Storbritannia lover strengere regler for arbeidsvisum for å redusere nettoinnvandringen og avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft

| oktober 4, 2024
Storbritannia lover strengere regler for arbeidsvisum for å redusere nettoinnvandringen og avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft
Bilde gjengitt med tillatelse fra Freepik

Den britiske regjeringen har lagt frem nye tiltak for å redusere nettomigrasjonen og landets avhengighet av utenlandsk arbeidskraft.

Et av de nye tiltakene tar sikte på å håndheve strengere regler for arbeidsvisum og straffe bedrifter som bryter dem.

Det andre innebærer å utvide rollen til Migration Advisory Committee (MAC) for å identifisere sektorer med betydelig mangel på kompetanse.

Disse to nye tiltakene er i tråd med planene om å knytte migrasjonspolitikken til kompetanse og opplæring i den lokale arbeidsstyrken.

Disse, sammen med den forrige regjeringens endringer i innvandringsreglene, kan få Storbritannias nettomigrasjon til å gå ned.

Strengere håndheving av reglene for arbeidsvisum og strengere straffer for dem som bryter dem

En av de viktigste tiltakene som ble kunngjort, er en plan om å iverksette strengere tiltak mot bedrifter som bryter reglene for arbeidsvisum.

Virksomheter som bryter utenlandske arbeidslivslover, vil få strengere straffer. Dette innebærer blant annet at de mister sponsorlisenser eller retten til å ansette utenlandske arbeidstakere.

Strengere tiltak mot dem som bryter reglene for arbeidsvisum, retter seg mot bedrifter som betaler under de fastsatte lønnsgrensene eller utnytter arbeidstakere.

Det vil også gjelde for gjengangere og de som ikke oppfyller vilkårene for å få visum.

Det nye tiltaket er en del av en større aksjon mot bedrifter som misbruker innvandringssystemet.

Innenriksdepartementet har økt antallet inspeksjoner. Det kan også suspendere eller tilbakekalle sponsorlisenser for arbeidsgivere som utnytter arbeidsinnvandrere eller misbruker visumreglene.

Regjeringen vil ikke tolerere at bedrifter utnytter systemet på bekostning av britiske arbeidstakere.

Storbritannia lover strengere regler for arbeidsvisum for å redusere nettoinnvandringen og avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft
Bilde gjengitt med tillatelse fra Freepik

En annen viktig del av regjeringens plan er å utvide rollen til MAC, som har gitt råd til regjeringen om behovene på arbeidsmarkedet.

Det nye tiltaket gir komiteen i oppgave å identifisere sektorer som i stor grad baserer seg på utenlandsk arbeidskraft på grunn av mangel på lokal kompetanse.

Målet er å redusere avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft ved å oppmuntre disse sektorene til å investere mer i opplæring av lokale talenter.

MAC vil utarbeide årlige rapporter som viser hvilke bransjer som trenger å fokusere på opplæring og ansettelse av lokal arbeidskraft.

Innenriksdepartementet hadde bedt MAC om å undersøke sektorene informasjonsteknologi (IT), helsevesen og ingeniørvirksomhet.

Disse bransjene bruker tradisjonelt internasjonal rekruttering for å fylle ledige stillinger.

De årlige rapportene skal oppmuntre bedriftene til å ta tak i mangelen på arbeidskraft og forbedre kompetanseutviklingen.

Det vil bidra til å redusere behovet for utenlandsk arbeidskraft og sikre at britiske arbeidstakere kan fylle roller i kritiske bransjer.

Kobling mellom redusert nettomigrasjon og lokal kompetanseutvikling

Disse nye tiltakene er i tråd med den britiske regjeringens planer om å knytte migrasjonspolitikken tett sammen med kompetanse- og bredere arbeidsmarkedsstrategier.

Denne tilnærmingen sikrer at sektorer som sliter med å finne arbeidskraft, kan investere i lokale talenter i stedet for å basere seg på utenlandsk arbeidskraft.

Som et ledd i dette arbeidet har innenriksdepartementet satt flere departementer til å samarbeide.

Dette omfatter MACs nye rolle og samarbeidet med Department for Work and Pensions, Industrirådet og det nyopprettede Skills England.

Målet er å sikre at migrasjon ikke brukes som en rask løsning på mangelen på kompetanse, men i stedet brukes til å fokusere på opplæring av britiske arbeidstakere.

Ved å tilby flere muligheter for yrkesopplæring og karriereutvikling kan britiske arbeidstakere bli mer konkurransedyktige på arbeidsmarkedet.

I sitt brev til MAC anerkjente Storbritannias innenriksminister Yvette Cooper bidraget fra arbeidsinnvandrere i Storbritannia.

Hun understreket imidlertid at landets migrasjonssystem «må styres og kontrolleres».

«Dagens høye nivåer av internasjonal rekruttering gjenspeiler svakheter i arbeidsmarkedet, blant annet vedvarende mangel på kompetanse i Storbritannia», skriver Cooper.

Sikre at de nye reglene for arbeidsvisum håndheves på en rettferdig måte

Storbritannia lover strengere regler for arbeidsvisum for å redusere nettoinnvandringen og avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft
Bilde gjengitt med tillatelse fra Lifestylememory via Freepik

Storbritannias statsminister Sir Keir Starmer sluttet seg til dette, og lovet å redusere nettomigrasjonen og landets avhengighet av den.

«Jeg har aldri ment at vi skal være avslappet når det gjelder import av arbeidskraft i enkelte sektorer», sa han under sin første partikongresstale.

Starmer la til: «Det finnes millioner av unge mennesker, ambisiøse og svært talentfulle, som er desperate etter å jobbe og bidra til samfunnet.»

Statsministeren sa at det finnes bevis på at antallet lærlingplasser synker, mens antallet visumsøknader øker. «Vi kommer til å ta hardt i mot dette», understreket Starmer.

Han forsikret likevel om at den aggressive innsatsen mot personer som bryter visumreglene, ikke har til hensikt å lamme virksomheter som ansetter utenlandsk arbeidskraft.

Nr. 10 forventer imidlertid at arbeidsgiverne samarbeider med myndighetene og investerer i en strategi for kompetansebygging og opplæring.

Dette sikrer at den lokale arbeidsstyrken eller personer som allerede befinner seg i Storbritannia, i økende grad kan fylle jobber innen bygg og anlegg, helse, IT og andre sektorer.

«Jeg kommer ikke til å kappe beina av dere ved å si at dere ikke kan få de arbeiderne dere trenger nå,» sa Starmer, ifølge The Times.

Han la til: «Men jeg kommer ikke til å tolerere dette år etter år etter år. Så vi må jobbe med dette sammen.»

Den britiske regjeringens budskap er klart: Næringslivet må investere i lokale talenter, og det vil få alvorlige konsekvenser for bedrifter som ikke overholder reglene.

Denne strategien tar for seg den offentlige bekymringen over økende migrasjonstall og balansen mellom arbeidsmarkedets behov og en rettferdig innvandringspolitikk.

Storbritannia har som mål å utvikle sin lokale arbeidsstyrke for å skape et mer bærekraftig arbeidsmarked og redusere langsiktig migrasjon.