ETA i Storbritannia vs. ETIAS i EU: En sammenligningsguide for reisende

| oktober 31, 2024
ETA i Storbritannia vs. ETIAS i EU: En sammenligningsguide for reisende
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Diego Duque via Pixabay

Nye reiseregler er på trappene i både Storbritannia (UK) og EU (EU), som innfører henholdsvis Electronic Travel Authorization (ETA) og European Travel Information and Authorization System(ETIAS).

ETA og ETIAS har begge som mål å styrke grensesikkerheten og effektivisere innreise for reisende uten visum. De to systemene er imidlertid forskjellige når det gjelder omfang, berettigelse og regler.

Her er en omfattende guide som hjelper reisende med å forstå forskjellene mellom ETA i Storbritannia og ETIAS i EU og forberede seg på disse endringene.

ETA vs ETIAS: En rask guide til likheter og forskjeller

Storbritannias ETA og EUs ETIAS er digitale reisetillatelser som er obligatoriske for borgere uten visum som besøker Storbritannia eller land i Schengen-sonen for kortere opphold.

I likhet med USAs ESTA, gir disse reisetillatelsene kvalifiserte reisende mulighet til å søke på nettet uten å gjennomgå den langvarige visumprosessen.

Her er en rask oppsummering av likhetene og forskjellene mellom ETA og ETIAS:

UK ETAEU ETIAS
KvalifiseringReisende uten visum
GyldighetTo år, flere oppføringerTre år, flere oppføringer
Lengde på oppholdetKorte opphold på opptil seks måneder per besøkKorte opphold på opptil 90 dager i løpet av en 180-dagers periode
Avgift£10 per søknad7 euro per søknad, unntatt for personer under 18 år og over 70 år
SøknadsprosessHelt og holdent på nett
Krav– Gyldig pass
– Nyere passfoto
– E-postadresse
– Kreditt- eller debetkort, Apple eller Google Pay for nettbetaling
– Pass som er gyldig i minst tre måneder etter planlagt avreisedato og ikke mer enn 10 år gammelt
– E-postadresse
– Betalingsmuligheter på nett
BehandlingstidTre dager, mer eller mindre, eller lenger hvis det kreves ytterligere informasjon eller søknaden blir satt under vurdering.Fire dager, mer eller mindre, eller opptil 14 til 30 dager hvis det kreves ytterligere informasjon.
Unntak– Personer med britisk, britisk oversjøisk statsborgerskap (BOTC) eller irsk pass
– Personer med britisk visum eller innvandringsstatus i Storbritannia, inkludert personer som er bosatt og forhåndsbosatt i henhold til European Union Settlement Scheme (EUSS)
– Personer uten visum som er lovlig bosatt i Irland og som reiser inn i Storbritannia via CTA
– Personer med EU-pass og oppholdstillatelse eller oppholdskort
– Familie til
– Personer med EU-visum for lengre opphold for arbeid eller studier
– Britiske statsborgere og deres familiemedlemmer som er omfattet av utmeldingsavtalen
– Statsborgere fra Andorra, San Marino, Monaco, Vatikanstaten og Irland
Håndtering av avslag og re-søknaderDe som får avslag på ETA, anbefales å søke om visum til Storbritannia i stedet. Det finnes ingen formell klageordning for avslag på ETA.De som får avslag på ETIAS, kan sende inn en ny søknad eller søke om Schengen-visum.

Mer om ETA og ETIAS

Begge systemene er rettet mot reisende fra visumfrie land, men har spesifikke krav basert på reiseformål og regioner.

ETA i Storbritannia vs. ETIAS i EU: En sammenligningsguide for reisende
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Albrecht Fietz via Pixabay

UK ETA

ETA lanseres i faser fra og med oktober 2023, og krever at reisende fra land som har visumfritak i Storbritannia, må sikre seg et slikt før de reiser til Storbritannia.

Storbritannia vil implementere ETA-ordningen fullt ut innen april 2025 for alle reisende som har rett til det. Dette inkluderer amerikanere og europeiske statsborgere som tidligere bare trengte et gyldig pass for å besøke Storbritannia.

ETA er gyldig for korte opphold på under seks måneder i forbindelse med turisme, tillatt forretningsvirksomhet og kortvarige studier. Det er også obligatorisk for transittreisende og de som kommer til Storbritannia under Creative Worker-visumet.

Avtalen om Common Travel Area (CTA) unntar irske statsborgere fra ETA-ordningen. Ikke-irske statsborgere som er bosatt i Irland, men som reiser inn i Storbritannia fra et land utenfor CTA-området, må imidlertid ha en britisk ETA.

EU ETIAS

Hvis det ikke oppstår flere forsinkelser, skal ETIAS etter planen lanseres i midten av 2025. Det vil gjelde for reisende som i dag ikke trenger visum for å reise inn i Schengen-sonen.

Dette omfatter reisende fra over 60 land utenfor EU, deriblant USA, Storbritannia, Canada og Australia.

Ikke-EU-borgere eller innbyggere som besøker Schengen-land i forbindelse med turisme, familiebesøk, forretninger eller transitt, trenger en ETIAS.

Den tillater reisende å reise inn i flere Schengen-land, forutsatt at de overholder en grense på 90 dagers opphold innenfor en 180-dagers periode.

Kostnader og gyldighetsperioder

UK ETA koster £10 per søknad og er gyldig for flere innreiser i løpet av to år eller til passet utløper.

ETIAS, derimot, koster 7 euro per søknad og er gyldig for flere innreiser innenfor 90/180-regelen i over tre år eller til passet utløper. Personer under 18 år og over 70 år er fritatt fra å betale ETIAS-søknadsgebyret.

Begge søknadsgebyrene refunderes ikke i tilfelle avslag.

Søknadsprosessen

Begge autorisasjonene behandles på nettet via et offisielt nettsted eller en mobilapp. Det krever at reisende sender inn informasjon elektronisk. Når ETA eller ETIAS er godkjent, kobles den digitalt til søkerens pass.

For å søke om ETA må reisende ha et gyldig pass, et nytt passbilde og et betalingsalternativ på nettet.

I den elektroniske søknaden må de oppgi personlig informasjon og kontaktopplysninger. Søkere må også svare på sikkerhetsspørsmål om tidligere kriminalitet eller innvandring.

De fleste ETA-søknader blir godkjent innen tre dager. Søknader som er under behandling, eller der hjemmekontoret krever ytterligere informasjon, kan ta lengre tid.

ETIAS-søkere må sende inn person-, reise- og passopplysninger og svare på sikkerhetsspørsmål. EU anbefaler reisende å søke om ETIAS minst fire dager før avreise.

I tilfeller der det kreves ytterligere informasjon, kan det ta 14 til 30 dager å få en avgjørelse på en ETIAS-søknad.

Transittpassasjerer

Både Storbritannias ETA og EUs ETIAS gjelder for transittreisende, selv om det i noen tilfeller finnes unntak.

Storbritannia krever at alle transittreisende skal ha en ETA, uavhengig av om de skal gjennom grensekontroll eller ikke.

EU krever derimot ETIAS for transittpassasjerer som skal inn i Schengen-sonen, selv om det bare er for en kort periode. Reisende som forblir på flysiden og ikke passerer passkontrollen, kan være unntatt.

ETA i Storbritannia vs. ETIAS i EU: En sammenligningsguide for reisende
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Stefan Schweihofer via Pixabay

Irsk fritak og regler

Irske statsborgere er unntatt fra ETA-ordningen på grunn av CTA. Ikke-irske statsborgere som er lovlig bosatt i Irland, men som ikke trenger visum for å besøke Storbritannia og reiser inn i landet via CTA, er også fritatt.

Irland er en del av EU, men er ikke en del av Schengen-sonen. Irland har egne regler for innvandring og grensekontroll.

Håndtering av avslag og re-søknader

Innenriksdepartementet råder reisende som får avslag på ETA, til å søke om britisk visum i stedet. Det finnes ingen administrativ klageprosess for avslagETA, bortsett fra en rettslig overprøving. Dette kan ta lengre tid enn å søke om visum.

Reisende kan søke på nytt og betale ETA-søknadsavgiften på nytt hvis de har fått avslag på grunn av feil i det elektroniske søknadsskjemaet. De må imidlertid først forsikre seg om at dette er den eneste grunnen til at ETA ble avslått.

Hvis en ETIAS-søknad blir avslått, kan reisende søke på nytt. Søkere som får avslag, kan imidlertid også søke om Schengen-visum.

På samme måte kan ETIAS-søkere som har fått avslag, søke på nytt eller søke om et vanlig Schengen-visum. Reisende som fortsatt opplever problemer, bør søke ytterligere avklaring eller hjelp gjennom konsulære tjenester.

ETA vs ETIAS-implementering

En tydelig tidslinje kan hjelpe de reisende til å forstå når de kan forvente disse endringene:

ETA i Storbritannia ble først åpnet for qatarske statsborgere i oktober 2023 for reiser fra og med 15. november.

Resten av landene i Gulf Cooperation Council (GCC) – Bahrain, Kuwait, Oman, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (FAE) – fulgte etter i februar 2024.

Den 27. november åpner ETA-ordningen for ikke-europeiske statsborgere uten visum som kommer til Storbritannia 8. januar 2025 eller senere.

Innen 2. april 2025 må europeiske statsborgere som besøker Storbritannia, ha en ETA før reisen. De kan begynne å søke om ETA fra 5. mars 2025.

EU planlegger å implementere ETIAS innen midten av 2025. Det er ikke satt noen spesifikk dato ennå, men det vil bli en trinnvis utrulling over et år.

I overgangsperioden på seks måneder oppfordres reisende til å søke om ETIAS før de reiser inn i Schengen-området. De vil imidlertid ikke bli nektet innreise hvis de ikke har et ETIAS, så lenge de oppfyller andre innreisekrav.

Den neste fasen er en seks måneder lang overgangsperiode. I denne fasen må reisende ha et ETIAS-kort for å komme inn i Schengen-området, ellers vil de bli nektet innreise.

Det eneste unntaket vil være førstegangsreisende til Europa etter overgangen, som kan reise inn uten ETIAS hvis de oppfyller andre krav.

Planlegging av reiser til Storbritannia og Europa

ETA i Storbritannia vs. ETIAS i EU: En sammenligningsguide for reisende
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Ilnur Kalimullin via Unsplash

For reisende fra land uten visum er Storbritannias ETA og EUs ETIAS et skritt i retning av digitalisert, strømlinjeformet innreise som er i tråd med globale sikkerhetsmål.

Ved å kreve at reisende søker på nettet før avreise, har begge systemene til hensikt å effektivisere grensekontrollen og samtidig minimere sikkerhetsrisikoen.

Innvandringseksperter råder reisende til å være forberedt på disse endringene. For å unngå forsinkelser bør reisende søke om enten ETA eller ETIAS i god tid.

Ved å forstå disse nye kravene og planlegge deretter, kan reisende sikre seg en smidigere reise til både Storbritannia og Europa.