Europeere med EUSS Pre-Settled-status møter strengere grensekontroller i Storbritannia

| september 26, 2024
Europeere med status som forhåndsbosatte møter strengere grensekontroller i Storbritannia
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Wilfried Pohnke via Pixabay

Myndighetene i Storbritannia har skjerpet grensekontrollen for EU-borgere og deres familier i forbindelse med EU Settlement Scheme (EUSS).

Den gjelder også for borgere fra Island, Norge, Liechtenstein og Sveits og deres familier i henhold til EUSS.

Fra og med 15. juli 2024 har de britiske grensemyndighetene fått nye ansvarsområder og fullmakter overfor personer som har status som forhåndsbosatte i EUSS.

Den oppdaterte veiledningen, som ble publisert i september 2024, instruerer grensebetjentene om å vurdere om personer med status som forhåndsbosatt fortsatt oppfyller kriteriene som opprinnelig ga dem status.

Dette innebærer først og fremst å kontrollere at personer som er bosatt på forhånd, har opprettholdt kontinuerlig opphold i Storbritannia.

Det innebærer også å sjekke om de fortsatt oppfyller andre alternative kvalifiseringskrav under EUSS.

De nye reglene innebærer at de som ikke oppfyller EUSS-vilkårene for forhåndsbosetting, kan få statusen sin tilbakekalt ved grensen.

Selv om dette gir grensebetjentene mer makt, understreker den oppdaterte veiledningen viktigheten av å bruke denne makten på en rettferdig måte.

UK Border Force og personer med status som forhåndsbosatte

Endringene berører borgere fra Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS), sveitsiske statsborgere og deres familier som har flyttet til Storbritannia før utløpet av overgangsperioden for Brexit 31. desember 2020.

EØS omfatter statsborgere fra alle EUs medlemsstater og borgere fra Island, Norge og Liechtenstein.

I henhold til EUSS kan EØS-borgere og sveitsiske statsborgere som flyttet til Storbritannia før overgangsperioden for brexit ble avsluttet, søke om status som enten bosatt eller forhåndsbosatt.

De som kvalifiserer for settled status, får permanente rettigheter til å bo, arbeide og få tilgang til offentlige tjenester i Storbritannia.

Pre-settled status gis til personer som har bodd i Storbritannia i mindre enn fem år. Den gir dem begrensede rettigheter til å oppholde seg, arbeide og få tilgang til tjenester i Storbritannia i fem år.

Når de har oppholdt seg i landet i fem år, kan de søke om status som fastboende, noe som gir dem permanent oppholdstillatelse.

I september 2023 vil personer med status som forhåndsbosatte som nærmer seg slutten av femårsperioden, automatisk få statusen sin forlenget med to år.

Denne automatiske forlengelsen gjelder uavhengig av om de har søkt om status som bosatt eller ikke.

I mai 2024 reviderte innenriksdepartementet retningslinjene, og ga personer med status som forhåndsbosatte en forlengelse på fem år i stedet for bare to.

Endringen sikrer at personer i Storbritannia ikke mister rettighetene sine hvis de ikke søker om eller oppgraderer til status som fastboende.

Grunner til å oppheve status som forhåndsbosatt ved grensen

Europeere med status som forhåndsbosatte møter strengere grensekontroller i Storbritannia
Bilde med tillatelse fra Schumi4ever via Wikimedia Commons

Mange EØS-borgere og sveitsiske statsborgere har fortsatt status som forhåndsbosatte og må fortsette å oppfylle vilkårene som opprinnelig ga dem statusen.

De som ikke oppfyller vilkårene, kan miste retten til å reise inn i Storbritannia igjen.

I henhold til de nye retningslinjene kan grensepolitiet oppheve en persons status som forhåndsbosatt på grunn av følgende:

Manglende kontinuerlig opphold i Storbritannia

Hvis en person ikke har bodd sammenhengende i Storbritannia eller i de britiske kronbesittelsene (Guernsey, Jersey og Isle of Man) i minst seks måneder i løpet av en 12-månedersperiode, kan vedkommende miste statusen sin.

Dette rammer dem som ikke har gyldig grunn til å oppholde seg utenfor Storbritannia, for eksempel militærtjeneste eller fødsel.

Endringer i familieforhold

Hvis ekteskapet eller det sivile partnerskapet, som i utgangspunktet kvalifiserte til pre-status, ender med skilsmisse, kan man miste statusen sin.

De kan bare beholde statusen sin hvis de oppfyller andre kriterier som gjør det mulig for dem å beholde den.

Tap av avledede rettigheter eller Zambrano-oppholdsrettigheter

Personer som ikke lenger oppfyller definisjonen av en person «med en avledet» eller «med en Zambrano» rett til opphold, kan risikere å få opphevet statusen sin før bosetting.

Selv om de nye reglene gir grensepolitiet betydelige fullmakter, understreker veiledningen også viktigheten av forholdsmessighet.

Grensebetjentene oppfordres til å vurdere hver enkelt persons omstendigheter når de skal avgjøre om statusen skal tilbakekalles.

Det betyr at man må se på årsakene til at en person ikke oppfyller kravene, og om vedkommende fortsatt kan kvalifisere til en annen type permisjon under ordningen.

For eksempel må saksbehandlerne sjekke digitale utlendingsregistre for å bekrefte om en person med status som forhåndsbosatt har fått statusen sin automatisk forlenget.

Den automatiske forlengelsen betyr at de fortsatt har rett til å bo og arbeide i Storbritannia i henhold til utmeldingsavtalen.

Grensetjenestemenn må forsikre seg om at personer ikke er kvalifisert før de tilbakekaller statusen deres.

Bekymringer om rettferdighet og beskyttelse av rettigheter

De intensiverte grensekontrollene og den potensielle kanselleringen av statusen som forhåndsbosatt har skapt bekymring blant talsmenn for EU-borgere i Storbritannia.

De hevder at endringene kan ramme personer som har bodd lenge i Storbritannia, og som kan ha problemer med å navigere i komplekse innvandringsregler.

Noen mente at de nye reglene, til tross for veiledningen som ble gitt, kunne skape forvirring og usikkerhet for dem som hadde status som forhåndsbosatte.

Dette skyldes også at vilkårene for å opprettholde pre-status kan være komplekse.

Noen er for eksempel ikke klar over kravet om sammenhengende opphold. Andre kan også møte hindringer når de skal bevise at de er bosatt i Storbritannia.

Det finnes ankemuligheter for dem som ikke kvalifiserer for gjeninntreden på grunn av manglende oppfyllelse av kravene.

Personer som har fått statusen sin tilbakekalt eller har fått avslag på innreise, kan anke avgjørelsen innen 28 dager etter avslaget.

Independent Monitoring Authority (IMA), som overvåker borgernes rettigheter etter brexit, fortsetter å samarbeide med innenriksdepartementet for å forhindre urettferdige sanksjoner.

IMA har uttrykt bekymring for uklarheten i bestemte prosesser, noe som har ført til at regjeringen har prioritert transparente kontroller av innvandringsstatus.

Hva grensestyrker og personer med status som forhåndsbosatte kan forvente fremover

Europeere med status som forhåndsbosatte møter strengere grensekontroller i Storbritannia
Bilde gjengitt med tillatelse fra det britiske innenriksdepartementet via Wikimedia Commons

Med nye fullmakter og ansvarsområder må grensepolitiet holde seg oppdatert på de nyeste reglene.

Siden EUSS-statusinnehavere kun er digitale, må de effektivt bruke digitale verktøy for å verifisere en persons status ved grensen.

De nye retningslinjene gir grensepolitiet fullmakt til å håndheve immigrasjonsreglene.

De er imidlertid også ansvarlige for å sikre at borgernes rettigheter i henhold til EUSS blir respektert.

Dette er viktig ettersom myndighetene balanserer beskyttelsen av individuelle rettigheter med behovet for å opprettholde en robust grensekontroll.

Personer med status som forhåndsbosatte oppfordres til å holde seg informert om de nye retningslinjene for å beskytte rettighetene sine.

De må sørge for å overholde oppholdskravene for å unngå problemer ved grensen og unngå å miste retten til å bli værende i Storbritannia.