Den britiske regjeringen har kunngjort nye, strenge lover for å bekjempe menneskesmuglerbander.
Disse nye lovene har som mål å oppløse organiserte ulovlige nettverk og forbedre sikkerheten ved grensene.
De retter seg mot mistenkte smuglere og innfører strenge restriksjoner for å forstyrre virksomheten deres og redusere den ulovlige innvandringen.
Storbritannias innenriksminister Yvette Cooper understreket hvor viktig det er å få bukt med menneskesmuglerbandene.
«Farlige, kriminelle menneskesmuglere tjener penger på å undergrave grensesikkerheten vår og sette liv i fare», sier hun i en pressemelding.
Cooper understreket: «De kan ikke få lov til å slippe unna med det.»
Hun la til: «Vi vil gi politiet sterkere fullmakter til å forfølge og stanse disse avskyelige gjengenettverkene.»
Nye fullmakter og lover om kriminalitet
Et sentralt element i bekjempelsen av menneskesmuglerbander er innføringen av midlertidige pålegg om forebygging av alvorlig kriminalitet (SCPO).
Disse påleggene gjør det mulig for politiet å innføre umiddelbare restriksjoner for personer som er mistenkt for alvorlig kriminell aktivitet, selv før det foreligger en rettsavgjørelse.
Denne tidlige intervensjonen er utformet for å stanse smuglervirksomheten ved roten ved å begrense mistenktes mulighet til å organisere eller finansiere ulovlige aktiviteter.
I henhold til disse nye lovene kan mistenkte menneskesmuglere bli straffet:
- Reisebegrensninger: Forbud mot innenlands- og utenlandsreiser for å stanse involvering i smuglervirksomhet.
- Kontroll av kommunikasjon: Restriksjoner på bruk av mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og tilgang til sosiale medier for å hindre koordinering av ulovlige operasjoner.
- Finansiell overvåking: Overvåking av bankkontoer og andre finansielle verktøy for å blokkere pengestrømmen som støtter kriminelle nettverk.
- Forbud mot assosiasjoner: Regler som hindrer kontakt med bestemte personer knyttet til smuglernettverk.
Brudd på disse restriksjonene kan føre til strenge straffer, inkludert opptil fem års fengsel.
Håndtering av farlige overfarter med småbåter
De nye, strenge tiltakene kommer som svar på en kraftig økning i antallet farlige småbåtkryssinger over Den engelske kanal.
Ifølge innenriksdepartementets offisielle data var det mer enn 36 800 personer som forsøkte seg på reisen i 2024.
Denne økningen representerer en økning på 25 prosent sammenlignet med året før.
Bare i løpet av de siste dagene av desember 2024 krysset 1776 mennesker Kanalen i 38 småbåter.
Dette året er det farligste hittil, med 77 migranter som er rapportert omkommet under overfarten over Kanalen, sammenlignet med 12 i 2022.
Dette til tross for at innenriksdepartementet og National Crime Agency (NCA) har gjort en stor innsats for å forhindre overfarter, beslaglegge joller og arrestere menneskesmuglere.
Småbåtkryssinger har lagt et enormt press på den britiske regjeringen for å løse krisen.
Menneskesmuglerbander er en viktig faktor i økningen, og de utnytter enkeltpersoner ved å tilby farlige illegale ruter for en høy pris.
Disse kriminelle gjengene har lagt til rette for mer enn 150 000 småbåtankomster til Storbritannia siden 2018.
De nye tiltakene vil inngå i lovforslaget om grensesikkerhet, asyl og innvandring.
Det nye lovforslaget tar sikte på å fokusere håndhevingen på smuglernettverkene, samtidig som det tar for seg bredere problemstillinger knyttet til ulovlig innvandring.
Styrket internasjonalt samarbeid
Den britiske regjeringen utvider også sitt internasjonale samarbeid for å bekjempe menneskesmugling globalt.
Avtaler med Tyskland bidrar til å harmonisere lovene og gjøre det straffbart å legge til rette for ulovlig migrasjon.
Storbritannia spiller også en aktiv rolle i G7-landenes handlingsplan mot smugling, og fremmer samarbeid om etterforskning, etterretningsdeling og håndheving på tvers av landegrensene.
Nærmere hjemme samarbeider Storbritannia med Frankrike og Belgia om å styrke patruljeringen og overvåkingen langs Den engelske kanal.
Felles operasjoner og avtaler om ressursdeling er avgjørende for å forhindre smuglingsforsøk før migrantene setter seil.
Myndighetene understreker at internasjonalt samarbeid er avgjørende for å få bukt med smuglerbandenes omfattende virksomhet.
Innenriksministeren bemerket at internasjonalt samarbeid har ført til betydelige arrestasjoner og aksjoner mot farlige gjenger de siste månedene.
Balanse mellom sikkerhet og sivile friheter
De nye tiltakene og kriminalitetslovene rettet mot mistenkte menneskesmuglere har også utløst bekymring for borgernes rettigheter.
Kritikerne hevder at det å innføre restriksjoner uten en fullstendig rettssak kan krenke individuelle rettigheter.
Den tidligere konservative ministeren Sir David Davis hevdet at de nye fullmaktene og kriminalitetslovene høres «unødvendig drakoniske» ut.
«Hvis dette bare er basert på mistanke og ikke på håndfaste bevis, er det en massiv økning i fullmaktene til ikke bare politiet, men alle statlige etater», sier han til The Times.
Regjeringen har forsøkt å imøtekomme disse bekymringene ved å inkludere sikkerhetstiltak i de nye lovene.
Midlertidige SCPO-er må godkjennes av domstolene og underlegges regelmessige vurderinger for å sikre rettferdighet og forhindre overstyring.
Noen eksperter har også stilt spørsmål ved den langsiktige effekten av å målrette innsatsen mot mistenkte.
Smuglernettverkene er ofte svært godt organiserte, og de viktigste operasjonene foregår utenfor Storbritannia, noe som gjør det utfordrende å håndheve loven.
Flyktninghjelpens administrerende direktør, Enver Solomon, sa at strengere håndheving alene ikke ville gjøre noen forskjell.
«Hvis man ikke også tar tak i årsakene til at folk er villige til å sette livet på spill, vil det sannsynligvis føre til flere farlige reiser og flere menneskelige tragedier», sier han til The Guardian.
Solomon insisterte på at regjeringen i stedet burde utarbeide en strategi for trygge og lovlige ruter til Storbritannia.
En helhetlig tilnærming til innvandring
Regjeringens nye lover er en del av en bredere strategi for å bekjempe ulovlig migrasjon.
I tillegg til å demontere smuglernettverkene, utvider myndighetene de lovlige og trygge veiene for migranter som søker asyl.
Blant tiltakene er økt samarbeid med nabolandene for å håndtere migrasjonsstrømmene.
Den omfatter også økt støtte til land som er rammet av omfattende fordrivelser.
Ved å kombinere håndhevelse med humanitær innsats tar myndighetene sikte på å ta tak i de grunnleggende årsakene til ulovlig migrasjon samtidig som de kontrollerer grensene.
Storbritannias reviderte lover om alvorlig kriminalitet gjenspeiler en målrettet innsats for å bekjempe den farlige og utnyttende praksisen med menneskesmugling.
Myndighetene håper å redusere antallet ulovlige overfarter og redde liv ved å sette inn tiltak mot disse menneskesmuglernettverkene.
For at disse tiltakene skal lykkes, er det imidlertid avgjørende å sikre en rimelig balanse mellom streng håndhevelse og beskyttelse av borgernes rettigheter.