Storbritannias Labour-leder, Sir Keir Starmer, hadde lovet å utrede visumfrihet for britiske musikere og artister i EU.
Etter at Storbritannia meldte seg ut av EU, har britiske musikere og artister opplevd ekstra kostnader og administrative begrensninger når de turnerer i Europa.
«Det har vært veldig tøft, særlig for musikere. Så jo mer vi kan gjøre for å lette det, desto bedre», sier Sir Starmer til LBC Radio, ifølge National World.
Han la til at de «egentlig ikke har noe med innvandring å gjøre.»
Disse «briljante talentene» drar rett og slett til et annet land for å opptre, for så å dra videre til neste land eller reise hjem.
Londons borgermester Sadiq Khan har også oppfordret regjeringen til å sikre en visumfri avtale for britiske musikere, kunstnere, artister og ansatte som arbeider i EU.
En talsmann for borgermesteren sa at Brexit hadde ført til «økte utgifter og tap av virksomhet for britiske artister».
Khans talsmann legger til: «Ministrene må snarest samarbeide med EU for å skape et enkelt og mindre byråkratisk system som forhindrer langsiktig skade på vår verdensledende musikkindustri.»
Europabevegelsen i Storbritannias Face the Music-kampanje
I februar 2024 lanserte Europabevegelsen i Storbritannia kampanjen«Face the Music«.
Kampanjen oppfordrer Storbritannias statsminister Rishi Sunak til å forhandle frem visumfrihet for britiske musikere og artister i EU og vice versa.
Andrew Plant, Europabevegelsens presse- og mediesjef i Storbritannia, sier at oppropet hadde samlet inn nesten 10 000 underskrifter bare en uke etter at det ble lansert.
«Dette er vår desidert mest vellykkede [campaign] -lansering hittil», sier han til Left Foot Forward om Face the Music-kampanjen.
Foreløpig har nesten 25 000 skrevet under på at de støtter kampanjen, noe som er halvveis i forhold til målet om 50 000 underskrifter.
European Movement UK samarbeider også med store musikkorganisasjoner som UK Music og Musicians’ Union.
Europabevegelsen er ikke tilknyttet dem, men har holdt dem informert om kampanjens fremdrift.
Alle tre organisasjonene har drevet lobbyvirksomhet overfor politikere. Plant sier at de «har virkelig store forhåpninger» om at det vil bli et fokusområde i år eller neste år.
Sviktende arbeidsmuligheter for britiske musikere og artister
En rapport fra Independent Society of Musicians viser at nesten halvparten av britiske musikere og artister har færre arbeidsmuligheter i Europa etter Brexit.
Rapporten viser også at over en fjerdedel av britiske musikere og artister ikke har hatt noe arbeid.
Undersøkelser utført av European Movement UK viste også at den britiske musikkbransjen er vitne til en nedgang i antall talenter.
Mange unge talenter i Storbritannia har flyttet for å bo og jobbe i EU, noe som bidrar til en kulturell hjerneflukt i Storbritannia.
På grunn av økende eksportkostnader mister instrumentprodusentene også kunder fra EU.
I tillegg risikerer europeiske frilansmusikere å bli utestengt fra arbeid i Storbritannia fordi de ikke har pass.
Dette har blitt et hinder siden britiske myndigheter krever pass og har forbudt bruk av nasjonale ID-kort fra EU ved reiser til Storbritannia.
Gus Unger-Hamilton fra hitbandet Alt-J mener at Brexit ikke «gjør det beste ut av [the UK’s] fantastiske kulturelle ressurser».
«Vi er et ganske lite land, men en ting vi har som folk over hele verden ser ut til å ville ha, er kulturen vår, og musikken er en stor del av den», sier han til NationalWorld.
Unger-Hamilton, hvis band har vunnet Mercury-prisen, er bekymret for at den britiske regjeringen forventer at musikkbransjen skal overleve alene til tross for økende utfordringer.
Han understreket at selv om matematikk og naturvitenskap er bra, er landet «langt over sin egen vekt» når det gjelder kultur.
«Den kommer til å skrumpe inn og til slutt dø hvis ikke denne regjeringen etter hvert gir musikerne litt hjelp», sier Unger-Hamilton.
Visum- og arbeidstillatelsesfrie ruter for britiske musikere og artister
Før brexit kunne britiske borgere og EU-borgere fritt reise og arbeide innenfor Schengen-sonen.
Etter brexit kan britiske statsborgere bare reise til EU uten visum i 90 dager eller en hvilken som helst 180-dagersperiode. EU-borgere kan besøke Storbritannia uten visum i seks måneder.
Innen utgangen av 2024 må EU-borgere skaffe seg en elektronisk reisetillatelse (ETA) før de reiser til Storbritannia.
På samme måte vil britiske borgere fra midten av 2025 trenge et European Travel Information and Authorization System (ETIAS) for å reise til Schengen-sonen.
Britiske statsborgere som ønsker å arbeide og bo i EU, og EU-borgere som ønsker å arbeide og bo i Storbritannia, må skaffe seg arbeidsvisum og oppholdstillatelse.
Det finnes fortsatt jobbmuligheter for musikere og artister i EU, men de går til artister som ikke er fra Storbritannia.
90-dagersregelen og visumkravet for britiske musikere og artister betyr at de ikke lenger kommer i betraktning til disse jobbene.
Den britiske regjeringen har tidligere avvist et forslag fra EU-kommisjonen om å unnta artister fra 90-dagers-reiseregelen.
Statssekretær Lucy Frazer i det britiske departementet for kultur, medier og sport vil at britiske musikere og artister skal tilpasse seg de nye ordningene.
En talsperson for Frazer sier at de største turnémarkedene i EU «tilbyr visum- og arbeidstillatelsesfrie ruter for britiske artister og andre kreative yrkesutøvere.»
«Vi jobber på tvers av myndighetene og med europeiske partnere for å gjøre ytterligere fremskritt», legger talspersonen til.