«Storbritannias siste statistikk over månedlige søknader om innreisevisum viser en betydelig nedgang i antall utstedte visum til helsearbeidere.
Den kraftige nedgangen har skapt bekymring for landets evne til å fylle kritiske roller i helsesektoren.
Det er spesielt bekymringsfullt når landet opplever mangel på arbeidskraft.
Den nedadgående trenden gjenspeiler antallet arbeids-, helse- og studievisum som ble utstedt i løpet av de første sju månedene av 2024.
Søknadene til de tre viktigste rutene til Storbritannia har gått betydelig ned sammenlignet med samme periode i fjor.
I juli mottok Storbritannia 91 300 søknader for de viktigste visumrutene, en nedgang på 36 prosent i løpet av samme måned i 2023.
Nedgangen tilskrives nylige politiske endringer med sikte på å begrense innvandringen etter at den nådde et rekordhøyt nivå i 2022
Nedgangen i antall visum for helsearbeidere
I juli 2024 søkte bare 2900 personer om visum for helse- og omsorgsarbeidere, sammenlignet med 18 300 i august 2023, en nedgang på 82 prosent fra samme måned i fjor.
Antallet visumsøknader fra pårørende til helsearbeidere falt til bare 22 200 mellom april og juli 2024.
Dette er en massiv nedgang fra 75 300 i samme periode i 2023.
Nedgangen kommer etter en periode med vekst i antall helsearbeidervisum.
Etter at Storbritannia la til denne visumformen på listen over kvalifiserte arbeidstakere i begynnelsen av 2022, har det vært en kraftig økning i antall søknader.
Den store etterspørselen etter visum for helsearbeidere i Storbritannia skyldtes det akutte behovet for helsepersonell under covid-19-pandemien og en aldrende befolkning.
Nylige politiske endringer har imidlertid snudd denne trenden.
De nye visumreglene for helse- og omsorgsarbeidere, som trådte i kraft i begynnelsen av 2024, begrenset deres mulighet til å ta med seg familiemedlemmer.
Dette har gjort Storbritannia til et mindre attraktivt reisemål for internasjonale helsearbeidere.
Konsekvenser for helsesektoren
Financial Times rapporterte at nedgangen i antall søknader om visum for helsearbeidere begynte allerede før de nye retningslinjene ble innført.
Visumruten kan ha nådd et metningspunkt i desember 2023 etter at mange helse- og omsorgsleverandører benyttet seg av den i 2022.
Nedgangen kan likevel få konsekvenser for det britiske helsevesenet.
NHS og andre helseinstitusjoner har lenge vært avhengige av internasjonal arbeidskraft for å fylle viktige roller.
Dette gjelder særlig på områder som sykepleie og eldreomsorg, der det er vedvarende mangel på arbeidskraft.
Når det kommer færre internasjonale helsearbeidere til Storbritannia, kan det føre til bemanningsutfordringer i sektoren, noe som kan gå ut over pasientbehandlingen.
Nedgangen i antall visumsøknader gir grunn til bekymring for om dagens innvandringspolitikk er effektiv nok til å dekke Storbritannias behov for helsetjenester.
Søknader om studentvisum faller også
Nedgangen i antall visum til helsearbeidere er den mest dramatiske, men Storbritannia har også opplevd en betydelig nedgang i antall utstedte studentvisum.
Antallet søknader om sponsede studievisum fra januar til juli 2024 var 15 prosent lavere enn i samme periode i 2023.
Nedgangen skyldes endringer i retningslinjene fra januar 2024, som hindrer internasjonale studenter i å ta med seg familiene sine til Storbritannia.
I år er det bare internasjonale doktorgradsstudenter eller studenter med statlig finansierte stipend som kan ta med seg familien til Storbritannia.
Denne politikkendringen har resultert i en nedgang på 81 prosent i antall utstedte visum til internasjonale studenter.
Antallet søknader om studentvisum nådde imidlertid sitt høyeste punkt i juli med 69 500.
Dette skyldes at mange studenter skyndte seg å søke før skoleåret startet.
Dette er likevel en nedgang fra fjorårets 81 900 søknader i samme periode.
Ifølge The Guardian har august hatt det høyeste antallet søknader om studentvisum.
Innenriksdepartementet advarer mot å vurdere den fulle effekten av politikkendringen i år etter å ha observert toppmåneden for studentsøknader.
Storbritannia har lenge vært et førstevalg for internasjonale studenter, noe som har bidratt betydelig til universitetene i landet.
Nedgangen i antall søknader om studentvisum kan få mer omfattende konsekvenser.
Dette omfatter potensielle økonomiske konsekvenser for utdanningsinstitusjonene og Storbritannias globale omdømme som ledende innen høyere utdanning.
Fortsatt etterspørsel etter andre fagarbeidere
Statistikken viser også interessante trender når det gjelder visum for faglærte arbeidere utenom helsearbeidervisum.
Mellom april og juli 2024 utstedte Storbritannia 28 600 visum til faglærte arbeidere, en økning på 23 prosent fra samme periode i 2023.
Dette viser at selv om det kommer færre helsearbeidere til Storbritannia, er det fortsatt etterspørsel etter andre utenlandske fagarbeidere.
Antall utstedte visum til familiemedlemmer av faglærte arbeidere var 5 800, en nedgang fra 8 100 utstedte visum i januar 2024.
Totalt utstedte myndighetene 23 400 forsørgervisum for fagarbeidere fra april til juli 2024, en liten økning fra året før.
Disse tallene kan ha sammenheng med politiske endringer og økonomiske forhold, ettersom den nye lønnsgrensen for fagarbeidere nå er på £38 700.
Arbeiderpartiets tilnærming til lovlig migrasjon
Den nåværende Labour-regjeringen har sagt at den vil beholde hele den forrige konservative regjeringens nye politikk for lovlig innvandring.
Innenriksminister Yvette Cooper hadde imidlertid satt planene om å heve inntektsgrensen for familievisum ytterligere til 38 700 pund neste år på pause.
I stedet ba hun Migration Advisory Committee (MAC) om å se på hvilket nivå familievisumets inntekt bør ligge på.
Den britiske regjeringen har også foreslått nye lover for å forbedre lønns- og arbeidsvilkårene i pleie- og omsorgssektoren.
Dette inkluderer en «fair pay agreement» som skal hjelpe arbeidstakerne med å forhandle seg frem til bedre vilkår og beholde jobbene sine.
Regjeringen har også opprettet et nytt statlig organ, Skills England, som skal utdanne britiske arbeidstakere for å fylle kompetansehullene.
I tråd med dette ga Cooper MAC i oppdrag å undersøke hvorfor IT- og ingeniørbransjen har basert seg på utenlandsk arbeidskraft .
Målet med gjennomgangen er å forstå hvorfor det er slik, og undersøke hvilke ferdigheter som kan forbedres i den lokale arbeidsstyrken.
Innenriksdepartementet hadde understreket sin plan om å redusere de høye nivåene av lovlig migrasjon ved å ta tak i hvorfor internasjonal rekruttering er så utbredt.
Målet er å balansere innvandringsfordeler med kontroll og rettferdighet, med fokus på å utvikle den lokale arbeidsstyrken og avhjelpe mangelen på kvalifisert arbeidskraft.