Storbritannia nådde et rekordhøyt nettoinnvandringstall på 906 000 i 2023, det høyeste i landets historie.
Den strammere innvandringspolitikken som ble innført av den konservative regjeringen i 2024, førte imidlertid til en nedgang på 20 prosent innen midten av året.
Den nåværende Labour-regjeringen, med statsminister Sir Keir Starmer i spissen, lover nå ytterligere reformer av innvandringssystemet.
Storbritannias nettomigrasjon når historisk topp i 2023
Nettomigrasjonen, det vil si antallet mennesker som flyttet til landet, var langt høyere enn antallet som forlot det.
Ifølge data fra Office for National Statistics (ONS) vil nettoinnvandringen i Storbritannia nå 906 000 innen utgangen av juni 2023.
Dette representerer en firedobling sammenlignet med 184 000 personer som flyttet til Storbritannia i samme periode i 2019.
ONS rapporterte at oppjusteringen skyldtes ny informasjon om ankomster fra Ukraina og eksisterende innbyggere som fikk langtidsvisum.
Av de 1,2 millionene som kom for å bo i Storbritannia, var 86 prosent statsborgere fra land utenfor EU for å jobbe, studere eller få familiegjenforening.
Av disse var 845 000 i yrkesaktiv alder, og 179 000 var barn eller under 18 år.
Mange migranter kom fra land som India, Nigeria og Pakistan, noe som gjenspeiler de nye visumrutene som ble åpnet etter brexit.
Disse nye rutene hadde som mål å avhjelpe mangelen på arbeidskraft i sektorer som helse og teknologi.
Men det rekordhøye antallet reiser også spørsmål om konsekvensene for boliger, offentlige tjenester og infrastruktur.
Politiske endringer fører til nedgang i nettomigrasjonen
På grunn av de rekordhøye migrasjonstallene varslet den konservative regjeringen strengere innvandringspolitikk i desember 2023.
Den forrige administrasjonen implementerte disse nye tiltakene gradvis i løpet av første halvdel av 2024.
Det inkluderte begrensninger på forsørgeransvar for internasjonale studenter og helse- og omsorgsarbeidere.
Et annet tiltak innebar økte generelle lønnsterskler for faglærte arbeidere som søker visum.
Disse endringene har allerede ført til at nettomigrasjonen i Storbritannia har falt med 20 prosent innen midten av 2024.
Dette bringer nettoflyttingen ned til ca. 724 800 per juni 2024.
Selv om det er et skritt i riktig retning, advarer mange kritikere om at det må gjøres mer for å kontrollere antallet.
Den britiske Labour-regjeringen lover mer balanserte reformer
Statsminister Starmer kalte den betydelige økningen i nettomigrasjonen fra Storbritannia for «sjokkerende».
«Dette skjedde med vilje, ikke ved et uhell», sa han i sin tale 28. november, da de siste ONS-dataene ble offentliggjort.
Starmer bemerket at Brexit, som refererer til Storbritannias utmelding av EU i 2020, ble brukt som en begrunnelse for å eksperimentere med åpne grenser.
Etter at han tiltrådte i 2024, har han lovet å reformere det poengbaserte innvandringssystemet som ble innført etter brexit.
Dette har som mål å sikre at utenlandske arbeidstakere som bruker visumruter, vil komme med nye forventninger til opplæring av enkeltpersoner i landet vårt.
«Storbritannia kan ikke basere seg på innvandring alene for å løse våre økonomiske utfordringer,» sa Starmer i sin tale.
«Vi vil reformere systemet og sørge for at bedriftene investerer i lokale talenter, samtidig som vi opprettholder streng kontroll med innreise», understreket han.
Planen hans tar sikte på å redusere avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft ved å oppmuntre bedrifter til å utdanne innenlandske arbeidere.
Starmer har også understreket viktigheten av å balansere økonomiske behov med folkemeningen når det gjelder migrasjon.
Innenriksdepartementet kunngjorde også at de vil arbeide for å redusere nettoinnvandringen og rette opp i det «ødelagte» innvandringssystemet.
«Migrasjon har alltid vært en viktig del av Storbritannias historie og vår økonomi, men systemet må styres og kontrolleres på en god måte.» Innenriksminister Yvette Copper sa i en pressemelding.
Hun understreket at det er avgjørende å få bukt med den enorme økningen i utenlandsrekruttering de siste årene.
Den høye nettoinnvandringen til Storbritannia er også grunnen til at tidligere visumreformer fortsatt gjelder, samtidig som de er knyttet til kompetanseutvikling.
Innenriksdepartementet slår også hardt ned på arbeidsgivere som bryter retningslinjene for arbeidsvisum og misbruker andre visumregler.
Den har også lagt frem planer for å ta hånd om etterslepet i asylsøknader og returnere dem som ikke har rett til å være i Storbritannia.
Storbritannias nye Border Security Command (BSC) arbeider for å knuse kriminelle smugler- og traffickingbander.
Høy nettomigrasjonens innvirkning på offentlige tjenester
Høye migrasjonsnivåer har økt presset på Storbritannias offentlige tjenester, inkludert boliger, helsetjenester og utdanning.
I 2023 brukte myndighetene 5,38 milliarder pund på å innkvartere asylsøkere, og mange bodde på hotell på grunn av mangel på egnede overnattingssteder.
Kritikerne mener at disse kostnadene ikke er bærekraftige, og at den offentlige infrastrukturen må bygges ut for å takle befolkningsøkningen.
På den annen side har tilstrømningen av mennesker til landet bidratt til å opprettholde viktige næringer.
For eksempel har det nasjonale helsevesenet (NHS) og teknologiselskaper benyttet seg av utenlandske arbeidere for å fylle kritiske mangler på arbeidskraft.
Økonomer har fremhevet at migranter bidrar betydelig til den britiske økonomien ved å betale skatt og fylle ledige jobber.
Næringslivsledere advarer mot at strengere migrasjonskontroller kan føre til mangel på arbeidskraft i kritiske sektorer, noe som potensielt kan skade økonomien.
Hva blir det neste for Storbritannias migrasjonspolitikk?
Labour-regjeringen står overfor utfordringen med å ta hensyn til befolkningens bekymringer og samtidig sørge for at Storbritannia forblir attraktivt for kvalifisert arbeidskraft.
Eksperter anbefaler å redusere nettomigrasjonen samtidig som man investerer i offentlig infrastruktur og forbedrer innenlandske opplæringsprogrammer for å oppnå balanse.
Starmers forslag til reformer av det poengbaserte systemet kan også være en mellomløsning.
Hans administrasjon har imidlertid så langt nektet å sette et tak på antall visum, med den begrunnelsen at tidligere begrensninger ikke har hatt noen meningsfull effekt.
Storbritannia kan tilpasse migrasjonspolitikken til de økonomiske realitetene og publikums forventninger ved å fokusere på kompetanse og økonomiske bidrag.