En leder i turistnæringen i Storbritannia (UK) legger skylden for landets reduserte besøkstall på visumreglene for EU-borgere etter brexit.
Etter brexit fikk ikke EU-borgere i Storbritannia lov til å bruke nasjonale identitetskort (ID-kort), men måtte ha pass.
Bernard Donoghue, direktør for Association of Leading Visitor Attractions (ALVA), mener det er «irrasjonelt» å forby EU-borgere å besøke Storbritannia med sine nasjonale ID-kort.
«Vi syntes det var en katastrofal økonomisk selvskading», sier han til The Independent.
ALVAs medlemmer omfatter Storbritannias ledende museer, gallerier, historiske steder og fritidsattraksjoner, til sammen over 2200 steder.
Gruppen taler medlemmenes sak overfor myndighetene, media og næringslivet og søker støtte til sektoren.
Å kreve at EU-borgere må ha pass for å reise til Storbritannia, var både en stor utfordring for de reisende og en risiko for myndighetene.
EU-borgere kan bevege seg fritt innenfor Schengens felles reisesone. Når de reiser til andre EU-land, trenger de bare å vise frem sitt nasjonale ID-kort.
Resultatet er at mer enn 200 millioner potensielle besøkende til Storbritannia fra Europa kun har ID-kort.
Ifølge regjeringen vil landet miste rundt 890 000 besøk fra EU-borgere årlig. Dette tilsvarer et økonomisk tap på rundt 590 millioner pund årlig.
Britiske skoler «lider» under visumreglene etter brexit
ALVA-direktøren opplyser at engelskspråklige skoler i Storbritannia «også har lidd».
«De har gått glipp av både kunder og penger de siste tre årene», sier Donaghue.
Irland, Malta og USA var de eneste landene som nøt godt av forbudet mot EU-ID-kort for potensielle språkstudenter.
«Det har virkelig påvirket besøksøkonomien her i Storbritannia», sier Donoghue.
Ifølge Institute of Tourist Guiding gikk bestillingene for skoleklasser i Storbritannia ned med 99 prosent etter Brexit sammenlignet med 2019.
Før brexit ble det årlig arrangert rundt 10 000 franske skolereiser til Storbritannia, noe som bidro med 100 millioner pund til økonomien.
Storbritannias visumregler for EU-studenter etter Brexit har imidlertid gjort det vanskelig for lærere å organisere studiereiser.
I tillegg til at mange franske studenter ikke har pass, må studenter fra land utenfor EU ha besøksvisum, noe som er en ekstra kostnad og et irritasjonsmoment.
Innen utgangen av desember 2023 har den britiske regjeringen besluttet å lempe på visumreglene for franske skolereiser etter brexit.
Studenter fra EU, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits kan nå reise til Storbritannia på ID-kortene sine.
Elever fra land utenfor EU som går på franske skoler, må fortsatt ha pass, men trenger ikke lenger besøksvisum.
En talsmann for regjeringen sa at den vil «vurdere å forhandle med andre land i forbindelse med bredere diskusjoner om migrasjonsspørsmål.»
Tyskland ønsker en lignende ordning, der britiske studenter som besøker Tyskland i forbindelse med utdanning eller skoleutveksling, slipper å ha pass.
Det er en del av et større initiativ for å oppmuntre unge britiske studenter til å studere tysk.
Målet er også å gjøre det mer tilgjengelig og attraktivt for britiske studenter å reise til Tyskland.
Reduserte besøkstall blant annet på grunn av forbudet mot ID-kort
Donoghue sier at Storbritannias største turistattraksjoner fortsatt ligger under besøkstallene fra før pandemien.
«Vi har en nedgang på rundt 11 prosent sammenlignet med 2019», sier han.
ALVA-direktøren sier at kineserne er den viktigste befolkningsgruppen som ennå ikke har kommet seg. Kina opphevet sine reiserestriksjoner på grunn av covid-19 senere enn de fleste andre land.
Donoghue håper at det kinesiske besøkstallet vil være tilbake på samme nivå som før pandemien innen utgangen av 2025.
«De har prioritert å reise i Kina og Øst-Asia først, men begynner å komme tilbake til Storbritannia», sier han.
VisitBritain spår 39,5 millioner britiske besøkende innen utgangen av 2024. De forventer imidlertid at besøksvolumet bare vil være tre prosent lavere enn før pandemien.
I tillegg til kinesiske besøkende forventer det nasjonale turistbyrået at amerikanske reisende og reisende fra Gulfblokken vil bidra til økningen i antall besøkende.
VisitBritain spår en fullstendig gjenoppretting av innkommende turisme til 2019-nivå, både når det gjelder besøk og forbruk, innen begynnelsen av 2025.
Selv om oppgangen i besøkstallene i Storbritannia sammenlignet med 2019 var omtrent som i andre vesteuropeiske land, forventer byrået likevel en nedgang i markedsandelen innen 2028.
Antall besøkende i Storbritannia forventes å øke med bare 19 prosent fra nivået før pandemien innen 2028, sammenlignet med 26 prosent i Vest-Europa.
Patricia Yates, administrerende direktør i VisitBritain, tilskriver denne nedgangen en nedgang i det innomeuropeiske reiselivet.
Nedgangen i antall EU-besøkende skyldes blant annet kravet om å ha pass i stedet for bare ID-kort for å besøke Storbritannia.
Avskaffelsen av taxfreeshopping fikk britiske besøkende til å reise hjem tidlig
Donoghue, som også er Londons ambassadør for kulturturisme, utnevnt av borgermesteren, sa at det å avskaffe taxfree-shopping i 2021 var et annet feilgrep.
Han sa at avvikling av momsfritt salg for turister ville gjøre Storbritannia «mindre konkurransedyktig og mindre attraktivt som reisemål».
ALVA-direktøren fortalte at utenlandske besøkende tilbringer mindre tid i Storbritannia og handler i andre europeiske byer som Paris, Milano og Roma.
I 2020 anslo det britiske Office for Budget Responsibility at myndighetene ville spare ca. 400 millioner pund årlig ved å avvikle momsrefusjonsordningen.
Denne endringen var forventet å redusere antall turister med anslagsvis 20 000 til 30 000 årlig.