UK ETA for Cardiff: Hva du bør vite før du reiser

Cardiff har vært bebodd i over 6000 år og er en av Storbritannias eldste bosetninger. I dag er det hovedstaden i Wales, kjent for sine brygger, historiske slott og stolte sportstradisjoner. Lær om hva du kan se og gjøre i denne britiske byen og oppdag hvordan den nye britiske ETA for Cardiff kan påvirke reisen din i denne guiden for reisende.

Cardiffs tidlige historie

Neolittiske gravkamre indikerer at Cardiff har vært bebodd i minst 6000 år. Imidlertid ble det først fremtredende under den romerske invasjonen. Silures, en tidlig walisisk stamme, motsto romerne først og reiste en bosetning ved Cardiff på midten av det første århundre. Seieren deres skulle ikke vare, og romerne erobret Cardiff innen 20 år. Plasseringen ble ansett som viktig, siden den markerer punktet der to elver møter havet, så et stort fort ble reist her.

Middelalderske Cardiff

Cardiffs strategiske beliggenhet har til tider fungert som en ulempe. Dette var tilfellet i post-romersk Cardiff da havnen gjentatte ganger ble plyndret av vikingangripere. Et slott ble endelig reist på stedet for det gamle romerske fortet på 1100-tallet. Dette slottet ble holdt av anglo-normannere, og de innfødte waliserne reiste seg i opprør mot dem ved flere anledninger. Spesielt angrep Owain ap Gruffydd – den siste walisiskfødte prinsen av Wales – i 1404. Han grep Cardiff Castle og brente mye av byen til grunnen, da stort sett laget av tre. Hans opprør ble hindret av engelskmennene, og byen ble gjenoppbygd i årene etter.

Veksten av havnene

Cardiff vokste jevnt og trutt i løpet av de følgende århundrene, men det var ikke en av de største byene i Wales. Dens boom kom virkelig etter at Cardiff-bryggene ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet. I 1815 ble det etablert en vanlig båttjeneste mellom Cardiff og Bristol, og byen vokste raskt. Rik på kull blomstret Wales under den industrielle revolusjonen, og Cardiff ble hovedhavnen. Migranter strømmet inn i byen, med arbeidere fra England, Irland og utover som kom for å finne sin formue i Cardiff. I 1881 var Cardiff blitt den største byen i Wales. Den skulle ikke bli kalt den walisiske hovedstaden før i 1955 , som ble ansett som en kontroversiell avgjørelse på grunn av dens store ikke-walisiske befolkning. Før dette hadde ikke Wales en offisiell hovedstad.

Toppsteder å besøke i Cardiff

Cardiff slott

https://goo.gl/maps/MwCXMSR4Z8saR4SQ6

Det nåværende Cardiff Castle ble bygget på stedet for et romersk fort fra 3. århundre, og ble bygget på 1100-tallet. Dens strategiske beliggenhet på høyt terreng, midt i hjertet av byen, spilte en nøkkelrolle i konfliktene mellom anglo-normannerne og waliserne. Senere ble det en privat bolig for adelen. I dag huser slottet et museum. Her kan besøkende lære om historien til Cardiff og selve slottet, samt walisiske soldater gjennom århundrene.

Cardiff Bay

https://goo.gl/maps/YvV6FRzWtsJBCp8i8

Cardiff skylder veksten sin til beliggenheten, som sitter ved munningen av elvene Taff og Ely. Cardiff Bay fortsetter å være en viktig del av byen. En spasertur rundt bukten vil tillate besøkende å beundre den historiske Pierhead-bygningen og Senedd-bygningen, der det walisiske parlamentet møtes. Det er også Millennium Centre, hvor den walisiske nasjonaloperaen opptrer. Bay-området har ingen mangel på restauranter, butikker og regelmessige spesielle arrangementer. En restaurert norsk kirke, som Roald Dahl gikk i som barn, kan sees i bukta.

Llandaff katedral

https://goo.gl/maps/aSQJKrn5MoL59JAa8

Llandaff Cathedral ble etablert på 1100-tallet og står på stedet for en tidligere, mindre kirke. Den har blitt skadet flere ganger i løpet av århundrene: den har lidd under walisiske opprør, den engelske borgerkrigen, den store stormen i 1703 og blitz fra andre verdenskrig. Katedralen har blitt restaurert og renovert flere ganger. De viktigste renoveringene var i tiårene etter andre verdenskrig. Disse renoveringene prøvde å opprettholde den opprinnelige middelalderske og gotiske arkitekturen, men de brukte mer lokale walisiske materialer i byggeprosessen. Inne er eldgamle helgener og tidlige walisiske konger gravlagt. Katedralen er kjent for sin kortradisjon, som fortsetter til i dag. Her finner du jevnlige koropptredener.

Millennium Stadium

https://goo.gl/maps/svvvB3vXns2SwJue9

Cardiffs ikoniske stadion åpnet i 1999. Det er spesielt assosiert med rugby, Wales mest populære sport, og er hjemmet til det walisiske internasjonale laget. Wales har en lang, stolt historie med å spille rugby. I 1905 begynte tradisjonen med å synge nasjonalsanger før kamper i Cardiff da det walisiske laget møtte New Zealands All Blacks. New Zealand-laget fremførte sin tradisjonelle haka for å skremme vertene sine, og waliserne svarte med å spontant synge nasjonalsangen deres. Fotballkamper finner også sted her, inkludert finalen i Champions League 2017. Millennium Stadium arrangerer regelmessige konserter og spesielle arrangementer, samt sportskamper, og har blitt et viktig landemerke i Cardiff.

Storbritannias ETA for Cardiff

Storbritannia introduserer et nytt ETA- system (Electronic Travel Authorisation). Dette programmet, som trer i kraft i 2024, er basert på eksisterende systemer i USA og Canada. Den har som mål å digitalisere Storbritannias grensekontrollprosesser og vil gi regjeringen større tilsyn med inn- og utreiser til landet.

UK ETA-kvalifisering

Det nye ETA-programmet vil påvirke borgere fra de 90 landene som for øyeblikket ikke trenger visum for å reise inn i Storbritannia. Visumfritakssystemet blir avviklet, og disse reisende må nå søke om ETA før innreise.

Reisende som planlegger å tilbringe mindre enn seks måneder i Storbritannia, må søke om den nye britiske ETA for Cardiff . Dette inkluderer de som reiser på ferie, besøker venner eller familie, studerer i kortere perioder eller kommer på forretningsreise. Besøkende som ønsker å tilbringe mer enn seks måneder i Storbritannia eller planlegger å jobbe i landet, må fortsatt søke om visum.

Det britiske ETA-applikasjonssystemet

Siden dette er et digitalt system, kan reisende kun søke om ETA online. Det er viktig at de fullfører søknadsprosessen før de reiser. Reisende bør være forberedt på å vise sin ETA til transportøren på flyplassen, havnen eller stasjonen før de begynner reisen. Transportører kan nekte ombordstigning for passasjerer som ikke har en godkjent UK ETA for Cardiff.

ETA-søknadsprosessen vil kreve at reisende oppgir personlig informasjon, inkludert kontaktinformasjon, fødselsdato, ansettelsesstatus og så videre. De må også ha et gyldig biometrisk pass. En liste over publiserte ETA-krav finner du her, og reisende anbefales å sjekke disse kravene før de starter søknaden.

Reisende må også gi informasjon om planene sine mens de er i Storbritannia. De kan for eksempel bli bedt om en kort reiserute for turen eller dele adressen de skal bo på i landet. De vil også måtte avsløre informasjon om sin fortid, for eksempel en straffeattest, innvandringslovbrudd eller medlemskap i en forbudt gruppe eller organisasjon.

ETA-søknaden kan ta opptil 72 timer å behandle, så reisende bør la være nok tid før de begynner reisen. De må også betale et ikke-refunderbart gebyr som en del av søknadsprosessen. Inntil denne avgiften er betalt, vil ikke søknaden bli behandlet.

Reiser med Storbritannias ETA for Cardiff

Reisende med en UK ETA for Cardiff vil kunne bevege seg fritt rundt i Storbritannia. Det er ingen indre grensekontroll mellom Wales, England, Skottland og Nord-Irland, så ingen ekstra papirarbeid er nødvendig. Besøkende som ønsker å reise internasjonalt bør imidlertid se nærmere på adgangskravene for andre land de planlegger å besøke. Dette inkluderer Republikken Irland.

En reise til Cardiff med UK ETA

Cardiff er en by som blander gammel historie med modernitet. Mange besøkende kommer for dens historiske katedral og slott, mens andre strømmer til byen for å se rugbykamper eller konserter. Uansett hvilken grunn du har for å reise, vil den nye britiske ETA-en gi deg friheten til å utforske hele Cardiff. Besøk de historiske monumentene, ta en spasertur rundt i bukten eller oppdag skjulte skatter rundt om i byen. Bruk Cardiff som utgangspunkt for å utforske Wales eller nyte en pause fra det travle bylivet.