Før Storbritannia forlot Den europeiske union (EU) i 2020, kunne britiske borgere og EU-borgere reise fritt i hele Europa. Alt dette endret seg da Storbritannia forlot unionen, og det vil skje en betydelig endring igjen i 2025.
Storbritannia utvider sin nye ordning med elektronisk reisetillatelse (ETA) til å omfatte alle som kan besøke landet uten visum. Fra og med april 2025 må europeiske statsborgere, med unntak av irske statsborgere, ha en ETA før de reiser til Storbritannia.
Slik påvirker Storbritannias nye reiseordning reiser i hele Europa.
1. Alle europeiske statsborgere, med unntak av irske statsborgere, må søke om og ha en ETA før de reiser til Storbritannia.
UK ETA er et krav for alle korte reiser til Storbritannia, fra mindre enn én dag til opptil seks måneders opphold. Det er obligatorisk uansett om den reisende besøker Storbritannia med fly, ferge, tog eller buss. Alle, inkludert spedbarn og barn, må ha en ETA, ellers vil de bli nektet ombordstigning av transportselskapet.
For å søke om ETA må du betale £10 per søknad, sende inn person- og passopplysninger og svare på sikkerhetsspørsmål. Hele prosessen foregår på nettet og kan fullføres i løpet av få minutter.
Når ETA-en er innvilget, er den gyldig for flere reiser i løpet av to år eller til passet den er knyttet til, utløper, avhengig av hva som kommer først.
For å fortsette å få innreise til Storbritannia må de søke om ETA på nytt når den eller passet som er knyttet til den, utløper.
Hvis reisende endrer passopplysningene sine, for eksempel hvis passet er mistet eller stjålet, eller hvis de har endret navn, må de søke om ETA på nytt med de oppdaterte passopplysningene.
Europeiske statsborgere som kan reise til Storbritannia uten visum, er statsborgere fra EU, EØS-området og Sveits. Det eneste unntaket fra EU-landene er Irland, som har sin egen avtale med Storbritannia.
EU-medlemsstatene omfatter Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Italia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania og Sverige.
EØS omfatter alle EUs medlemsstater, Island, Liechtenstein og Norge. Sveits er ikke en del av EU eller EØS, men er en del av det europeiske indre marked. Innbyggerne har de samme rettighetene som EØS-borgere.
Med unntak av irske statsborgere må borgere fra disse europeiske landene skaffe seg en ETA før de reiser til Storbritannia.
Storbritannia er ikke lenger en del av EU.
Etter en folkeavstemning i Storbritannia i 2016 stemte britene for å forlate EU. I januar 2021 trådte den britiske utmeldingen, eller brexit, offisielt i kraft.
Siden den gang har Storbritannia og de fire landene som utgjør landet – England, Wales, Skottland og Nord-Irland – blitt en egen, uavhengig union av stater.
Storbritannia er ikke lenger underlagt EU-retten eller EU-domstolens jurisdiksjon, med unntak av spesifikk lovgivning som gjelder Nord-Irland. EU-borgere er derfor underlagt Storbritannias innvandringslover, mens britiske borgere er underlagt EUs innvandringskontroll.
Samme år som brexit trådte i kraft, kunngjorde det britiske innenriksdepartementet den britiske ETA-ordningen, som ligner på den som brukes i USA, Canada og Australia.
ETA-ordningen har som mål å forbedre grensesikkerheten ved å gi myndighetene mulighet til å forhåndssjekke og kontrollere reisende før de ankommer. Dette vil bidra til å identifisere potensielle risikoer og redusere antallet forsøk på ulovlig innreise.
Det er utformet for å gjøre reiser til Storbritannia mer tilgjengelige og praktiske. Siden ETA ikke er et visum, er søknadsprosessen tilgjengelig på nettet via den britiske regjeringens nettsted eller UK ETA-appen.
Med ETA-ordningen kan britiske myndigheter få bedre oversikt over alle personer som reiser inn og ut av Storbritannia, med eller uten visum.
2. Europeiske statsborgere med visum for lengre opphold og innvandringsstatus i Storbritannia er unntatt fra ETA-ordningen.
Europeere med biometrisk visum for lengre opphold og innvandringsstatus i Storbritannia trenger ikke å fremvise ETA når de besøker eller reiser inn i Storbritannia igjen.
Dette gjelder også de som planlegger å oppholde seg i Storbritannia i mer enn seks måneder for å arbeide eller studere. Det omfatter også personer med status som bosatt eller forhåndsbosatt i henhold til European Union Settlement Scheme (EUSS).
Europeere med biometrisk visum for lengre opphold og innvandringsstatus i Storbritannia må kunne bevise at de har rett til å reise inn i og oppholde seg i Storbritannia ved grensen.
EUs oppgjørsordning
EU Settlement Scheme er det britiske innenriksdepartementets ordning som implementerer og opprettholder bestemmelsene om borgernes rettigheter i utmeldingsavtalen.
Uttredelsesavtalen beskytter EU-borgere som er lovlig bosatt i Storbritannia, og britiske statsborgere som bor lovlig i en av EUs medlemsstater ved utløpet av overgangsperioden for brexit 31. desember 2020.
Den omfatter også EU-borgere som har flyttet til Storbritannia, og britiske statsborgere som har flyttet til et EU-land i løpet av overgangsperioden.
Avtalen sikrer at disse borgerne og deres familier i hovedsak beholder de samme rettighetene som de hadde før Storbritannia forlot EU. Det garanterer at de kan fortsette å bo, studere, jobbe og reise fritt mellom Storbritannia og EU.
Storbritannias eVisa-system
Storbritannia er i ferd med å gå over til et heldigitalt innvandringssystem. Europeere med biometrisk visum for lengre opphold og innvandringsstatus kan digitalt bevise at de er fritatt fra ETA-ordningen.
De som har en UK Visas and Immigration (UKVI)-konto, kan få tilgang til sitt biometriske visum eller innvandringsstatus via eVisa eller en innvandringsjournal på nettet.
eVisa må være knyttet til passet for enklere kontroll ved grensen. Grensebetjentene kan bare skanne passet for å se tillatelsen deres. For å unngå problemer ved grensen er det viktig å holde eVisa- og passopplysningene oppdatert på UKVI-kontoen.
De som har fysiske dokumenter med innvandringsstatus, for eksempel biometriske oppholdstillatelser (BRP-er) og våtstempler eller vignetter i passet, kan vise dem på grensen for å bevise at de har rett til å reise inn i og oppholde seg i Storbritannia.
Det er imidlertid viktig å merke seg at alle fysiske britiske immigrasjonsdokumenter, uavhengig av utløpsdato, ikke lenger vil være gyldige etter 31. desember 2024.
Alle innehavere av biometriske langtidsvisum og personer med innvandringsstatus i Storbritannia må ha en UKVI-konto innen januar 2025.
Europeere anbefales likevel å fortsatt ha med seg det fysiske immigrasjonsdokumentet når de reiser utenlands og reiser inn i Storbritannia igjen i 2025.
Ofte stilte spørsmål om ETA i Storbritannia og europeiske statsborgere
Nedenfor finner du noen vanlige spørsmål som EU-, EØS- og sveitsiske borgere som reiser til Storbritannia, kan ha om ETA.
Må europeiske statsborgere ha ETA for å besøke Storbritannia?
Europeiske statsborgere trenger en ETA for å besøke Storbritannia.
Siden brexit har Storbritannia og EU hatt separate styringsenheter. Borgere fra Island, Liechtenstein, Norge, Sveits og alle EU-land unntatt Irland trenger en ETA for å reise til Storbritannia.
EU, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits har visumfritak i forhold til Storbritannia.
Dette betyr at britiske statsborgere kan reise til EU-land, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits uten visum for korte opphold på opptil 90 dager i løpet av en periode på 180 dager.
Borgere fra EU-landene, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits kan også besøke Storbritannia i opptil seks måneder uten visum.
Er ETA bare for Storbritannia, og ETIAS for Europa?
Storbritannias ETA er atskilt fra EUs European Travel Information and Authorization System(ETIAS). Det er imidlertid et lignende system for reisetillatelse beregnet på reisende som er fritatt for visum.
Hvis det ikke oppstår flere forsinkelser, vil EU lansere ETIAS for alle ikke-EU-borgere som ikke trenger visum for å besøke EU-medlemsstater, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits.
Britiske statsborgere, som ikke lenger regnes som EU-borgere, må ha en ETIAS før de kan reise til noen av disse landene.
Når vil europeiske statsborgere måtte søke via ETA-ordningen?
Europeiske statsborgere kan begynne å søke om ETA fra 5. mars 2025. De må ha en ETA før de reiser til Storbritannia 2. april 2025 eller senere.
Trenger europeiske statsborgere visum for å besøke Storbritannia?
Europeiske statsborgere, med unntak av irske statsborgere, må også søke om visum hvis de planlegger å bli i Storbritannia i mer enn seks måneder eller jobbe der. De må også søke om visum hvis de ikke får ETA.
ETA er ikke et visum, men en digital reisetillatelse for alle reisende uten visum som besøker Storbritannia i mindre enn seks måneder. Dette omfatter også personer som er på gjennomreise i Storbritannia, uavhengig av om de skal gjennom grensekontroll.
Selv om det er sjelden at borgere uten visum blir nektet ETA, kan det skje. En reisende kan bli nektet ETA på grunn av kriminell bakgrunn, tidligere brudd på innvandringsloven i Storbritannia eller andre steder, og tilknytning til ulovlige grupper og organisasjoner.
Hva er forskjellen mellom et ETA-visum og et standard besøksvisum til Storbritannia?
En ETA gir kun tillatelse til å reise til Storbritannia. Det gir ikke innehaveren rett til å reise inn i landet.
Alle reisende må fortsatt søke om «innreisetillatelse» eller tillatelse til å reise inn i Storbritannia ved grensen. Dette gjøres ved å passere gjennom en elektronisk port (eGate) eller møte en tjenestemann fra UK Border Force.
Hvorfor spiller det noen rolle om det kreves ETA-visum eller britisk visum for europeiske statsborgere?
Det er raskere, billigere og mer praktisk å søke om ETA enn å søke om visum til Storbritannia. Sistnevnte tar lengre tid, koster mer og innebærer en mer komplisert prosess.
Et britisk ETA koster £10 per søknad. En reisende uten visum trenger bare å søke om det en gang annethvert år, og kan bruke det flere ganger for korte opphold på opptil 6 måneder innenfor gyldighetsperioden.
Det er også enklere å få en ETA i Storbritannia, siden søknaden foregår helt og holdent på nettet. Reisende kan motta ETA når som helst mellom minutter etter at søknaden er sendt inn og tre dager senere.
Et britisk standardvisum for besøkende, som er gyldig for opphold i landet i opptil seks måneder, koster derimot 115 pund. Andre britiske besøksvisum for lengre opphold, som gir mulighet for lengre opphold, koster mer.
Det kan ta omtrent tre uker å få visum til Storbritannia. Du må sende inn flere fysiske dokumenter og gjennomgå et personlig intervju så tidlig som tre måneder før du skal reise.
Jeg har et britisk pass og et annet pass fra et EU-land. Vil jeg trenge en ETA?
Du trenger ikke ETA hvis du reiser til Storbritannia med britisk pass. Hvis du derimot bruker passet ditt fra et EU-land, trenger du en ETA før du kommer til Storbritannia.
Reisende med britiske pass, BOTC-pass (British Overseas Territory Citizen) og irske pass er fritatt fra å trenge en ETA.
Kan jeg reise til EU med et EU-pass og returnere til Storbritannia med et britisk pass?
Det er mulig å reise til EU med et EU-pass og returnere til Storbritannia med et britisk pass. Den britiske regjeringen anbefaler alltid britiske statsborgere å reise inn i landet med britisk pass.
Jeg har innvandringsstatus i Storbritannia. Trenger jeg en ETA?
Personer med innvandringsstatus eller tillatelse til å reise inn, bo, arbeide eller studere i Storbritannia, og personer som er innvilget status som bosatt eller forhåndsbosatt i henhold til EU Settlement Scheme (EUSS), trenger ikke ETA for å reise til Storbritannia. De må imidlertid kunne vise eller bevise at de har gyldig tillatelse ved grensen.
Jeg har oppholdsstatus i en EU-medlemsstat. Trenger jeg en ETA for å reise til Storbritannia?
Bare personer som er lovlig bosatt i Irland, og som også er visumfrie statsborgere som reiser til Storbritannia via Common Travel Area (CTA), er fritatt fra kravet om ETA.
Dette betyr at de må kunne bevise at de er lovlig bosatt i Irland, at de ikke trenger visum for å besøke Storbritannia, og at de reiser til Storbritannia via Irland, Guernsey, Jersey eller Isle of Man. De må oppfylle alle tre vilkårene for å være unntatt fra ETA-systemet.
En oppholdstillatelse utstedt av en EU-medlemsstat er gyldig i EU og Schengen-området. Siden brexit har ikke EU-oppholdstillatelser vært gyldige i Storbritannia.
Hva skjer hvis jeg har et kriminelt rulleblad eller annen historikk som kan påvirke tillatelsen min?
Hvis en visumfri reisende blir nektet ETA på grunn av kriminell bakgrunn, tidligere brudd på innvandringsloven eller tilknytning til ulovlige grupper, kan vedkommende søke om britisk visum for å få innreise til Storbritannia.
En reisende kan ikke klage på et britisk ETA-vedtak, siden det er et automatisert system. Det finnes ingen mulighet for administrativ gjennomgang eller klage på avgjørelser som er tatt på ETA-søknader.