EU-kommissær oppfordrer Storbritannia til å lempe på visumreglene for forskere og vitenskapsmenn

| februar 15, 2024
EU-kommissær oppfordrer Storbritannia til å lempe på visumreglene for forskere og vitenskapsmenn

Den europeiske union (EU) planlegger å be britiske myndigheter om å lempe på visumreglene for forskere.

På et møte i London 12. februar 2024 ble britiske ledere innen vitenskap, næringsliv og forskning oppfordret til å benytte seg av finansieringen fra Horisont Europa.

Dette til tross for bekymringer rundt kostnader og visum for europeiske forskere som ønsker å jobbe i Storbritannia.

Iliana Ivanova, EUs kommissær for forskning og innovasjon, er bekymret for at høye visumavgifter kan avskrekke britiske forskere fra å delta i Horisont-programmet.

«Vi har problemer med å få europeiske forskere til Storbritannia på grunn av visumproblemer og høyere kostnader», sier Ivanova til Financial Times.

Michelle Donelan, Storbritannias statssekretær for vitenskap, innovasjon og teknologi, avviser imidlertid påstander om at Storbritannia har problemer med å rekruttere deltakere.

Hun fortalte at «hovedbudskapet» fra forskere, innovatører og bedrifter var om prosjektet var i tråd med deres interesser og bidro til vekst i Storbritannias økonomi.

Britiske statsborgere kan igjen lede EUs vitenskapelige programmer

Horisont Europa er EUs primære finansieringsprogram for forskning og innovasjon. Det har for øyeblikket et budsjett på 93 milliarder euro for perioden 2021-2027, og nesten 90 land deltar.

I 2020 forlot Storbritannia Horisont-programmet etter Brexit. I fjor inngikk landet imidlertid en avtale med EU om å bli medlem igjen i januar 2024.

Dette betyr at britiske institusjoner igjen kan lede konsortier og være fremtredende aktører, slik de var før de forlot programmet.

Landene i Horizon-programmet bidrar med midler, som deretter fordeles til enkeltpersoner eller organisasjoner basert på fortjeneste.

Enkeltpersonene eller organisasjonene kan deretter bruke stipendet til å utforske temaer som klimaendringer, medisinske fremskritt og kunstig intelligens.

Horizon tar også for seg bærekraftsmålene til De forente nasjoner (FN), som blant annet fattigdom, mat, energi og utdanning.

Den genererer avansert kunnskap og teknologi som fører til nye arbeidsplasser, økonomisk vekst og industriell konkurranseevne.

Høye visumavgifter i Storbritannia og strenge visumregler i EU anses som hindringer.

I oktober 2023 økte britiske myndigheter avgiftene for arbeids- og besøksvisum med 15 prosent.

Regjeringen økte også familievisum, bosetting og statsborgerskap med 20 prosent og studentvisum med 35 prosent.

I februar 2024 øker også helsetillegget for innvandrere fra National Health Service (NHS) med 66 prosent, fra 624 til 1035 pund i året.

Royal Society, det britiske vitenskapsakademiet, har kritisert de høye visumavgiftene for internasjonale forskere.

De viser til at «visumkostnadene på forhånd er opptil ti ganger høyere enn gjennomsnittet i andre ledende forskningsnasjoner.»

Campaign for Science and Engineering, en uavhengig interesseorganisasjon for naturvitenskap og ingeniørfag i Storbritannia, sier at forhåndskostnadene har økt med 57,3 prosent.

Beregningene viser at kostnadene for forskere som kommer til Storbritannia på et femårig Global Talent-visum, økte fra 3743 pund til 5890 pund.

Global Talent-visumet er et britisk arbeidsvisum for talenter innen akademia, kunst og kultur og digital teknologi.

På den annen side varierer britiske statsborgeres arbeidsprivilegier fra EU-land til EU-land, og noen krever oppholdstillatelse selv for betalte forelesninger.

Ifølge tjenestemenn med kjennskap til de interne diskusjonene har flere EU-land bedt om å få fjernet helsetillegget for innvandrere.

Andre medlemsland foreslo en omfattende mobilitetsavtale med Storbritannia for forsknings- og utviklingssektoren.

Begge forslagene har som mål å gjøre det lettere for forskere å flytte på seg og fremme samarbeid mellom EU og Storbritannia.

Vitenskapsmenn og forskere oppfordres til å benytte seg av Horizon

I forbindelse med visumregler, kostnader og helseavgifter oppfordrer britiske og europeiske ledere forskere og andre talenter til å søke.

«Mitt budskap til britiske forskere og innovative bedrifter er enkelt og klart: Søk!» Ivanova i en uttalelse.

Hun fremhevet at mange enkeltpersoner har samarbeidet med europeiske partnere for å fremme vitenskap, akademiske karrierer og bedrifter.

EU-kommissæren la til: «Jeg ser frem til å se mange flere britiske støttemottakere i Horisont Europa-programmet i årene som kommer.»

Den britiske vitenskapsministeren Donelan sluttet seg til Ivanova og sa at Horizon har åpnet en verden av muligheter for forskere.

«Vi er fast bestemt på å gjøre alt vi kan sammen med våre europeiske kolleger for å gripe dette øyeblikket og alt det kan gjøre for å hjelpe våre skarpeste hjerner med å skape jobber, vekst og gjennombrudd som vil gjøre livet bedre for oss alle», sier Donelan.

Blant de britiske selskapene som har fått støtte fra Horizon, er Nova Innovation (17 millioner pund til tidevannsenergi) og The Floow (3 millioner pund til trafikksikkerhetsforskning).