Hvordan er været i Storbritannia?

| februar 22, 2023
Vær i Storbritannia

Vær over hele Storbritannia

Stort sett kan værkategorien over hele Storbritannia beskrives som temperert oseanisk, men dette er en bred klassifisering, og det kan være betydelige forskjeller mellom regioner. Storbritannia er ikke et enkelt land, men en samling på fire og inkluderer England og Wales i den sørlige delen og Skottland og Nord-Irland i nord.

Siden Storbritannia strekker seg omtrent 600 miles fra den sørligste delen av England til øyene utenfor nordkysten av Skottland og er vekselvis fjellrike og flate, varierer været betydelig fra region til region og fra sesong til sesong.

Oceaniske påvirkninger

Det faktum at Storbritannia i utgangspunktet er én stor øy (med unntak av Nord-Irland, som geografisk er en del av øya Irland) betyr at det er oseaniske effekter å ta i betraktning, da disse vil påvirke landvind, temperatur og nedbør.

Øya Storbritannia (Storbritannia uten Nord-Irland) er omgitt av forskjellige vannmasser, og hver av disse spiller sin rolle i å påvirke det britiske været:

  • Nordsjøen ligger øst for England og Skottland og er spesielt innflytelsesrik på været i Skottland og Nord-England.
  • I vest spiller Irskehavet, Det keltiske hav, og viktigst av alt, Nord-Atlanterhavet en rolle i værforholdene i Wales og sørvest i England.

Av de fire britiske landene er det Skottlands vær som er mest påvirket av havene da landet er utsatt for Nordsjøen langs østkysten og det ville Atlanterhavet i nord. Skottland er også geografisk nærmest Arktis og er ofte utsatt for kulde og vind når de kommer ned fra polarisen.

Den sørlige delen av England er generelt varmere enn resten av Storbritannia, da den ikke er utsatt for noen større hav og er beskyttet av avstand fra arktiske påvirkninger. Den engelske kanal går langs sørkysten mellom England og Frankrike, men spiller ingen vesentlig rolle i været i området.

Regionale forskjeller

Det ville være umulig (og feil) å gi en nøyaktig beskrivelse av været i Storbritannia som en enkelt enhet, da det er mange geografiske, geofysiske og regionale forskjeller fra sør til nord. Av denne grunn er det sannsynligvis best å dele Storbritannia inn i mindre regioner og prøve å tilskrive været som normalt kan forventes på forskjellige tider av året.

England

Fordi England stort sett er skjermet for oseaniske effekter, er det generelt varmere både om vinteren og sommeren enn i andre deler av Storbritannia. Lenger sør enn andre britiske land er England også mer solfylt og har mindre regn på årsbasis. Vintrene er mildere, selv om stormer ikke er uvanlige ettersom bakenden av atlantiske stormer og orkaner blåser inn fra Nord-Atlanteren.

Sommer : Temperaturene varierer fra 9 til 18 °C (48 °-64 °F) med en maksimumstemperatur på 30 °C (86 °F). Bortsett fra under uvanlige omstendigheter er sommerværet i England generelt varmt og behagelig, med dusjer som ikke er uvanlige. Juli er vanligvis den varmeste sommeren som varer fra juni til slutten av august.

Vinter : Temperaturene kan av og til synke til frysepunktet (32°F) og under, men holder seg vanligvis mellom 2°C (36°F) og 7°C (44°F). Januar kalles vanligvis som den kaldeste måneden, men februar har ofte de laveste temperaturene og flere kulde.

Skottland

Kaldere, våtere og mer vind enn de tre andre britiske landene, Skottlands vær er hovedsakelig prisgitt de omkringliggende havene og de kalde vindene i Arktis. Klassifisert som å ha et oseanisk klima, er det ikke uvanlig at dette endres til subpolar oseanisk under ekstremvær. Om vinteren er temperaturen bare litt over null Celsius (32 ° F) på de fleste dager, mens sommermånedene ser temperaturen stige til et gjennomsnitt på 17 ° C (63 ° F). Temperaturene er litt høyere enn dette i det sentrale lavlandet, hvor de oseaniske effektene er betydelig lavere. Januar er det den største nedbøren, som kan være betydelig høyere enn i andre deler av Storbritannia.

Sommer : Månedene juni, juli og august er vanligvis de varmeste i Skottland. Daglige temperaturer er gjennomsnittlig 16 °C (60 °F), selv om høyere temperaturer ikke er uvanlig. På grunn av den nordlige beliggenheten er dagene lengre i Skottland, med Shetlandsøyene som mottar nesten fire timer eller mer med midtsommerdagslys enn sør i England. Imidlertid kan regn forventes når som helst og spesielt på kysten og i høylandet, ettersom Skottland har høyere gjennomsnittlig nedbør enn andre deler av Storbritannia.

Vinter : Med gjennomsnittstemperaturer på 5°C (41°F), er Skottland kaldest fra desember til februar. Regn kan forventes på de fleste dager, og snø er ikke uvanlig, spesielt i fjellene og høylandet, hvor ski og snøsport kan nytes.

Wales

Siden Wales ligger lenger sør enn både Skottland og Nord-Irland, er det ingen overraskelse at landet er varmere og tørrere enn begge disse to landene. Somrene er varmere, og vintrene er mildere og kan sammenlignes med de i England. Men ettersom landet er utsatt for Nord-Atlanteren på den vestlige siden, opplever Wales høyere gjennomsnittlig årlig nedbør enn nabolandet England og er mer utsatt for sterk vind, kuling og stormer. Den walisiske kystlinjen er spesielt utsatt for sterk vind, og fjellområdene i landet får mindre solskinn og høyere nedbør enn kystområdene.

Sommer : Somrene er korte og milde i Wales, med de beste månedene juli og august. Temperaturene svinger rundt de lave tjueårene Celsius (rundt 70 ° F), men kan nå 27 ° C (80 ° F) og over noen ganger. Regn kan forventes nesten alle dager, spesielt langs kysten eller i fjellet, men er vanligvis begrenset til lette byger eller yr.

Vinter : Vintertemperaturene er vanligvis noen få grader over null Celsius (32°F), men kan falle så lavt som minus 3°C (26°F) av og til. Vintre beskrives vanligvis som kalde, mørke og våte, og regn kan være en nesten hverdagslig foreteelse.

Nord-Irland

Den årlige gjennomsnittstemperaturen i Nord-Irland er litt høyere enn i Skottland, men ikke fullt så høy som i Wales. Nedbøren er størst i januar, men det lille landet er tørrere enn Wales og Skottland, selv om nedbøren er hyppigere, og Nord-Irland opplever flere regnværsdager enn noen av de tre andre landene i Storbritannia. Somre og vintre kan beskrives som milde, selv om kulde og regntunge perioder kan (og gjør) oppstå på grunn av påvirkningen fra Atlanterhavet og polare kuldefronter.

Sommer : Været i alle deler av Irland, nord eller sør, kan best beskrives som skiftende. Sommertemperaturer er vanligvis i gjennomsnitt rundt 18° (63°F), men dette kan variere radikalt fra dag til dag, med betydelig høyere temperaturer alltid en tydelig mulighet. Regn kan forekomme på hvilken som helst dag når som helst (spesielt i juli) og bør alltid forventes uavhengig av temperaturen.

Vinter : I likhet med Wales er vintrene i Nord-Irland mørke og kalde, med gjennomsnittstemperaturer som generelt holder seg over frysepunktet. Regn er imidlertid en nesten daglig begivenhet, og snø er også en mulighet i desember, januar og til og med februar.

Kort oppsummert

På årsbasis er det beste været å finne i hele Storbritannia i den sørlige delen av England, fra like nord for London til sørkysten. Når man beveger seg nordover opp gjennom England og Wales til Skottland, synker gjennomsnittstemperaturen og nedbøren øker. De nordlige delene av Skottland er de mest utsatte for elementene og opplever derfor de kaldeste, våteste og tøffeste værforholdene.