Britiske parlamentsmedlemmer presser på for obligatorisk hivtesting av migranter fra høyrisikoland

| november 13, 2024
Britiske parlamentsmedlemmer presser på for obligatorisk hivtesting av migranter fra høyrisikoland
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Fernando Zhiminaicela via Pixabay

Noen britiske parlamentsmedlemmer tar til orde for obligatorisk hivtesting av migranter fra høyrisikoland.

Forslaget har som mål å bremse spredningen av hiv og er i tråd med landets mål om å eliminere nye smittetilfeller innen 2030.

Obligatorisk hivtesting vil kun gjelde for migranter fra regioner med høy prevalens, som for eksempel Afrika sør for Sahara.

Det vil også innebære en liten avgift, som søkeren må betale som en del av visumsøknadsprosessen.

Økende antall tilfeller fører til krav om hivtesting

Ferske data fra UK Health Security Agency (UKHSA) viser en økning i antall hiv-diagnoser, noe som er en reversering av flere år med nedgang siden 2006.

I 2023 ble det rapportert over 6 008 nye tilfeller, en økning på 51 prosent sammenlignet med året før.

Over halvparten, 53 prosent, av hiv-diagnosene i England gjaldt personer som tidligere hadde fått diagnosen i utlandet, en økning på 110 prosent fra 2022.

De resterende 47 prosentene var nye diagnoser i England, en økning på 15 prosent fra 2022 og nær 2019-nivået.

Dette er første gang diagnoser fra utlandet har vært i flertall i forhold til nye tilfeller identifisert i England.

UKHSA rapporterte om en økning i HIV-tilfeller den siste tiden, særlig blant dem som er født utenfor Storbritannia, for eksempel i Afrika og andre områder med høy prevalens.

The Times skriver at Storbritannias tidligere helseminister Neil O’Brien knytter økningen i antall HIV-diagnoser til endringer i det britiske immigrasjonssystemet.

Endringene i innvandringsreglene har ført til en betydelig økning i antallet migranter fra Afrika sør for Sahara.

Den konservative parlamentsmedlemmet for Harborough, Oadby og Wigston krevde at hivtesting skulle være et visumkrav for migranter fra høyprevalente regioner.

O’Brien hevdet at dette tiltaket kan bidra til å redusere spredningen av udiagnostisert hiv i Storbritannia.

National Health Service (NHS) pediatrisk konsulent Dr. Caroline Johnson MP deler den samme bekymringen, rapporterer The Daily Express.

«Innføring av hiv-tester for migranter er avgjørende for å oppfylle regjeringens strategi om å få slutt på nysmitte av hiv i Storbritannia innen 2030», skriver parlamentsmedlemmene i et felles blogginnlegg.

Slik vil forslaget om obligatorisk hivtesting fungere

Britiske parlamentsmedlemmer presser på for obligatorisk hivtesting av migranter fra høyrisikoland
Bilde gjengitt med tillatelse fra Freepik

Statsborgere fra mer enn 50 land må ta en hiv-test for å få visum til land som Australia og New Zealand.

I Australia må søkere av permanent oppholdstillatelse gjennomgå en hivtest, og søkere av visum for kortere perioder må testes i visse situasjoner.

New Zealand pålegger hiv-tester for visumsøkere som skal oppholde seg i landet i mer enn ett år.

I henhold til den foreslåtte planen vil migranter fra land med høye hiv-rater måtte ta en hiv-test som en del av visumsøknadsprosessen.

O’Brien uttalte at merkostnaden ville være liten sammenlignet med eksisterende visumgebyrer, reiseutgifter og Immigration Health Surcharge (IHS).

Hiv-testing innebærer vanligvis bare å samle inn blod-, urin- eller munnvæskeprøver for å se etter hiv-antistoffer eller antigener.

Parlamentsmedlemmene tok til orde for en lignende tilnærming til dagens krav om tuberkulosescreening for søkere av langtidsvisum.

I dag må personer fra 102 land som søker om opphold i Storbritannia i mer enn seks måneder, teste seg for tuberkulose.

Disse søkerne må finne en liste over godkjente klinikker på britiske myndigheters nettsider som vil gjennomføre en tuberkulosetest.

Etter å ha bestått prøven, vil søkeren motta et sertifikat som skal legges ved visumsøknaden for utnevnelsen.

Balanse mellom folkehelse og etiske hensyn

Britiske parlamentsmedlemmer presser på for obligatorisk hivtesting av migranter fra høyrisikoland
Bildet er gjengitt med tillatelse fra prostooleh via Freepik

Forslaget kan bli en integrert del av Storbritannias bredere strategi for å oppnå null nye hivsmittede innen 2030.

Dette initiativet omfatter en statlig investering på 20 millioner pund for å utvide hivtesting på akuttmottak i områder med høye smittetall.

Helseminister Andrea Leadsom anerkjente fremgangen, men understreket behovet for innovative strategier for å nå 2030-målet.

Tilhengerne av forslaget om utvelgelse av hivtester hevder at det vil kunne forbedre tidlig diagnostisering og redusere smittespredning.

Tidlig oppdagelse er avgjørende fordi det gjør det mulig for personer å få riktig behandling og reduserer sjansen for å spre viruset.

Ved å identifisere udiagnostiserte tilfeller ved innreise vil det offentlige helsesystemet kunne hjelpe disse personene og redusere risikoen for befolkningen.

Forslaget om hivtesting har imidlertid skapt debatt blant helseforkjempere, som understreker behovet for riktig håndtering for å forhindre diskriminering.

Mange eksperter er bekymret for at obligatorisk hivtesting for visse grupper kan stigmatisere migranter og hindre deres tilgang til helsetjenester.

Den foreslåtte hivtestpolitikken har som mål å forbedre sykdomsforebyggingen, men må også opprettholde etiske standarder.