Migration Advisory Committee (MAC) skal evaluere om Storbritannias visumordning for nyutdannede tjener sitt formål og ikke misbrukes.
Med et graduate-visum kan studenter som har fullført studiene, oppholde seg og arbeide i Storbritannia i to år uten sponsor.
Studenter med doktorgrad eller doktorgradskvalifikasjoner har rett til å oppholde seg i Storbritannia i tre år.
I et brev til professor Brian Bell fra MAC uttrykte James Cleverly, sekretær for det britiske innenriksdepartementet, bekymring for at visumet for nyutdannede kan utnyttes som en snarvei til arbeidstillatelse.
Han har bedt MAC om å finne ut om kandidatvisumet «undergraver integriteten og kvaliteten på det britiske høyere utdanningssystemet».
Innenriksministeren avslørte først i desember 2023 at regjeringen har til hensikt å revurdere visumruten for nyutdannede.
Han varslet en gjennomgang av visumet for nyutdannede og andre betydelige endringer i politikken for lovlig migrasjon for å redusere nettomigrasjonen.
Storbritannias satsing på høyere utdanning
Cleverly understreket at regjeringen fortsatt er «opptatt av å tiltrekke talentfulle studenter fra hele verden til Storbritannia».
Han la til at regjeringen verdsetter den fremragende kvaliteten i Storbritannias høyere utdanningssektor og bidragene fra internasjonale studenter.
Cleverly sa imidlertid at det også er avgjørende å ta tak i innvandringsmisbruk for å opprettholde kvaliteten på utdanningen og omdømmet til britiske universiteter.
Regjeringen må sørge for at etterspørselen etter visum for nyutdannede ikke «drives mer av et ønske om innvandring enn av utdanning».
MAC vil undersøke bevis på misbruk og hvordan det påvirker muligheten til å tiltrekke seg og beholde de beste talentene.
Dette innebærer blant annet å analysere hvem som søker om visum for nyutdannede og fra hvilke universiteter de er uteksaminert.
Den vil også se på hvilke jobber de har under og etter at de har fått visumet.
Den rådgivende komiteen skal også undersøke om personer med visum for nyutdannede bidrar til Storbritannias høyere utdanningssystem og økonomiske vekst.
Slik kvalifiserer du til visum for nyutdannede
Storbritannia innførte visum for nyutdannede i juli 2021. Målet var å gjøre det mulig for kvalifiserte studenter å arbeide eller søke arbeid etter å ha fullført et kvalifiserende kurs.
Regjeringen lanserte det for å tiltrekke seg og beholde internasjonale studenter som bidrar til samfunnet og økonomien.
Målet er også å hjelpe bedrifter med å rekruttere høyt kvalifiserte talenter fra hele verden for å drive økonomien fremover.
For å søke om studentvisum i Storbritannia må studenten først ha et gyldig studentvisum.
De må også ha fullført en bachelor-, doktorgrads- eller doktorgrad. Kurset må være fra en høyere utdanningsinstitusjon som oppfyller kravene.
Søkere om visum for nyutdannede trenger ikke å bevise at de har økonomisk evne til å forsørge seg selv i Storbritannia.
Det er heller ikke noe krav om at de har et jobbtilbud eller tjener en minstelønn, slik det er for faglærte.
Familier til søkere av studentvisum kan bare søke som forsørgere hvis de var søkerens forsørgere mens de hadde studentvisum.
Hvorfor vurdere visumet for nyutdannede i Storbritannia
Ifølge Storbritannias migrasjonsstatistikk er visumet for nyutdannede en av de viktigste driverne for tildeling av arbeidsforlengelsesvisum.
For året som slutter i desember 2023, økte antall visumforlengelser i arbeidsruter med 48 prosent til 310 056.
Studenter som forlenger oppholdet for å jobbe i Storbritannia via graduate visa, utgjorde 114 409.
Det er 57 prosent høyere enn i 2022. Dette utgjør over en tredjedel, eller 37 prosent, av alle forlengelser av arbeidsvisum.
De første dataene fra MACs årsrapport viste også at andelen utenlandske studenter ved institusjoner med lavere tollsatser økte til 32 prosent i 2022.
I tillegg økte antallet internasjonale doktorgradsstudenter ved institusjoner med de laveste UCAS-tariffkvartilene (Universities and Colleges Admissions Service) med over 250 prosent fra 2018 til 2022.
«Vi er opptatt av å forstå hva som ligger bak dette, blant annet om det skyldes at folk bruker disse kursene som en langsiktig vei til arbeid i Storbritannia», sier Cleverly.
Dataene viser at internasjonale studenter kan betale lavere avgifter for et ettårig studium og deretter få visum i to år uten å måtte ha jobb.
Etter det kan nyutdannede visuminnehavere få tilgang til fire år med rabattert minstelønn på Skilled Worker-ruten.
Dette gjør det mulig for internasjonale nyutdannede å komme inn på det britiske arbeidsmarkedet med lavere lønninger enn det som kreves for de fleste faglærte innvandrere.
En ny analyse fra Migration Observatory ved University of Oxford viser at omsorgsarbeid er den vanligste jobben for internasjonale studenter som bytter fra akademikervisum til fagarbeidervisum.
I løpet av det året som slutter i juni 2023, ble rundt 60 prosent av de som fikk visum for nyutdannede som gikk over til fagarbeidervisum, omsorgsarbeidere eller eldreomsorgsarbeidere.
Flere regelendringer for å sikre at visumet for nyutdannede ikke misbrukes
Britiske myndigheter har allerede iverksatt tiltak for å sikre at studentvisum ikke blir utnyttet.
Fra og med januar 2024 kan de fleste studentvisuminnehavere ikke lenger ta med familiemedlemmer til Storbritannia.
Det er kun forskerstudenter og studenter som deltar på statsfinansierte stipendkurs som kan ta med seg familien til landet.
Innehavere av studentvisum kan heller ikke bytte til arbeidsvisum før de har fullført kurset.
I april 2024 hever regjeringen minstelønnsgrensen for søkere av fagarbeidervisum fra 26 200 pund til 38 700 pund.
Dette vil øke minimumslønnen som kreves for å gå fra et visum for nyutdannede til et visum for faglærte. Økningen vil også omfatte stillinger med terskelrabatt.
Internasjonale studenter kan fortsatt benytte seg av nykommerrabatten for å få fagarbeidervisum. Minstelønnsgrensen vil imidlertid øke betydelig.
Rabatten på 20 prosent på jobber i Shortage Occupation List (SOL) avskaffes og erstattes av den nye Immigration Salary List (ISL).
MAC offentliggjorde nylig anbefalinger for 21 jobber som skal legges til ISL-listen.
Dette utgjør bare åtte prosent av den nåværende SOL-listen, en betydelig nedgang fra 30 prosent av rollene som inngår i SOL.
Minstelønnskravet for familievisum vil også øke fra £18 600 til £29 000.
I begynnelsen av 2025 vil den stige til 38 700 pund og tilsvare minstelønnsgrensen for faglærte.
I tillegg økte den britiske regjeringen helsetillegget for innvandrere i februar 2024.