Storbritannia lanserer Skills England for å redusere avhengigheten av arbeidsinnvandrere

| juli 26, 2024
Storbritannia lanserer Skills England for å redusere avhengigheten av arbeidsinnvandrere
Bilde av BC Y fra Pixabay

Storbritannias regjering har valgt en annen tilnærming til å redusere innvandringen ved å forbedre kompetanseutviklingen for lokale arbeidstakere.

Dette initiativet har som mål å avhjelpe mangelen på arbeidskraft og fylle ledige stillinger med lokale talenter i stedet for å basere seg på utenlandsk arbeidskraft.

Statsminister Sir Kier Starmer og utdanningsminister Bridget Phillipson introduserte Skills England, et nytt statlig organ.

Starmer sa at det vil åpne nye muligheter for unge mennesker og gjøre det mulig for britiske selskaper å rekruttere og ansette flere talenter fra eget land.

«Skills England vil få på plass det rammeverket som trengs for å nå dette målet, samtidig som vi reduserer vår avhengighet av arbeidskraft fra utlandet», sier han i en pressemelding.

Phillipson sa at landets kompetansesystem er «fragmentert og ødelagt».

«Arbeidsgivere ønsker å investere i sine ansatte, men har altfor lenge blitt hindret i å få tilgang til den opplæringen de trenger», legger hun til.

Fra 2017 til 2022 vil mangelen på fagarbeidere i Storbritannia dobles til mer enn 500 000 på grunn av mangel på kvalifiserte kandidater.

For tiden står den for 36 prosent av de ledige stillingene i landet.

Hva er Skills England?

Skills England har som mål å avhjelpe kompetansegap og gi bedre muligheter for den britiske arbeidsstyrken.

Den vil fokusere på å skape et kompetansesystem som er tilpasset behovene i ulike bransjer.

Dette omfatter blant annet bygg- og anleggsbransjen, informasjonsteknologi, helsesektoren og ingeniørbransjen.

Skills England vil identifisere kompetanse som det er mangel på, ved hjelp av Migration Advisory Committee (MAC).

Deretter vil de utvikle opplæringsprogrammer for å utstyre lokale arbeidere med disse ferdighetene og avhjelpe mangelen på arbeidskraft.

Målet er å redusere landets avhengighet av innvandrere for å fylle ledige stillinger.

Målet er også å skape en arbeidsstyrke som kan møte økonomiens krav uten å importere kompetanse fra utlandet.

I tillegg vil Skills England sørge for at unge briter får tilgang til de rette mulighetene og den rette opplæringen.

BBC rapporterte at statsminister Starmer ga landets mangel på et «sammenhengende» kompetansesystem skylden for landets «overdrevne avhengighet» av migrasjon.

Dette førte til mangel på utdanningsmuligheter for unge mennesker, noe som frarøvet dem «arbeidets verdighet».

«Vi vil ikke nøye oss med å trekke i den enkle spaken og importere kompetanse. Vi er i ferd med å snu om på det», sa han i sin tale på Farnborough International Airshow.

Starmer la til: «Vår suksess som land avhenger av at vi kan levere høyt kvalifisert arbeidskraft på lang sikt.»

De neste stegene for å etablere Skills England

Bilde av Indosup fra Pixabay

Philipson har utnevnt Richard Pennycook CBE, som er ledende ikke-administrerende direktør i Department for Education (DfE), til midlertidig styreleder i Skills England.

Det vil ta ni til tolv måneder å etablere det nye myndighetsorganet og skape et lydhørt og samarbeidsorientert kompetansesystem.

Den første fasen av Skills Englands lansering innebærer å etablere organisasjonen og starte arbeidet med å vurdere fremtidige kompetansebehov.

Det nye myndighetsorganet vil også begynne å bygge sterke relasjoner med arbeidsgivere.

Funksjonene til Institute for Apprenticeships and Technical Education (IfATE) vil bli overført til Skills England. Dette inkluderer arbeidsgivernes mulighet til å forme kompetanseopplæringen.

Deretter vil et permanent styre, styreleder og administrerende direktør bli utnevnt etter hvert.

Skills England vil utarbeide en liste over opplæringsprogrammer som er kvalifisert for finansiering.

Dette ansvaret innebærer blant annet å sikre kostnadseffektivitet og å tilpasse de offentlig finansierte opplæringsalternativene som er tilgjengelige for både elever og arbeidsgivere, til identifiserte kompetansebehov.

I tillegg planlegger regjeringen å innføre en omfattende strategi for utdanning etter fylte 16 år.

Dette initiativet har som mål å fjerne hindringer for unge briter, fremme utviklingen av en kompetent arbeidsstyrke og stimulere til økonomisk vekst.

Philipson sa at Skills England ville sette bedrifter i kontakt med fagforeninger, ordførere, universiteter, høyskoler og opplæringsinstitusjoner.

Dette vil gi regjeringen «et fullstendig bilde av kompetansegapet i hele landet», drive frem vekst i alle sektorer og gi folk muligheten til å tjene til livets opphold.

Utfordringer og skepsis til kompetanseutviklingsprogrammer

Bilde av Janno Nivergall fra Pixabay

Selv om mange støtter en forbedring av den lokale kompetanseopplæringen, er noen bekymret for om den er praktisk gjennomførbar og effektiv.

Bransjer som hotell- og restaurantbransjen, sosialomsorg, NHS og bygg- og anleggsbransjen har i stor grad vært avhengige av utenlandsk arbeidskraft på grunn av mangel på innenlandsk kompetanse.

Til tross for regjeringens innsats er det utfordringer og skepsis til om dette initiativet vil lykkes.

Tidligere forsøk på å øke den innenlandske kompetanseopplæringen har ikke fullt ut avhjulpet mangelen på arbeidskraft.

Institute for Fiscal Studies (IFS) har advart mot å innføre omfattende opplæringssubsidier, som The Standard rapporterte.

De er bekymret for at en betydelig del av disse midlene kan bli brukt til opplæringsprogrammer som bedriftene ville ha finansiert på egen hånd.

Dette vil i så fall potensielt redusere den samlede effektiviteten av subsidiene.

For at Skills England-initiativet skal lykkes, må det være et effektivt samarbeid mellom myndigheter, bedrifter og utdanningsinstitusjoner.

Det er avgjørende for å redusere landets avhengighet av innvandring at opplæringsprogrammene er i tråd med de reelle behovene i økonomien.