisebillett fra Storbritannia innen seks måneder etter ankomst.

Dominikanske reisende må også være klare til å bevise at de har nok penger til å forsørge seg selv under hele oppholdet i Storbritannia og på hjemreisen.

Det er viktig å merke seg at innehavere av britisk visum fortsatt kan bli nektet innreise hvis de ikke består en grensekontroll eller oppfyller andre innreisevilkår.

Når de har passert grensekontrollen, kan dominikanske besøkende med godkjent visum fritt reise mellom Storbritannias fire delstater: England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

De kan bruke alle transportmidler i Storbritannia. Før de går ombord på en ferge eller et internt fly i Storbritannia, trenger de bare å fremvise en ID, vanligvis et pass eller førerkort.

Et britisk standardbesøksvisum er ikke gyldig i Irland eller andre europeiske land

Husk imidlertid at et britisk visum ikke gir rett til innreise til Republikken Irland eller andre europeiske land. Storbritannia er ikke medlem av EU eller Schengen Common Travel Zone.

Dominikanske reisende som skal til Irland eller andre europeiske land, må forhøre seg om landets innreisekrav før de bestiller reisen.

Forstå den britiske ETA

Selv om dominikanske borgere nå må søke om et standard visum, er det fortsatt relevant å forstå ETA-prosessen, ettersom den er en modell for hvordan Storbritannia håndterer grensesikkerhet.

UK ETA er en ny digital tillatelse for borgere fra land som er fritatt for visumplikt, og som besøker Storbritannia for korte opphold på mindre enn seks måneder. Det er obligatorisk for alle reisende som bruker fly, ferge, tog eller kjøretøy som krysser kanalen.

Systemet er en del av Storbritannias strategi for å styrke grensesikkerheten og effektivisere innreiseprosessen for reisende med lav risiko. Det gjør det mulig for myndighetene å forhåndsscreene personer før de ankommer landet

Målet er å forhindre ulovlig innvandring, forstyrre organisert kriminalitet og identifisere potensielle sikkerhetstrusler i forkant.

Reisende må ha en britisk ETA før de reiser til Storbritannia. Det er et must for de som besøker landet på fritiden, i forbindelse med tillatte forretningsaktiviteter og kortvarige studier.

De som skaltransittere eller bytte fly i Storbritannia, og de som har Creative Worker-visum, trenger også en britisk ETA.

Fordeler med ETA i Storbritannia

Det britiske ETA-systemet gir flere fordeler for reisende som kan besøke Storbritannia uten visum.

Strømlinjeformet prosess

ETA-søknaden i Storbritannia er helt nettbasert, rask og papirløs. Kvalifiserte reisende kan fullføre prosessen på mindre enn 20 minutter, og får vanligvis svar innen tre dager.

Kostnadseffektivt

Gebyret for en ETA i Storbritannia er kun £10 per søknad. Dette gjør det til et rimelig alternativ for kortvarige reiser sammenlignet med andre internasjonale reisetillatelser.

Langsiktig gyldighet

Når en ETA er innvilget, er den gyldig for flere korte besøk til Storbritannia i løpet av to år. Reisende må bare søke på nytt når tillatelsen eller passet den er knyttet til, utløper, hvis passet mistes eller hvis passinformasjonen endres.