Storbritannias regjering har kunngjort en ny tildeling av 45 000 visum for sesongarbeidere for 2025.
Denne beslutningen viser at selskapet er forpliktet til å støtte landets viktige hagebruks- og fjørfenæring.
Den skal gi stabilitet til britiske gårder og næringsmiddelbedrifter som er avhengige av sesongarbeidere for å møte perioder med høy etterspørsel.
Dette er spesielt viktig i høysesonger, særlig rundt innhøsting og høytider.
Tildelingen inkluderer 43 000 visum for hagebruk, som dekker roller som frukt- og grønnsaksplukkere.
De ekstra 2000 visumene er for fjørfesektoren, som opplever et større behov for arbeidskraft i høytiden.
Matsikkerhetsminister Daniel Zeichner understreket at «matsikkerhet er nasjonal sikkerhet».
«Bekreftelsen av tildelingen av sesongarbeidervisum for 2025 gir dyrkere og produsenter trygghet», sier han i en pressemelding.
Zeichner legger til at dette gjør det mulig for dem å planlegge fremover og sikre den nødvendige arbeidskraften for vekst og suksess.
Stabilitet i matforsyningen og støtte til industrien
Visumordningen for sesongarbeidere har blitt utvidet for å hjelpe landbrukssektoren med å dekke behovet for arbeidskraft, som har økt etter brexit.
Dette tiltaket har som mål å stabilisere matforsyningskjedene og redusere antallet avlinger som ikke høstes og forbrukernes udekkede behov i perioder med høy etterspørsel.
Med matsikkerhet som en prioritet er sesongarbeidervisumet avgjørende for å opprettholde stabilitet og forhindre forstyrrelser i landbrukssektoren.
Ifølge FarmingUK har mangel på arbeidskraft tidligere ført til betydelige tap.
I 2022 ble avlinger til en verdi av 60 millioner pund ikke høstet på grunn av mangel på arbeidskraft.
Visumordningen for sesongarbeidere i 2025 har som mål å takle denne mangelen på arbeidskraft og sikre en jevn strøm av råvarer fra gårdene til butikkene i Storbritannia.
Bransjeledere har uttrykt lettelse og takknemlighet over det bekreftede antallet sesongarbeidervisum.
National Farmers’ Union (NFU), som representerer mange bønder i Storbritannia, har snakket høyt om behovet for en stabil sesongarbeidskraft for å holde matproduksjonen jevn.
NFU-president Tom Bradshaw ønsket kunngjøringen velkommen, og bemerket at den vil gjøre det mulig for bøndene å planlegge for året som ligger foran dem.
Han understreket imidlertid også behovet for en mer forutsigbar og langsiktig plan for bransjen.
«Landbruks- og vekstbedrifter jobber ikke bare med produksjonssykluser fra år til år; de planlegger driften flere år frem i tid.»
Etterlyser en langsiktig løsning
Selv om visumtildelingen for 2025 er et positivt skritt, fortsetter landbruksorganisasjoner som NFU å presse på for en mer stabil og langsiktig løsning.
Visumet for sesongarbeidere vil være tilgjengelig frem til 2029, i henhold til den forrige regjeringens kunngjøring i mai 2024.
Migration Advisory Committee (MAC), en uavhengig gruppe som gir råd til den britiske regjeringen, har nylig gjennomgått visumordningen.
Komiteen anbefalte at visumordningen for sesongarbeidere gjøres mer fleksibel og utvides for å dekke det løpende behovet for arbeidskraft.
Bradshaw understreket viktigheten av MACs anbefalinger, og oppfordret regjeringen til å reagere og legge frem en tydeligere, langsiktig plan.
«Vi ønsker ikke å se tomme supermarkedhyller eller flere år der avlinger til en verdi av 22 millioner pund blir liggende og råtne på åkrene», sa han.
NFU-presidenten la til at den «ambisiøse» landbruksnæringen søker å øke produktiviteten for nasjonens velferd.
Men «det må handling til for å gjøre dette til virkelighet», understreker Bradshaw.
Positive tilbakemeldinger fra sesongarbeidere
Departementet for miljø, mat og landbruk (Defra) offentliggjorde også resultatene fra en fersk undersøkelse blant sesongarbeidere.
Undersøkelsen ble gjennomført tidlig i 2024, og viste at 91 prosent av sesongarbeiderne hadde en positiv opplevelse av å jobbe i Storbritannia.
Blant respondentene uttrykte 95 prosent også at de var villige til å vende tilbake for å sesongarbeide i landet.
Disse resultatene taler for et mer stabilt visumalternativ for sesongarbeidere etter 2029.
Den viser at mange arbeidere er fornøyde med tiden i Storbritannia og sannsynligvis vil vende tilbake, noe som vil lette mangelen på arbeidskraft for britiske gårder i fremtiden.
Regjeringen sa at den ville samarbeide med landbruksnæringen for å forbedre de positive tilbakemeldingene fra arbeiderne gjennom sine kontroller av etterlevelse av regelverket på gårdene.
Defra uttalte at de også vil samarbeide med internasjonale partnere for å sikre at arbeiderne er klar over hva de kan forvente seg før de ankommer.
På den måten unngår de unødvendige kostnader og gebyrer i forbindelse med visumsøknad og -behandling.
Ytterligere tiltak for å støtte fjørfebønder
Samtidig som regjeringen bekreftet visumtallene, kunngjorde den nye tiltak for å støtte fjørfebønder.
Målet er å beskytte fjørfeprodusenter mot konsekvensene av utbrudd av fugleinfluensa og fremme rettferdighet i forsyningskjeden for sau.
I henhold til gjeldende regelverk kan egg fra frittgående høner bare merkes som «frittgående» i 16 uker under obligatoriske innredningstiltak for å beskytte mot fugleinfluensa.
Fra og med januar 2025 vil ny lovgivning tillate at egg fra frittgående høns beholder merket sitt gjennom hele oppstallingsperioden,
Farmers Guide rapporterer at dette vil hjelpe bøndene med å opprettholde produktets markedsappell til tross for nødvendige beskyttelsestiltak.
I tillegg holder myndighetene høringer om lignende merkebeskyttelse for frittgående fjørfekjøtt.
Hvis denne endringen blir gjennomført, vil den forhindre merkingsforstyrrelser for fjørfeprodusenter under fremtidige utbrudd av fugleinfluensa.
Myndighetene planlegger å innføre nye lover for å fremme rettferdig handel i husdyrsektoren.
Dette omfatter obligatorisk prisrapportering og klassifisering av saueslakt, slik at det blir på linje med reglene for storfekjøtt og svinekjøtt.
Fremtiden for visumordningen for sesongarbeidere
Mangel på sesongarbeidskraft har tidligere ført til høyere matvarepriser og mindre utvalg i butikkhyllene, særlig i høysesongene.
Visumordningen for sesongarbeidere i 2025 gir lettelse og stabilitet for mange i Storbritannias landbrukssektor.
Den forrige regjeringen planla imidlertid visumordningen frem til 2029, med årlige kvoter for de påfølgende årene.
Den nye Labour-regjeringen har ennå ikke bekreftet om tildelingen av sesongarbeidervisum vil fortsette til 2029 og utover.
Bransjeledere etterlyser en mer permanent og forutsigbar løsning i tillegg til finansiering og teknologiske investeringer.
Ledere i landbruket understreker fordelene ved en langsiktig plan for sesongarbeid for å sikre fremtiden til britisk landbruk.