Storbritannia og Tyskland har gått sammen om et nytt og dristig tiltak for å stoppe menneskesmugling.
Denne ulovlige handelen setter liv i fare når kriminelle utnytter sårbare migranter og tjener penger på farlige overfarter.
Begge landene har blitt enige om å tette smutthull i lovverket, forstyrre smuglernettverk og styrke samarbeidet om rettshåndhevelse.
Avtalen, som blant annet innebærer at Tyskland forplikter seg til å reformere sine lover, blir sett på som et avgjørende skritt i kampen mot dette grenseoverskridende problemet.
Hvorfor Tysklands lov trengte en reform
En viktig del av avtalen tar for seg et hull i tysk lov som har gjort det mulig for menneskesmuglere å operere relativt ustraffet.
I dag er det ikke eksplisitt ulovlig i henhold til tysk lov å hjelpe til med menneskesmugling til land utenfor EU, som Storbritannia.
Dette smutthullet har blitt utnyttet av smuglernettverk til å planlegge operasjoner og lagre utstyr, som for eksempel småbåter, i Tyskland.
I henhold til den nye planen vil Tyskland endre sine lover for å kriminalisere slike aktiviteter.
Den tyske innenriksministeren Nancy Faeser understreket betydningen av disse endringene i en pressemelding.
«Mange av disse forbrytelsene planlegges i Tyskland. Sammen motarbeider vi nå denne skruppelløse virksomheten med enda større besluttsomhet», sa hun.
Storbritannias innenriksminister Yvette Cooper kalte Tysklands lovreform et avgjørende skritt for å slå ned på smugling av migranter.
«Vår nye felles handlingsplan vil føre til et styrket partnerskap med Tyskland, øke vår respektive grensesikkerhet samtidig som vi jobber for å reparere grunnmuren og til syvende og sist redde liv», sa hun.
Faren ved menneskesmugling
Menneskesmugling er ikke bare i strid med immigrasjonslovene, men setter også liv i alvorlig fare.
Mer enn 70 migranter har omkommet i forsøk på å krysse Den engelske kanal i løpet av 2024, ofte i overfylte og ustabile båter levert av smuglere.
Disse overfartene skjer vanligvis om natten og i farlig vær, noe som utsetter migrantene for fare for ulykker, hypotermi og drukning.
Kriminelle nettverk utnytter denne lidelsen ved å kreve urimelig høye avgifter av migrantene og utsette dem for umenneskelige forhold.
Mange migranter er desperate etter trygghet eller bedre muligheter, men håpet deres blir utnyttet av bander som kun er motivert av profitt.
Den britisk-tyske planen for å bekjempe menneskesmuglere
Avtalen mellom Storbritannia og Tyskland fokuserer på å demontere forretningsmodellen til smuglerbandene, og er først og fremst rettet mot fortjenesten de har tjent.
De to landene vil samarbeide om å spore opp og beslaglegge eiendeler knyttet til smuglervirksomhet.
Et annet viktig område er å bekjempe innhold på nettet som fremmer ulovlig grensepassering.
Smuglerbander bruker i økende grad sosiale medier til å markedsføre tjenestene sine og rekruttere kunder.
Selv om detaljene i planen ennå ikke er ferdigstilt, har begge landene som mål å dele ekspertise og ressurser for å fjerne slikt innhold raskt.
Avtalen legger også vekt på deling av etterretningsinformasjon på tvers av landegrensene og et tettere samarbeid med Europol og Frontex, EUs byrå for grensesikkerhet.
Storbritannia og Tyskland håper å kunne spore opp og forstyrre smuglernettverk mer effektivt ved å slå sammen ressurser og dele informasjon.
Kan dette være en modell for Europa?
I forrige måned understreket statsminister Sir Kier Starmer på European Political Community i Ungarn at internasjonalt samarbeid er avgjørende for å få bukt med smuglernettverkene i Europa.
Storbritannia har allerede eksisterende partnerskap med enkelte europeiske land, som Frankrike og Belgia.
Den britisk-tyske planen inneholder imidlertid unike elementer, som Tysklands forpliktelse til juridiske reformer og fokus på finansiell disrupsjon.
Dette er den første avtalen av sitt slag mellom de to landene, og National Crime Agency (NCA) støtter allerede viktige internasjonale operasjoner.
Den 2. desember førte en felles britisk-tysk etterforskning til at en mistenkt smugler ble arrestert i Leicester.
Tidligere denne måneden bisto også Kripos i en tysk aksjon mot en irakisk smuglerring.
Dette har resultert i 13 arrestasjoner og beslagleggelse av 21 båter, motorer, redningsvester, pumper og kontanter.
Avtalen styrker Storbritannias innsats for å bekjempe smuglerbander, blant annet gjennom opprettelsen av Border Security Command (BSC).
Det britisk-tyske partnerskapet gjenspeiler den økende erkjennelsen i Europa av at migrasjonsutfordringene krever koordinerte internasjonale tiltak.
Avtalen kan inspirere til lignende samarbeid mellom andre nasjoner som står overfor irregulær migrasjon.
Hva skjer videre i kampen mot menneskesmugling?
Tysklands lovreformer må gjennom lovgivningsprosessen før de kan tre i kraft.
I mellomtiden planlegger begge landene å styrke felles operasjoner for å slå ned på smuglervirksomhet.
Dette vil omfatte koordinerte razziaer, overvåking av smuglerruter og økt kontroll av finansielle transaksjoner knyttet til disse kriminelle nettverkene.
Langsiktige løsninger vil også kreve at man tar tak i de grunnleggende årsakene til migrasjon, som fattigdom, politisk ustabilitet og konflikter i migrantenes hjemland.
Ekspertene er enige om at det er avgjørende å ta tak i disse problemene for å redusere etterspørselen etter smuglertjenester.
Både Storbritannia og Tyskland har gitt uttrykk for at de er forpliktet til å støtte denne bredere innsatsen, samtidig som de sørger for at deres umiddelbare prioriteringer blir oppfylt.
Den felles handlingsplanen mellom Storbritannia og Tyskland er en viktig milepæl i kampen mot menneskesmugling.
Selv om det fortsatt gjenstår utfordringer, viser denne avtalen hvor viktig samarbeid er for å løse et av vår tids mest presserende globale problemer.