EU-komité krever fri bevegelighet for unge britiske EU-borgere og oppfordrer Storbritannia til å bli med i Erasmus igjen

| april 9, 2024
EU-komité krever fri bevegelighet for unge britiske EU-borgere og oppfordrer Storbritannia til å bli med i Erasmus igjen

Den europeiske økonomiske og sosiale komité (EESC) har godkjent et forslag som oppfordrer EU til å oppheve reiserestriksjonene for unge borgere.

Den oppfordret også EU til å forhandle med Storbritannia om å bli med i Erasmus-programmet igjen.

Den europeiske økonomiske og sosiale komité er et offisielt rådgivende organ for EU-kommisjonen.

Erasmus er et EU-program som gir unge mennesker mulighet til å reise ut og få arbeidserfaring, studere eller utdanne seg i et annet land.

The Independent rapporterte at en resolusjon som oppfordrer EU til å reforhandle et gjensidig partnerskap for ungdomsmobilitet med Storbritannia, ble undertegnet under EESC-møtet 3. april.

Det ble så godt som enstemmig vedtatt, med 77 stemmer for, null mot og én som avsto fra å stemme.

I resolusjonen heter det at den har «offisiell og sterk støtte fra både European Youth Forum og British Youth Council.»

Maurizio Cuttin, British Youth Councils ambassadør til European Youth Forum, sa at Storbritannia «skylder sine unge å gi dem muligheter» til en lysere fremtid.

«Å omfavne Erasmus+ er utvilsomt veien å gå. Studenter, lærlinger og unge frivillige fortjener intet mindre», sier han.

María Rodríguez Alcázar, leder for European Youth Forum, håper at beslutningstakerne på begge sider av kanalen vil diskutere «alle anbefalingene i EØSUs uttalelse».

«Mange ungdomsorganisasjoner i Storbritannia og EU» støtter også forslaget og ser det som et viktig skritt mot Storbritannias reintegrering i Erasmus-programmet.

Det gir også håp til britiske statsborgere under 30 år som gikk glipp av muligheten til å jobbe og studere i EU på grunn av brexit.

Støtte til en gjensidig mobilitetsordning for ungdom mellom Storbritannia og EU

Londons borgermester Sadiq Khan har også tatt til orde for fri bevegelse mellom EU og Storbritannia for unge mennesker.

I januar 2024 insisterte han på at den britiske regjeringen skulle inngå en gjensidig avtale om ungdomsmobilitet med EU.

Dette vil gjøre det mulig for unge mennesker å studere, reise og fylle ledige stillinger i viktige økonomiske sektorer.

Han understreket: «Jeg er helt klar på at jeg vil støtte en ordning for ungdomsmobilitet, noe som vil være til fordel for oss økonomisk, kulturelt og sosialt.»

Khan er også åpen for å oppheve visumreglene som begrenser reiser og arbeid i andre europeiske land etter brexit.

George Eustice, tidligere minister i det konservative unionistpartiet og ledende brexitforkjemper, støttet en lignende idé.

I juli 2023 oppfordret Eustice den britiske regjeringen til å forhandle med EUs medlemsland om en avtale for unge mennesker.

Både EU-borgere som ønsker å jobbe i Storbritannia, og britiske statsborgere i EU, bør få tilbud om et toårig arbeidsvisum.

En meningsmåling utført av 2023-kampanjegruppen Best for Britain viser at 68 prosent av 10 000 velgere støtter en gjensidig ungdomsutveksling med EU.

Undersøkelsen viste også at 61 prosent av de spurte støttet Storbritannias reintegrering i Erasmus-programmet.

Naomi Smith, administrerende direktør i Best for Britain, sier at en «gjensidig mobilitetsordning for ungdom med EU er en vinn-vinn-situasjon».

«Nå som EU støtter planen, er det på tide at den britiske regjeringen slutter seg til en gjensidig ordning for ungdomsmobilitet mellom EU og Storbritannia og lar britiske studenter delta i Erasmus igjen», legger hun til.

Jan Hendrik Dopheide, en høytstående EU-tjenestemann med ansvar for forholdet til Storbritannia, fortalte EESC at Kommisjonen diskuterer alternativer for ungdomsmobilitet med medlemslandene.

Storbritannia og Erasmus-programmet

Da Storbritannia forlot EU og Erasmus-programmet, kunne ikke lenger rundt 200 000 unge britiske statsborgere studere gratis ved de beste universitetene i Europa.

Reisereglene etter brexit har også gjort det mye vanskeligere for folk å bevege seg fritt mellom EU og Storbritannia i forbindelse med reiser, arbeid og studier.

Til tross for at de forlot EU, tilbød EU London å bli værende i Erasmus-programmet. Den britiske regjeringen avslo imidlertid søknaden.

Nick Leake, en erfaren seniordiplomat ved den britiske utenriksstasjonen, fortalte på EESC-møtet at Storbritannia takket nei til Erasmus-programmet av økonomiske årsaker.

Som Politico rapporterte, sa han til komiteen: «Det er av hensyn til britiske skattebetalere at vi har besluttet å ikke delta i Erasmus+.»

Leake sa at vilkårene for fortsatt deltakelse i programmet «ville ha krevd at Storbritannia betalte 2 milliarder euro».

Beløpet er «mer enn vi ville ha fått i løpet av et 7-årsprogram», som er rundt «300 millioner i året».

Leake snakket også om ubalansen mellom britiske statsborgeres fremmedspråklige evner til å utnytte mulighetene for utreisemobilitet og folk som ønsker å komme til Storbritannia.

Etter å ha forlatt Erasmus-ordningen opprettet Storbritannia sin egen ordning for utenlandsstudier, kalt Turing.

En analyse bestilt av den britiske regjeringen viste imidlertid at programmet ikke hadde nådd sine mål.

Turing-ordningen hadde i overkant av 20 000 studenter i studieåret 2021/22, noe som er under målet på 35 000.

Nesten 80 % av de deltakende universitetene og høyskolene rapporterte om problemer med den nye søknadsprosessen.