Storbritannias granskningskomité undersøker grenseendringer i EU

| november 15, 2023
Grenseendringer i Storbritannia – EU

Den europeiske granskningskomiteen i Storbritannia har kunngjort oppstarten av en grundig undersøkelse av EUs (EU) foreslåtte inn-/utreisesystem (EES) , som skal reformere grensestyringen for reisende som kommer inn og ut av Schengen-området. Systemet tar sikte på å modernisere grensekontrollene ved å erstatte den tradisjonelle metoden for passstempling med et automatisert IT-system.

Med den potensielle lanseringen høsten 2024, undersøker komiteen nå implikasjonene disse systemene kan ha på britiske grenser og operasjoner i havner, spesielt de som implementerer «sidestilte» kontroller.

Innvirkning på britiske grenser og operasjoner

EES er utformet for å styrke sikkerheten og håndhevelsen av politikk innenfor Schengen-området , men innføringen har vakt betydelig bekymring blant britiske grensemyndigheter og operatører.

Sir William Cash, leder av den europeiske granskningskomiteen, understreket at det haster med å undersøke konsekvensene for britiske havner og reisende etter alarmerende tilbakemeldinger fra havneoperatører om forventede forstyrrelser, spesielt for transport på tvers av kanaler.

Manglende evne til å forhåndsregistrere for EES eksternt er et nøkkelproblem, siden det kan føre til logistiske utfordringer ved britiske havner som Dover og Folkestone, som utfører grensekontroller for EU på britisk jord.

Potensielle forstyrrelser på sidestilte kontrollsteder

I havner som opererer sidestilte kontroller, forventes EES å gi betydelige omveltninger og vekke alarm i komiteen. Reisende kan måtte fysisk forlate kjøretøyene sine for å gjennomgå de nødvendige kontrollene, noe som kan føre til betydelige forsinkelser.

Komiteen, som fremhevet av Sir Cash, tar til orde for innsending av bevis fra eksperter for å forstå og adressere utfordringene som EES presenterer, spesielt ved London St Pancras International , Folkestone og Dover.

Forstå EES og Call for Evidence

I løpet av de siste 15 årene har EUs planer for EES utviklet seg, med innledende forslag som dateres tilbake til februar 2008. Utfordringer som forsinker implementeringen, som opprinnelig var planlagt til 2022, er under gransking.

Komiteen undersøker innvirkningen på reiseopplevelsen for ikke-EU-borgere og undersøker om fjernregistrering for EES bør være tillatt, spesielt for land med tilsvarende sikkerhetsstandarder som EU. Innleveringsfristen for skriftlig bevis er satt til klokken 17.00 12. januar.

Undersøkelsen fordyper også de bredere implikasjonene av nye elektroniske reisesystemer, inkludert EUs kommende European Travel Information and Authorization System (ETIAS) og Storbritannias elektroniske reiseautorisasjonsordning . Spørsmål rundt interoperabiliteten til disse systemene og deres innvirkning på reisende og operatører er av spesiell interesse for komiteen.

Rollen til den europeiske granskingskomiteen

Den europeiske granskingskomiteen , en Commons Select Committee, spiller en avgjørende rolle i å vurdere EU-dokumenter angående deres juridiske og/eller politiske betydning, spesielt de som er relevante for Nord-Irland-protokollen til utmeldingsavtalen mellom Storbritannia og EU.

Med regelmessige sesjoner og forespørsler om forholdet mellom Storbritannia og EU, er komiteen en nøkkelspiller i å navigere etter brexit-dynamikken og sikre at Storbritannias interesser er representert og beskyttet.

EU-besøkende og EES Evolution

Den forestående implementeringen av EUs EES markerer et betydelig skifte i hvordan besøkende, inkludert de fra Schengen-sonen, vil oppleve grensestyring. Denne endringen er spesielt relevant for reisende under ETIAS- regimet.

For turister og korttidsbesøkende lover EES strømlinjeformet innreise, men krever også nærmere overholdelse av visumets varighet og bevegelse innenfor Schengen-området. Systemets innvirkning strekker seg til et bredere spekter av langtidsbesøkende, som familier som flytter, investorer, digitale nomader og studenter. Disse gruppene må navigere i et nytt landskap der deres bevegelser blir mer omhyggelig registrert og gransket, noe som muligens kan påvirke beslutninger om lengre opphold eller gjentatte innreiser.

EES kan også påvirke beslutningene til de som vurderer EU som et reisemål for studier, arbeid eller investering, gitt den økte overvåkingen og datasporingen.

EUs immigrasjonspolitikk i EES-tiden

Innføringen av EES er et sentralt øyeblikk for EUs immigrasjonspolitikk, og signaliserer et trekk mot mer teknologidrevne og datasentriske tilnærminger. Dette skiftet har dype implikasjoner for det bredere innvandringsrammeverket, og kan potensielt omforme hvordan EU håndterer ikke bare kortsiktige besøk under ETIAS/Schengen-visumet, men også langsiktig immigrasjon.

Ved å digitalisere innreise- og utreiseregister, har EU som mål å forbedre sikkerheten og håndhevelsen av politikk, noe som kan føre til strengere gransking av immigrasjonssøknader og fornyelser. EES kan fungere som en katalysator for medlemslandene til å revurdere sin immigrasjonspolitikk, spesielt når det gjelder å håndtere balansen mellom sikkerhetshensyn og behovet for talent og investeringer. Denne revurderingen kan føre til mer nyansert politikk, som ivaretar behovene til ulike grupper som gründere, dyktige fagfolk og flyktninger.

Dataene som samles inn av EES kan også informere fremtidige politiske endringer, noe som gjør EUs immigrasjonsregler mer tilpasningsdyktige til globale trender og utfordringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *